Hopp til innhold

Antiokos X Eusebes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antiokos X Eusebes
Konge av Selevkideriket
FødtUkjent
Dødca. 83 f.Kr.
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Seleucid ruler Rediger på Wikidata
EktefelleKleopatra Selene I
FarAntiokos IX Cyzicenus[1]
MorKleopatra IV av Egypt
BarnAntiokos XIII Asiatikos
NasjonalitetSelevkide-riket
Regjeringstid95–83 f.Kr.

Antiokos X Eusebes (død ca. 83 f.Kr.) var en konge av det hellenistiske Selevkideriket. Han var sønn av Antiokos IX Kyzikenos og muligens av hans ptolemeiske hustru Kleopatra IV av Egypt. Et av hans andre epiteter var Filopator, «elsker sin far».

Han begynte sitt styre i 95 f.Kr. og året etter han klarte han hevne sin fars død ved beseire sin fetter Selevkos VI Epifanes i Kilikia da Selevkos VI ble brent levende. I 93 f.Kr. okkuperte Antiokos XI Epifanes Antiokia, men ble slått tilbake, beseiret og drept av Antiokos X Eusebes. Han tok kontrollen over den nordlige delen av Syria, men hadde ingen innflytelse over de sørlige hvor Demetrios III Eukairos og Filip I Filadelfos styrte. En gang rundt 89 f.Kr. brøt det ut krig med Partia igjen, og borgerkrigen med Demetrios og Filip fortsatte.[2]

Datoen for hans undergang er uklar. Den jødiske historikeren Josefus mener at han ble drept en gang rundt 90 f.Kr. i kamp med partiere, og hans besittelser i Antiokia gikk ganske sikkert tapt til Filip I Filadelfos på omtrent samme tid. Appian nevner derimot at han ble beseiret da den armenske konge Tigranes den store invaderte Syria i 83 f.Kr., men i dette tilfellet er hans handlinger uansett ikke dokumentert. En påstått sønn av Antiokos X og hans dronning Kleopatra Selene I, Antiokos XIII Asiatikos, ble gjort til klientkonge av Syria etter at den romerske generalen Pompeius hadde beseiret Tigranes.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Q50184348[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Antiochus X Eusebes», Livius.org

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forgjenger  Selevkid-dynastiet
samtidig Antiokos X,
Antiokos XI og Filip I

95 f.Kr.83 f.Kr.
Etterfølger