Nyheter/arkiv
Workshop og sosialt samvær - Oslo S onsdag 18. november
Flere frivillige bidragsytere inviterer til workshop og sosialt samvær på Oslo Sentralstasjon, onsdag 18. november fra klokken 1700. Stedet er La Baguette i ankomsthallen. Det vil være merket med «Wikidata-workshop». Tema blir Wikidata! I teksten på Torget, der kan man også melde sin interesse for å delta: "Vi starter med en kort innledning om et passende tema, denne gang har jeg tenkt at praktisk bruk av Wikidata bør fenge og Anne-Sophie Ofrim, sekundert av Kimsaka vil kort (dvs. 15-20 minutter) vise oss litt - fra interwiki og til hvordan man «fornorsker» merkelige koder i infobokser. Etter innledning holder vi på hver for oss (OBS - ta med laptop eller nettbrett) i omlag halvannen time, primært med Wikidata, men andre emner kan også luftes og jobbes med. Under workshop er det altså gratis baguetter, mineralvann."
Bli med på skrivelørdag!
Vi inviterer til oppfølgingskurs for alle kvinner som har deltatt på redigeringskurs i løpet av 2015. Kurset arrangeres på Samisk hus i Oslo, lørdag 7. november kl. 10.00-16.00. Etter kurset inviterer vi til felles middag. I løpet av kurset gir vi en grundig og mer inngående innføring i Wikipedia og systemet bak nettleksikonet, samt hvilken betydning kjønnsubalansen har for dette.
Videre ønsker vi å ha et skriveverksted der deltakerne får jobbe med sine tekster og redigeringsverktøy, mens dere får veiledning fra Wikimedias ansatte. Videre har vi en sesjon hvor vi idémyldrer rundt hvordan du selv kan arrangere egne skrivegrupper. Målet med dagen er å gi Wikipedia-påfylling til dere som alt har vært med på kurs, samt inspirere til å skape egne skrivegrupper! Du trenger ikke føle at du kjenner Wikipedia inn og ut for å være med, så lenge du er interessert i å lære mer.
Deltakelse og middag er gratis, takket være støtte fra Fritt Ord og Finansmarkedsfondet. Påmelding gjøres til prosjektmedarbeider Åsa Paaske Gudbransen på e-post, aasa@wikimedia.no, innen 4. november.
Les mer på bloggen vår!
Wikiverksted om 2. verdenskrig tirsdag 13. oktober
Lyst til å skrive om krigshistorie på Wikipedia? Riksarkivet, Riksantikvaren og Wikimedia Norge inviterer vi til wiki-skriveverksted med 2. verdenskrig som tema. Påmelding: Klikk «Bli med» på Facebook eller ved å sende e-post til: frelun@arkivverket.no for påmelding!
I år er det 75 år siden andre verdenskrig startet i Norge, og 70 år siden frigjøringen. Mange fysiske spor etter krigen er nå i ferd med å forsvinne, samtidig som det stadig kommer til nye kilder og utgis nye bøker og artikler om krigen. På Wikipedia kan alle bidra til å formidle krigshistorien gjennom tekst og bilder om tema som for eksempel okkupasjon, motstandskamp, hendelser, bygninger og steder, og dagliglivet under krigen. Riksarkivet har mye kildemateriale knyttet til 2. verdenskrig, og Riksantikvaren har en egen satsing i år på kartlegging av krigens kulturminner.
Les mer på bloggen vår!
#wikinobel 2015 fredag 9. oktober
Fredag 9. oktober er bidragsytere på Wikipedia og Wikimedia Norge invitert til Nobels fredssenter i anledning tildelingen av årets Nobels fredspris. Vi håper mange vil bidra på en dugnad om å oppdatere Wikipedia-artikler om fredsprismottakeren(e) denne dagen. Vi sitter på Nobels Fredssenter, i kafeen Alfred, fra kl 10-15. Vel møtt!
Les mer på bloggen vår!
Wiki Loves Monuments 2015 - fotografer et kulturminne for Wikipedia!
Wiki Loves Monuments er en internasjonal fotokonkurranse som ble arrangert første gang i september 2011, og har fredede / bevaringsverdige bygninger og elementer som tema. Blant de bildene som sendes inn avgjør en jury hvilke som er de beste fra Norge. Den første konkurransen i Nederland i 2010 ble en suksess med 12 500 innkomne bilder av mer enn 8 000 ulike kulturminner. I 2011 ble den første internasjonale konkurransen med 170 000 innkomne bildebidrag. Året etter brakte Wiki Loves Monuments 2012 inn hele 350 000 bilder av kulturminner. Dette er det femte året Wikimedia Norge inviterer til fotokonkurransen Wiki Loves Monuments. Også i år arrangerer vi fotokonkurransen sammen med Riksantikvaren. Konkurransen handler om å ta det beste bildet av et kulturminne i Norge. Det er tre enkle regler for å delta i Wiki Loves Monuments 2015:
- Du må laste opp ditt fotobidrag med fri lisens på Wikimedia Commons i september
- Bildet kan være tatt når som helst, men det må være ditt eget og ikke lastet opp på Commons tidligere
- Bildet må være av et registrert kulturminne i Norge
Se denne siden for mer info om hvordan du kan delta og hva du kan vinne! Lykke til!
Årsmøte 2015
Årsmøte 2015 i Wikimedia Norge ble avholdt fredag den 17. april 2015 i Oslo. Dagsorden og protokoll ligger her.
Anne-Sophie Ofrim er Årets Wikipedianer
Wikimedia Norge har kåret Anne-Sophie Ofrim til Årets Wikipedianer 2014. Det kom ikke helt overraskende på de frammøtte da Ofrim ble hedret i en seremoni under foreningens åpne julebord i Oslo 8. desember.
- Anne-Sophie er aktiv på både bokmål, nynorsk og samisk Wikipedia, og har gjort en enorm innsats på bildesiden Wikimedia Commons. Dessuten har mange møtt henne som en utrettelig kursholder for kultursektoren de siste årene, uttalte styret ved tildelingen av premien på Gamle Rådhus.
Anne-Sophie ble tildelt det samme diplomet som tidligere er tildelt Morten Haugen (2013) for arbeid med kvalitetssystemet, Frode Korneliussen for innsatsen på nynorsk Wikipedia, (2011) og Claes Tande for innsatsen på bokmål Wikipedia (2011). Anne-Sophie har vært aktiv på bokmåls-Wikipedia i 7 år, siden desember 2007, og er særlig kjent for arbeid med å veilede nye brukere, kurse nye skribenter, kategorisere artikler og foto, og generelt som både skribent og fotograf.
Fem søknader om statsstøtte
Det har kommet inn minst fem søknader om statsstøtte til Nasjonalbiblioteket, etter at Stortinget løyvet 5 millioner kroner til nettbaserte leksikon. Det er søkt om tilskudd til alle norske breddeleksika med unntak av Allkunne og Wikipedia på bokmål.
- Egmont Forlag søker om støtte til å utvikle sitt medisinske leksikon Doktor Online. Les deres søknad her.
- Store Norske Leksikon AS søker om 5.000.000 kroner til administrasjon og teknisk serverdrift. Les deres søknad her.
- Wikimedia Norge søker om 800.000 kroner til utvikling av Wikipedia på nordsamisk. Les søknaden her.
- Wikimedia Norge søker om 1.200.000 kroner til utvikling av Wikipedia på nynorsk. Les søknaden her.
- Wikimedia Norge søker om 700.000 kroner til utvikling av norsk billedarv på Wikimedia Commons. Les søknaden her.
- Flest kilder og signerte artikler i Wikipedia
Grundige datastudier viser at Wikipedia er det norskspråklige leksikonet som har størst andel artikler signert med fullt navn, med om lag 52% signerte artikler på nynorsk (eksempel), 46% på bokmål (eksempel) og 37% av artiklene på samisk (eksempel). Til sammenlikning har SNL om lag 37% av sine artikler signert av navngitt forfatter, og 25% av Allkunnes artikler. Resten av artiklene er signert av pseudonymer eller IP-adresser på Wikipedia, og av tidligere tiders redaksjoner uten navngivelse for SNL og Allkunne. Dataanalyse viser også at om lag 60% av Wikipedia-artiklene har henvisninger til eksterne kilder, mens mindre enn 10% av SNL-artiklene har eksterne kilder. Wikipedia har også størst deltaking med om lag 2.000 norske skribenter hver måned. Les mer om forskjellen mellom de norske leksikonene i Wikimedia Norges søknader.
Årsmøtet 2014
Årsmøtet til Wikimedia Norge ble gjennomført i våre nye lokaler i Kolstadgaten 1 lørdag den 26. april. 19 medlemmer med stemmerett var representert, noen av dem levert fullmakter. Etter en del debatt ble styret sitt forslag til budsjett vedtatt. Det er det største budsjettet i foreningens historie.
Styrets forslag til Strategi 2011–2015 og arbeidsplan ble vedtatt med en noe endret ordlyd, men med samme innhold. Vedtektene ble endret på to punkter. Ansatte kan delta på styrets møter og kravet til å få stemmerett på årsmøtet er redusert til medlemskap en måned før årsmøtet, mot tidligere tre måneder.
Årsmøtet valgte følgende styre:
Jarle Vines (leder), Erlend Bjørtvedt (nestleder), Hogne Neteland (styremedlem), Knut Hjelleset (styremedlem), Ole Anders Flatmo (styremedlem), Astrid Carlsen (styremedlem), Trond Trosterud (styremedlem) og Harald Groven (varamedlem). Se her for mer om styremedlemmene.
Wikimedia-konferansen i Berlin
Wikimedia Norge rapporterer jevnlig fra det som diskuteres på Wikimedia Conference 2014 i Berlin, 11-13.april. Følg med her.
Kulturministeren åpnet Grunnlovsstafetten!
Kulturminister Thorhild Widvey åpnet 6. mars Grunnlovsstafetten på Wikipedia, hvor kvinner utfordrer hverandre til å skrive en artikkel om demokrati, rettigheter, eller andre temaer relatert til grunnlovsjubileet. Kulturminister Thorhild Widvey startet med en artikkel om valgstreikene i Haugesund, og fikk god hjelp av wikipedianeren Lars Jynge Alvik til å gjøre sin første redigering (bilde). Kulturministeren utfordrer NHOs president Kristin Skogen Lund til å skrive neste artikkel.
Innkalling til årsmøte
Det innkalles med dette til Årsmøte 2014 i Wikimedia Norge. Møtet avholdes den 26. april klokken 1600, i Oslo. Dagsorden i henhold til vedtekter er fremlagt her. Forslag må være styret i hende senest to uker før møtet, anvisninger om hvordan medlemmer fremmer forslag er gitt ved dagsorden.
Delta i Wikimedia Norges grunnlovsfeiring!
Søndag 16. februar startet Grunnlovsjubileet med markering av Notabelmøtet på Eidsvoll. Wikimedia Norge vil feire jubileet med skrivekonkurranser, skriveverksted og grunnlovsstafett for kvinnelige skribenter. Først ute er wikiverksted på Folkemuseet 26. februar. Der er nye og gamle skribenter hjertelig velkomne til omvisning i jubileumsutstillingen og til å diskutere (og kanskje utbedre) artiklene om grunnlovsåret 1814.
De grundigste artiklene om de ulike milepælene i 1814 finner du selvsagt på Wikipedia.
Tre ansatte styrker Wikimedia Norge
Tre nyansatte har siden nyttår styrket Wikimedia Norge med uvurderlig kompetanse. Tor Arne Bjerke, Astrid Carlsen og Jorid Martinsen skal i 2014 bidra til å styrke kunnskapsdugnaden i Norge, og gjøre Wikimedia Norge til den viktigste organisasjonen for alle som tror at kunnskapsdeling og åpen kunnskap bringer samfunnet vårt framover. Wikimedia Norge samarbeider med stadig flere kultur- og kunnskapsinstitusjoner om deling av tekst, data og bilde. Våre ansatte møter utfordringene med solid erfaring fra filmbransjen, forlagsbransjen, språklig virksomhet, kultur og studentorganisering. Les mer om våre nye ansatte her:
Takk for Wikipedia Academy 2013!
Det ble svært gode diskusjoner og innlegg på Wikipedia Academy 2013, som ble arrangert for fjerde gang - og for andre gang av Wikimedia Norge og Norsk kulturråd i fellesskap. Se bilder og innledernes presentasjoner her.
Ros til Regjeringen for leksikon-mangfold!
Regjeringen ønsker større mangfold i den leksikalske formidlingen, og oppretter en bevilgning på 5 millioner kroner som nettbaserte leksika som Wikipedia og SNL kan søke. Wikimedia Norge støtter varmt Regjeringens ønske om mangfold blant kvalitetssikrede leksikon. Som Norges største leksikon - og eneste leksikon med en systematisert kvalitetssikring - vil Wikipedia være en åpenbar kandidat for støtte til leksikonformål. Det klart uttalte ønsket om mangfold har vår fulle støtte, og Wikimedia Norge vil følge opp arbeidet med regelverk for disse budsjettmidlene.
Søker støtte til kulturprosjekt
Styret i Wikimedia Norge har søkt Kulturdepartementet om støtte til å utvikle Wikipedia-versjonenes mobilisering av fagmiljøer, tekniske databaseverktøy, nynorske fagtermer, samarbeid med kultursektoren og Wikipedia på minoritetsspråk. Ressursene det søkes om skal brukes til å mobilisere bidragsytere fra blant annet språk- og kulturinstitusjoner til samarbeidsoppgaver hvor dugnadsinnsats ikke strekker til. Etter at den forrige Regjeringen avviste søknadene om statsstøtte fra både SNL og Wikimedia Norge, har begge leksikonmiljøer på ny søkt Solberg-regjeringen om statlig bidrag til å videreføre kvalitetsarbeidet overfor fagmiljøer.
Prosjektmedarbeider(e)
[Søknadsfristen utløpt] Det kom inn 115 søknader innen fristen til stillingen/e som skal utvikle deltakelse og kvalitet på Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene. Styrets ansettelsesutvalg - som består av Jarle Vines, Hogne Neteland og Erlend Bjørtvedt - vil den kommende uken starte intervjuer for Wikimedia Norges første ansettelse noensinne.
Bildedugnad hos Riksantikvaren 16. oktober
Det blir bildedugnad hos Riksantikvaren i Dronningensgate 13, Oslo, onsdag 16. oktober kl 1400-1600. Vi setter inn commonsbilder i artikler på bokmål og nynorsk, og alle wkipedianere er hjertelig velkommen til dugnad, pizza og forfriskninger. Ta med egen laptop.
Takk for innsatsen!
Nesten femti deltakere lastet opp omlag 2500 bilder av kulturarven i den norske delen av Wiki Loves Monuments 2013. Det er ny rekord, og svært mange norske kulturminner har fått sitt første bilde. Takk til alle involverte! Juryen vil arbeide utover oktober og kåre vinnerne som mottar premier og går videre internasjonalt.
Ta bilder av kulturminner og vinn kamerautstyr!
Det er fortsatt to uker igjen til å laste opp dine bilder av norske kulturminner til fotokonkurransen Wiki Loves Monuments 2013. En jury vil plukke ut de beste bildene som lastes opp i september, og vinnerne får fotoutstyr og flotte bokpremier. Den internasjonale fotokonkurransen samlet i fjor 300 000 bilder fra 15 000 fotografer over hele verden. I den norske konkurransen ble 2 000 bidrag lastet opp i fjor. De beste norske bildene går også i år automatisk videre til den internasjonale konkurransen med egne premier der. Mer informasjon og regler finner du her.
Lyst til å være Wikipedian in Residence?
Arkivverket søker en Wikipedian-in-Residence til å bistå med å styrke arkivfeltet, og tilføre nye arkivressurser til Wikipedia, med arbeidssted på Riksarkivet i Oslo. Søknadsfrist er 21. juli 2013. For fullstendig utlysning, se annonsen her.
UNESCO åpner opp
UNESCOs styre har vedtatt å gi gratis tilgang til alle publikasjoner fra denne FN-organisasjonen. Fra og med 1. juni 2013 vil også nye pulikasjoner frigjøres i en lisens som tillater fri bruk, endring, og videre distribusjon. Selv om organisasjonens nye policy ikke spesifiserer lisensen som vil innføres, synes det allerede nå klart at alle nye publikasjoner og forskningsresultater fra UNESCO vil kunne brukes fritt i publikasjoner, Wikipedia, osv.
Riksantikvaren søker wikipedianere
Wikimedia Norge og Riksantikvaren har i et år samarbeidet om kulturminneprosjektet Wiki Loves Monuments, som bygger på Riksantikvarens kulturminnebase. Nå tar samarbeidet et skritt videre når Riksantikvaren søker etter to wikipedian-in-residence, det vil si wikipedianere som har sitt arbeid hos Riksantikvaren og gjennomgår materiale, bilder og tekst som kan egne seg som ressures til Wikipedia eller Wikimedia Commons. Den svenske riksantikvaren har opprettet tilsvarende stillinger. Prosjektet er omtalt hos NRK. Innen 20.mai kan du søke enten om et mindre omfattende stipend, eller du kan søke om å bli wikipedian-in-residence i tråd med utlysningen her.
Årsmøte 7. april i Oslo
Wikimedia Norge avholdt Årsmøte 2013 i Oslo søndag 7. april. Det skjedde i lokalene til Norsk Lokalhistorisk Institutt, hvor årsmøtet valgte nytt styre og vedtok en ambisiøs årsplan. Satsingsområdene i 2013 blir samarbeid med kultursektoren, flere kvinnelige bidragsytere, flere medlemstilbud og styrket økonomi.
Edit-a-thon 4. april på Nobelsenteret
Wikimedia Norge og Nobels fredssenter arrangerte edit-a-thon på Nobels fredssenter i Oslo, den 4. april. De frammøtte redigerte en rekke artikler om fredsprisen, fredsprisvinnere og Nobelinstituttet. Knut Hjelleset (bildet) fra styret i Wikimedia Norge ledet kursingen og veiledningen av ansatte og frivillige som interesserer seg for Nobels fredspris og fredsprosessen.
Samisk språkprosjekt fullført
Styret i Wikimedia Norge har levert sluttrapport, regnskap og evaluering av Samisk-prosjektet, som hadde tilskudd fra Sametinget. Prosjektet hadde sitt høydepunkt i perioden april 2011 - mars 2012, da det ble utført kursing og honorering av studenter som bidro med basisartikler. Statistikken for nordsamisk Wikipedia kan ses her. Det er også honorert ytterligere en bidragsyter i 2012. Ialt er det benytter drøyt 152.000 kroner i prosjektet, og styret har i vår diskutert mulighetene for å videreføre prosjektet også i en Fase 2, i ny form.
Wikimedia Norge hedret Anne-Sophie Ofrim
De 35 frammøtte ved Wikimedia Norges julebord (se bilder) like før jul, hedret Anne-Sophie Ofrim for hennes store innsats for Wikipedia. Hun fikk tildelt et dansk, håndlaget vinglass i krystall for sin utrettelige innsats på bokmåls-Wikipedia, hvor utallige brukere kjenner henne som Danmarks-entusiast, vandalismebekjemper og flittig veileder av nye og gamle brukere. Under markeringen trakk Wikimedia Norge også fram hennes avgjørende innsats i organiseringen av Wiki Loves Monuments, hvor Anne-Sophie og andre brukere gjorde en stor jobb med å omgjøre Riksantikvarens kulturminnelister til sorterte konkurranselister - og sette opp konkurransen for Wikipedia. Vi ser fram til Anne-Sophies gode innsats også i 2013.
Fra Valgkomiteen – Årsmøte 2013
Valgkomiteen i Wikimedia Norge inviterer gamle og nye medlemmer til å melde sin interesse for å stå på valg ved vårens årsmøte. Forslag på andre kandidater mottas også. Årsmøtet skal etter vedtektene avholdes innen utgangen av april og med annonsert dato minst to måneder i forveien.
Det vil velges styre og valg- og kontrollkomite for ny periode. Verv på valg er som leder, nestleder, styremedlemmer og varamedlemmer av styret, samt komitemedlemmer. Vedtektene fastsetter at styret skal bestå av mellom fem og ni medlemmer og inntil tre varamedlemmer, komiteen av minst tre medlemmer.
Valgkomiteen kan kontaktes på e-postadressen valgkomiteenwikimedia.no
Porsgrunn-student landets beste kulturfotograf
Porsgrunn-studenten Simen Wright vant årets Wiki Loves Monuments i Norge, med et bilde av Lindesnes fyr som gikk helt til topps i den norske fagjuryen, blant 1.955 bilder av norske kulturminner. Harald Hognerud fra Hardanger knep andreplassen med et foto fra Tyssedal, mens studenten Junjun Guo tok bronse med sitt bilde fra Ålesund. Globalt deltok 15.000 fotografer fra 33 land med totalt 365.394 bilder. Lensmann Rune Halvorsen i Ørland og Bjugn ble blant de femten beste internasjonalt med et bilde fra hjemtrakten. Les alt om vinnerne hos Riksantikvaren eller her.
Wikipedia reddet leksikonet
En rapport (slide nr 30) fra den amerikanske venturekapital-konsulenten Mary Meeker fastslår at Wikipedia ikke er årsaken til nedgangen for Encyclopedia Britannica, som 13. mars 2012 la ned sin trykte bokversjon etter 244 års utgivelse. Journalisten og mediebloggeren William Beutler har analysert rapporten og imøtegår påstanden om at Wikipedia drepte Britannica. Meekers rapport og Beutlers analyse viser at nedgangen for Britannica startet i 1993, da Microsoft lanserte leksikonet Encarta på CD-ROM. Dersom PC'en allerede tidlig på 90-tallet stod bak Britannica's fall, slik også Wired melder, gjenstår ifølge Beutler å konkludere at Wikipedia reddet hele leksikon-sjangeren for tolv år siden, ved å tilpasse den det digitale formatet på en vellykket måte.
Juleavslutning - meld deg på!
Wikimedia Norge arrangerer juleavslutning med julemiddagfredag 14.desember klokken 1700, sammen med kulturråd Norsk kulturråd. Arrangementet vil finne sted i andre etasje på Gamle rådhus i Oslo, og foruten juletallerken og hyggelig samvær vil vi også få høre korte faglige innlegg. Dessuten vil vi premiere vinner/e av den norske delen av fotokonkurransen Wiki Loves Monuments.
Arrangementet er åpent for Norsk Kulturråd, medlemmer av Wikimedia Norge, og wikipedianere med registrert brukerkonto. Medlemmer av Wikimedia Norge får arrangementet og julemiddag gratis, mens ikke-medlemmer betaler en egenandel på kroner 200. Alle betaler for egen drikke. Alle deltakere må være påmeldt.
Påmelding skjer ved å sende meg ditt fulle navn på mail til erlend@wikimedia.no. Påmelding bes sendt innen utgangen av 10.desember.
Velkommen!
Last ned vårt nye presentasjonshefte!
Wikimedia Norge, Sverige og Danmark har sammen lansert et helt nytt presentasjonshefte] som viser bredden i Wikimedia-aktivitetene i de nordiske landene. Du kan laste det ned her. I heftet er en rekke spennende prosjekter presentert, og heftet vil utgis regelmessig i oppdatert versjon. Dersom du ønsker tilsendt noen eksemplarer av heftet i papirutgave, send en bestilling på mail.
Bli kjent med leksikonets historie
Nasjonalbiblioteket arrangerer utstillingen All verdens kunnskap. Leksikon fra perm til skjerm i Oslo fram til 26. januar. Wikimedia Norge anbefaler utstillingen for alle kunnskaps-interesserte, her spenner samlingen fra 1100-tallet til dagens Wikipedia. De eldre samlingene er svært interessante, selv om fremstillingen av Wikipedia i den nettbaserte utstillingen er både unyansert og tendensiøs. Utstillingen er likevel verdt å se. Den ble åpnet av direktør Vigdis Moe Skarstein, sammen med lederne for Universitetet i Oslo og Wikimedia Norge. Opplev leksikonets utvikling på Nasjonalbiblioteket på Solli Plass, Oslo. For å se hva du har i vente på biblioteket, kan du ta en første kikk på utstillingen her.
WLM: Juryen nominerer ti norske vinnerbilder
I fotokonkurransen Wiki Loves Monuments, som bragte 1.955 nye bilder til den norske konkurransen, har juryen kåret ti finalister som kjemper om flotte fotopremier. Årets jury - Kjersti Lie, Einar Spetz, Rolf Groven og Erlend Bjørtvedt - vil om kort tid kunngjøre de fem bildene som vil premieres i Norge. Et stort antall helt nye fotografer har meldt inn bilder til årets fotokonkurranse, og juryens ti finalister kan du se her. Alle de internasjonale vinnerbildene kan du se her.
Verdens største fotokonkurranse ga 2000 bilder fra Norge !
Søndag 30.september ble Wiki Loves Monuments 2012 avsluttet - verdens største fotokonkurranse som arrangeres i mer enn 30 land i Europa. Mens fjorårets konkurranse brakte inn nesten 170.000 bilder internasjonalt og 1.176 fra Norge, kom det i år inn mer enn 350.000 foto globalt og ganske nøyaktig 2.000 fra de norske deltakerne. Nå starter juryenes arbeid med å vurdere de mange gode bildene som kom inn fra tusenvis av bidragsytere. Les mer i pressemeldingen eller se årets norske bilder direkte.
GLAM-side lansert
Wikimedia Norge har lansert en egen side som informerer om hva som skjer innen kulturfeltet og i samarbeidet mellom Wikimedia Norge og Norsk Kulturråd. Siste nytt og annonser om kurs, engasjementer osv ved museer, arkiver og andre kulturinstitusjoner finner du her.
Gratis Wikipedia lansert i Malaysia
Denne uken ble Wikipdia Zero lansert i det første landet i Asia, med surfing uten tellerskrittt på Wikipedia. Dermed er det nå lansert gratis Wikipedia i Malaysia (Telenor DiGi), Uganda (Orange), og Tunisia (Orange). Wikimedia Norge, som feiret de globale avtalene i Oslo i 23. april, ønsker 20 millioner mennesker velkommen til Wikipedia og ser fram til lansering i flere land i Afrika og Asia.
Kultursektoren søker wikipediandere!
Kan du tenke deg å være wikipedianer-in-residence hos Riksarkivet eller et av landets museer? Tirsdag 5.juni klokken 0900 blir det informasjonsmøte om mulighetene for engasjement, i lokalene til Norsk Kulturråd.
Møt opp, eller ta kontakt med WMNO. Les mer her
Bredt samarbeid med Kulturrådet
Wikimedia Norge og Norsk Kulturråd innleder et bredt samarbeid om formidling av kulturarven via Wikipedia. Under tittelen Kunst og kultur på Wikipedia har Kulturrådet bevilget ressurser og organisert tre faggrupper for å gjennomføre skolering, kurs og utvikling av formidling og publisering via Wikipedia, sammen med Wikimedia Norge. Det er i første rekke museum, arkiver, biblioteker og kunstsamlinger som er målgruppen. Både gjenstandssamlinger, utstillinger og foto er viktig kulturarv å formidle via historiens største leksikon - Wikipedia. Samar beidet ble lansert i Aftenposten 19.april, og startet med Wikipedia Academy 2012 som samlet drøyt 100 deltakere i Oslo.
Seksjonsleder Gunnar Urtegaard i Kulturrådet ser for seg at innholdet på nettsider som Arkivportalen.no, digitaltmuseum.no, digitaltfortalt.no og Europeana.eu skal lenkes opp mot gode faktaartiklar på Wikipedia. - Skal vi få dette til på ein god måte må vi få til ein brei digital dugnad for å dekka kunst og kulturfeltet i Wikipedia, fastslår Urtegaard.
Les mer her.
Nytt styre i Wikimedia Norge
Nytt styre ble valgt på årsmøtet 26. april. Leder Jarle Vines og nestleder Erlend Bjørtvedt tok gjenvalg, men med utvidelse fra seks til ti styremedlemmer ble det mange nye krefter i det nye styret. Styret har ellers sendt ut kontingentkrav for 2012 via e-post. Dersom du ikke har mottatt noen e-post fra Wikimedia Norge, men vil være medlem i foreningen, vennligst ta kontakt med Kjetil Ree på kjetilhrgmail.com.
Les referat fra årsmøtet her.
Argumentere, ikke sensurere
Debatten om ekstremisters forsøk på å infiltrere Wikipedia fortsetter, trolig mer inspirert av engelsk media og Wikipedia-versjon enn av forholdene her hjemme. Det har vært svært få norske forsøk på å vri innholdet i sensitive artikler om Islam, Eurabia, terrorhandlinger og terrorister. De få forsøkene vi har sett i Norge har blitt raskt tilbakestilt av våkne patruljører.
Samtidig oppfordrer Wikimedia Norge flere til å bli med og bidra til et balansert og godt nettleksikon, fritt for ekstreme og hatefulle ytringer eller synsvinkler. Det blir aldri nok årvåkne samfunnsbyggere på de norske språkversjonene av Wikipedia.
Wikimedia-stiftelsens grunnlegger Jimmy Wales ble mandag intervjuet av NRK, og dagen etter ble nestleder i WMNO intervjuet av TV2 om ekstremisters sjanser for å infiltrere eller prege Wikipedia.
- Jimmy Wales: Wikipedia ikke et våpen for ekstremister (NRK)
- Erlend Bjørtvedt: Intervju om Wikipedia og ekstremister (TV2)
Kronprinsen besøkte Wikipedia Academy 2012
Drøyt hundre deltakere virket samstemte om at det var et vellykket Wikipedia Academy. De omlag seksti deltakerne fra ABM-sektoren fikk mye faglig inspirasjon, og møtte wikipedianere som kunne lære dem et triks eller to om redigering. Hele programmet ble myndig ledet framover av Jarle Vines fra Wikimedia Norge. Elevene fra Drømtorp vdg skole i Ski gjorde en kjempejobb med å filme, fotografere, redigere, streame, og kurse brukere i Wikipedia. Med flerkameraproduksjon og overføring av livebilder til nett ble dette mer proffesjonelt enn noen kunne håpe på.
De faglige innleggene var mange og gode, og mange fikk nyttige bildetips av Hans Rosbach. Det var også hyggelige avbrekk med premiering av vinnere i ulike kategorier - ikke minst Årets Wikipedianer som ble utrettelige Claes Tande og Frokor. Tande fikk en gratulasjon av Jimmy Wales og Jimmy Wales fikk en gratulasjon av Heikki Holmås, flankert av HKH Kronprins Haakon og Kristin Skogen Lund, som deltok i feiringen av avalen om gratis Wikipedia i Asia. De celebre gjestene la ikke skjul på at de var Wiki-brukere under en uformell meningsmåling fra Jimmy Wales'side, og etpar av dem rakk også opp hånda blant de som har redigert. Patruljører er herved advart.
Etter akademiet bar det tradisjonen tro rett til middag på Aleksandros for 23 personer, mange av dem ble med videre til Wikitreff på Lorry etter det. Fem svenske og danske wikipedianere deltok, flesteparten av dem hadde deltatt på nordisk chaptermøte dagen i forveien og var tydelig imponerte over akademiet.
Telenor gjør Wikipedia gratis for 135 millioner i Asia
Wikimedia Foundation har inngått avtale med Telenor om at selskapets 135 millioner kunder i Asia kan bruke Wikipedia uten tellerskritt. - Det er en historisk begivenhet at også fattige brukere uten PC eller internett hjemme, nå får tilgang til Wikipedia, sier styreleder Jarle Vines i Wikimedia Norge.
Wikipedias aksjon mobiliserte millioner for et fritt og åpent Internett
Onsdag 18. januar møtte 162 millioner mennesker tomme sider på engelskspråklig Wikipedia. I tidenes største aksjon fra verdens største kunnskapsbase, opplevde amerikanske brukere for første gang på elleve år at Wikipedias frie kunnskap falt bort. Mer enn 8 millioner amerikanere brukte Wikipedias protest-banner til å finne fram til sin kongress-representant og protestere mot Stop Online Piracy Act (SOPA) og PROTECT IP Act (PIPA). Dersom lovene vedtas, vil det ramme nettopp slike åpne og frie nettsamfunn som Wikipedia.
Protesten tiltrakk seg globale protester mot lovforslagene, da protestbanner også møtte alle som gikk inn på de norske, svenske, tyske, portugisiske, og en rekke andre språkversjoner av Wikipedia. Før protesten spådde mange kommentatorer at lovforslagene ville blir vedtatt i Kongressen med støtte fra både demokrater og republikanere. Men etter varslene om onsdagens protest begynte en rekke representanter å trekke sin støtte til forslaget. Det ble også klart at president Barack Obama og visepresident Joe Biden gikk i mot forslaget.
På Twitter florerte meldinger som #factswithoutwikipedia, #sopastrike, og “Imagine a World Without Free Knowledge”. I løpet av aksjonens første time stod #wikipediablackout for 1% av alle tweets. Da Wikimedia-stiftelsen i California annonserte aksjonen natt til onsdag på sin blogg, fikk den mer enn 12.000 kommentarer.
Norsk suksess i Wiki Loves Monuments!
Frivillige bidragsytere på Wikimedia Commons har avholdt en stor fotokonkurranse i Europa, som brakte 170.000 bilder av kulturminner og monumentale bygg fra hele kontinentet. Sjelden har en større kulturell kartlegging og bevaring for ettertiden funnet sted, enn dette. Tusen takk til alle som deltok!!
Wikimedia Norge har med god hjelp fra partnere fått svært attraktive premier - med fotoutstyr fra Canon Norge til en verdi av 25 000 kroner. Takk til Canon Norge for premier som jeg håper og tror vinnerne vil sette pris på.
Vi ser fram til å overrekke premiene til vinnerne over nyttår, og feire de norske deltakerne som tok flotte bilder av viktige kulturminner i hele landet. En ekstra bonus er det at vi fikk en solid kartlegging av kulturminner på Svalbard hvor et av motivene tok fjerdeplassen internasjonalt. Konkurransen har gitt et skattkammer av bilder til Wikipedia - det vil nok ta månedsvis eller kanskje flere år å få 170.000 gode bilder inn i lokale artikler om steder i Europa.
Juryen i Norge besto av erfarne fotografer og kulturfolk. Lars Roede, Marius Arnesen, Jacques Hvistendahl og Sølvi Ediassen plukket ut 10 bilder i rangert rekkefølge. Som styreleder i Wikimedia Norge er jeg glad for at så profesjonelle fagfolk stilte opp som jurymrdlemmer.
Bilde nummer 1 som er tatt av Marius Meyer, er vinneren av den norske konkurransen. Bilde nummer 2 som er tatt av Erlend Bjørtvedt fikk en 4. plass i den internasjonale finalen. Gratulerer til begge og til alle andre som vil få flotte premier av Canon Norge. (PS. Ingen vil få mer enn en premie selv om de har flere bilder blant topp 10.)
Her er de 10 beste bildene fra konkurransen som gav oss 1212 bilder av norske kulturminner.
1. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vallersund_handelssted.jpg
2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hotellneset_02.jpg
3. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Longyearbyen_Gruve_1_cemetary.jpg
6. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Os_kirke_med_kirkeg%C3%A5rden.jpg
7. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FISKERNES_SERVICESTASJON,_1.jpg
8. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fredriksvern_Verft.jpg
9. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nore_stavkirke.jpg
10. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:I_Hamar-kaupangen,_Domkirkeodden.jpg
Vi vil arrangere selve premieutdelingen tidlig neste år. Takk igjen til alle som deltok. Og spesielt takk til Jørund Leknes, Harald Groven og andre som skaffet til veie lister, hjemmeside, jury og "drive" fra deltakerne.
Fra Valgkomiteen
Valgkomiteen i Wikimedia Norge inviterer gamle og nye medlemmer til å melde sin interesse for å stå på valg ved vårens årsmøte. Forslag på kandidater mottas også. Dato for årsmøtet er 26. april.
Det vil velges styre og valg- og kontrollkomite for ny periode. Verv på valg er som leder, nestleder, styremedlemmer og varamedlemmer av styret, samt komitemedlemmer. Vedtektene fastsetter at styret skal bestå av mellom fem og ni medlemmer og inntil tre varamedlemmer, komiteen av minst tre medlemmer.
Valgkomiteen kan kontaktes på e-postadressen valgkomiteenwikimedia.no
Nobelprisvinner hyller Wikipedia
Nobelprisvinner i kjemi, Harold Kroto, uttalte i en gjesteforelesning ved Mississippi State University 26.oktober at Wikipedia på hans felt var bedre enn de fleste lærebøker. Under et foredrag om karbon i nano og det ytre rom, snakket den britisk-fødte kjemikeren varmt om Wikipedia som en oppdatert kilde til kunnskap.
«På mitt felt ... er det mer til å stole på enn lærebøkene»
- Nobelprisvinner i kjemi, Harold Kroro, 26. oktober 2011
Wikimedia Norge fikk Folkeopplysningsprisen
Wikimedia Norge er tildelt Folkeopplysningsprisen 2011, som gis til personer eller organisasjoner for fremragende arbeid med å gjøre kunnskap og læring tilgjengelig for alle. Wikimedia Norges leder Jarle Vines takket for prisen som en anerkjennelse av sju års kunnskapsdugnad på Wikipedia i Norge. Til sammen har de norskspråklige utgavene mer enn 215 000 registrerte brukere, og 2 av 3 nordmenn besøker Wikipedia månedlig.
- Det er en stor ære og anerkjennelse av Wikipedia som kunnskapsdugnad i Norge. Folkeopplysningen bygger på å spre kunnskap blant vanlige folk. Wikipedia tar dette et skritt videre ved at det er vanlige folk som er folkeopplyserne og står for kunnskapen. Med vår visjon om å gjøre all verdens kunnskap tilgjengelig for alle mennesker, våger jeg påstanden at Wikipedia er verdenshistoriens største folkeopplysnings-prosjekt, sier styreleder Jarle Vines i Wikimedia Norge.
Wikipedia - Berlusconi : 1-0
Verdens første Wikipedia-streik har vunnet fram. Et lovforslag fra den italienske regjeringen ville pålegge nettpublikasjoner å slette omstridte opplysninger om enkeltmennesker som krever det, selv om opplysningene er riktige. Forslaget, som ville gjort det mulig å straffeforfølge Wikipedia-skribenter som skriver biografier, var i oktober forventet å gå igjennom i det italienske parlamentet. Wikipedia-miljøet svarte med å stenge Wikipedia for leserne, en aksjonsform som fikk stor oppmerksomhet. Den 11.oktober led regjeringspartiene nederlag, og det omstridte lovforslaget ble trukket.
Ny besøksrekord i september
Wikipedia på bokmål hadde 46,4 millioner besøk (page views) i september, som er ny rekord. Dette overgår hårfint den tidligere rekorden for én måned, satt i mai da det var 46,2 millioner besøk på én måned. Hele Wikipedia økte besøkstallene med 8% i september, til 15,2 milliarder besøk. Antall unike, norske brukere som besøker Wikipedia er ca. 3 millioner per måned. Se de siste besøkstallene her
Bli med i strategidebatten til Wikimedia Norge
Wikimedia Norge er i ferd med å utvikle en strategi for de norske Wikipedia prosjektene i henhold til WMF sine målsettinger mot 2015. Du er velkommen til å delta i debatten. Du finner strategiforslaget her og debatten føres her, eller mer spesifikt for versjonene på diskusjonssidene for bokmål eller nynorsk.
Wiki Loves Monuments ga 1216 bilder av norske kultursteder. Takk til bidragsyterne!
En jury er i ferd med å vurdere bidragene, og de beste bidragene går videre til en europeiske finalen - i konkyrranse med omtrent 100.000 foto fra hele Europa. Juryen består av Lars Roede (Oslo bymuseum), Jacques Hvistendal (Dagbladet), Sølvi Ediassen (Entra), Marius Arnesen (NRK).
Wikimedia Norge krever åpne offentlige lisenser
Wikimedia Norge støtter Regjeringens høringsforslag om en åpen lisens for publiseringen av offentlige data, i foreningens høringssvar. Wikimedia Norge mener at en ny, offentlig lisens blir forenlig med de globale lisensregimene Open Government Lisence og Creative Commons. Ideelt bør Regjeringen publisere data, bilder, osv i lisensen CC-BY-SA, som er globalt anerkjent. Dersom man utvikler en egen, norsk lisens, er det viktigste kravet at den oppfyller de samme betingelsene som de globalt anerkjente Creative Commons lisensene.
Se også bloggen vår for mer informasjon.