Wikipedia Educatieprogramma
Het einde aan wegwerpopdrachten en het begin van invloed op de echte wereld voor studentbewerkers.
Informatie voor instructeurs
Het einde aan wegwerpopdrachten en het begin van invloed op de echte wereld voor studentbewerkers.
Instructeurs werken samen met online en campusvrijwilligers om studentbewerkers in het educatieprogramma te begeleiden bij het werken aan artikelen op Wikipedia. Als instructeur geef je vooraf eerst uitleg over de basisbeginselen van Wikipedia, vaak vergezeld van meer achtergrondinformatie over Wikipedia, Commons en Wikimedia. Tevens kijk je, samen de vrijwilligers, mee over de schouders van de studenten om ze te monitoren en te helpen, feedback te geven en antwoord te geven op vragen die ze hebben. Je helpt hen bij de normen, conventies en richtlijnen waaraan de artikelen op Wikipedia dienen te voldoen. Deze pagina is bedoeld om informatie, tips en ondersteunend materiaal te verschaffen aan instructeurs, om informatie te geven hoe iemand zich kan aanmelden als instructeur in het educatieprogramma en wat er van diegene verwacht wordt.
Voor het educatieprogramma maken we gebruik van de cursusextensie, een stukje software geïnstalleerd op Wikipedia om het geven en begeleiden van een cursus te vereenvoudigen.
Om als instructeur een cursus te kunnen geven in het educatieprogramma, is het noodzaak dat je je daarvoor aanmeldt.
Als instructeur heb je een onderwijzende rol en help je studenten bij hun (vaak nieuwe) stappen op Wikipedia, maar het Wikipedia educatieprogramma vraagt van vrijwilligers wel bepaalde kenmerken, een bepaalde houding en actie van zijn vrijwilligers:
- Kennis en ervaring in het bewerken van Wikipedia.
- Oprechte interesse in het onderwijzen en coachen van mensen.
- Geduld en vriendelijkheid voor studentredacteuren die in een nieuwe en onbekende omgeving komen kijken.
- Mogelijkheid om positieve, bemoedigende en duidelijke feedback te geven aan de mensen waarmee je interactie hebt.
- Opbouwend mee te werken aan het verbeteren van artikelen, zodat ze voldoen aan de richtlijnen en normen van Wikipedia.
- Committering om tijd te steken in een cursus, vooral tijdens en ook achteraf bij het nalopen van de bijdragen.
Verder heb je:
- Passie voor de waarden, visie en de missie van Wikimedia.
- Geduld met mensen met verschillende niveaus van computerkennis.
- Begrip van hoe leerkrachten / docenten onderwijsprogramma's ontwerpen, of de bereidheid om dit inzicht te krijgen.
- Vermogen om complexe technische informatie om te zetten in bruikbare stappen voor beginners
- Mogelijkheid om positieve, bemoedigende en duidelijk gerichte feedback te geven aan de mensen waarmee je interactie hebt.
- Vermogen om anderen te motiveren en te prikkelen.
- Oprechte interesse in het onderwijzen van mensen en het organiseren van evenementen.
Aanvragen worden beoordeeld door cursusinstructeurs en/of cursuscoördinatoren, omdat je met hen zult samenwerken.
- Inhoudelijk
- Het aanmaken van artikelen waaruit blijkt dat men kennis heeft van hoe een goed Wikipedia-artikel eruit ziet.
- Het hebben van kennis en ervaring met beoordelingsnominaties (ter verwijdering).
- Het blijk geven van een goed begrip van relevante Wikipedia-richtlijnen, beleid en normen.
- Interactie
- Geen significante bezorgdheid over het gedrag of interactie met andere bewerkers (gepaste reacties bij geschillen).
- Geschiedenis van behulpzaam zijn voor nieuwe gebruikers.
- Activiteitsniveau
- Levert regelmatig bijdragen aan Wikipedia.
- Reageert binnen redelijke termijn op on-wiki discussies.
- Je hebt voorafgaand aan je aanvraag deze pagina uitgebreid doorgenomen, deze begrepen en gaat akkoord met wat er van je verwacht wordt voor een cursus.
- Op Wikipedia:Educatieprogramma/Meldingen dien je een gemotiveerd verzoek in om instructeur te worden in de cursusextensie, waarbij je aangeeft welke cursus je wanneer geven gaat.
Een cursusinstructeur of cursuscoördinator zal je aanvraag bekijken.
Een cursusinstructeur is een medewerker, docent of ervaren vrijwilliger op Wikipedia die reeds ervaring heeft met het werken op Wikipedia en in het eerste deel van de cursus aan de studenten plenair uitleg geeft. Zijn rol is om:
- vooraf een opdracht te ontwikkelen, eventueel samen met campusvrijwilligers, die geschikt is voor zowel de leerdoelen van de studenten als voor Wikipedia.
- vooraf een lijst op te stellen van artikelen die geschikt zijn voor de studenten.
- plenair een presentatie te geven met uitleg over Wikipedia (achtergronden, wikisyntax, gebruiken, conventies, richtlijnen), Wikimedia, Commons en andere relevante zaken.
- studenten en cursisten te begeleiden en persoonlijke uitleg te geven over de normen van Wikipedia en hen te helpen bij de beginselen van Wikipedia.
- te kijken of studenten het lukt om bij een instructie deze te volgen en de stappen te doorlopen.
- te zorgen dat alle studenten zich ingeschreven hebben op de cursuspagina.
- tijdens de cursus rond te lopen en mee te kijken met wat de studenten doen.
- pagina's waaraan een student schrijft toe te voegen aan de cursuspagina.
- voltooide artikelen die in een kladblok van een gebruiker aangemaakt zijn te verplaatsen naar de artikelnaamruimte.
- online beschikbaar te zijn on-wiki en eventueel per chat om vragen te beantwoorden en om feedback van andere online gebruikers over te brengen op de student.
- achteraf artikelen te verbeteren zodat ze voldoen aan meer dan de minimale normen en gebruiken van Wikipedia, zodat de rest van de gemeenschap in principe niets aan deze artikelen hoeft te doen. Als een artikel voldoet en aangemaakt is in de gebruikersnaamruimte, deze te verplaatsen naar de artikelnaamruimte.
- na afloop te zorgen voor relevante informatie en het evalueren van de opdracht en de studenten.
- Op de cursuspagina kun je jezelf toevoegen als campus- of online vrijwilliger.
- Op de cursuspagina kun je bij studenten aangeven aan welke pagina's zij werken en welke vrijwilligers die pagina's volgt en controleert.
- Speciaal:MijnCursussen helpt je om de bewerkingen van alle studenten in de cursus die je geeft te volgen.
- Wanneer de overlegpagina van een cursus bewerkt wordt krijgen alle studenten, de instructeur en vrijwilligers van een cursus een melding via Wikipedia:Notificaties.
Bij de start van een cursus vragen we de aanwezige studenten om de stappen van WP:START te volgen en zich toe te voegen aan de cursuspagina.
Ter ondersteuning van cursussen zijn er verschillende communicatiekanalen waar men aandacht voor dient te hebben tijdens een cursus:
- De overlegpagina van een cursus (voor: instructeur van de cursus, vrijwilligers van de cursus en voor de studenten van de cursus)
- De overlegpagina's van studenten
- Op IRC (voor: instructeur en vrijwilligers van cursus om feedback te geven aan/krijgen van andere gebruikers en mogelijk om vragen van studenten op IRC te beantwoorden)
- De centrale overlegruimte voor het educatieprogramma en de cursusextensie (voor: alle cursusinstructeurs en cursusvrijwilligers)
(onvolledig)
- Vooraf moet er opgeroepen worden dat deelnemers thuis een account aanmaken in verband met een maximum aantal accounts dat via een bepaald IP-adres geregistreerd kan worden zonder tussenkomst van een moderator.
- Kondig een cursus ruim van te voren aan, maar op de dag zelf ook in Wikipedia:De kroeg zodat de gebruikers op Wikipedia op de hoogte zijn van de cursus. Zie ook Hoe bekend maken?
- Vraag hulp aan vrijwilligers of ze deze dag op locatie of via het internet willen ondersteunen. Daarbij kun je de hulp vragen aan zowel bestaande campusvrijwilligers en online vrijwilligers als aan potentiële vrijwilligers die nog niet eerder een cursus in de cursusextensie hebben begeleid.
- Je kunt hulp vragen aan anderen, maar de personen die een cursus organiseren zijn verantwoordelijk dat de geschreven en bewerkte artikelen nagekeken en gecorrigeerd worden. Als dit niet gebeurt verliest de gemeenschap het vertrouwen.
- Maak een cursuspagina aan en ook een organisatiepagina als die nog niet bestaat, zie de instructies.
- Maak een lijst van artikelen die geschikt zijn voor studenten en plaats die op de projectpagina horende bij de cursuspagina. Op deze lijst kunnen zowel nieuw te schrijven artikelen zijn (controleer of een onderwerp al niet bestaat onder een andere titel) als bestaande artikelen die uitgebreid en/of verbeterd kunnen worden (bijvoorbeeld beginnetjes).
- Onderwerpen die in de presentatie opgenomen kunnen worden zijn onder andere:
- Over Wikipedia: wat Wikipedia is, in vele talen, reclamevrij, vrije inhoud (licenties), gemaakt door vrijwilligers, afhankelijk van donaties, artikelen, ondersteunende pagina's (bv overlegpagina's), verwijderlijst, iedereen kan meedoen.
- Over Wikimedia: Wikipedia draait op de servers van de Wikimedia Foundation, het bestaan van andersoortige projecten zoals Commons, Wikisource, WikiWoordenboek, etc), nationale verenigingen die in een land ondersteuning bieden en de idealen uitdragen.
- Over Commons: onze centrale databank voor afbeeldingen en andere media.
- Over gehouden projecten: o.a. afbeeldingendonaties, donatie van informatie (bv oorlogsmonumenten), fotowedstrijden (bv Wiki Loves Monuments), cursussen en schrijfsessies (edit-a-thons), Wikipedian in Residence (WiR), QRpedia.
- WP:START om studenten zich aan te laten melden, inloggen en in te schrijven voor de cursus.
- Stel WP:START in, zie de instructies.
- Zorg eventueel voor een evaluatie.
Per organisatie waar er een cursus wordt georganiseerd dient er een organisatiepagina te bestaan en hoeft slechts eenmalig aangemaakt te worden voor de eerstvolgende en alle latere cursussen op deze locatie. De naam dient zorgvuldig gekozen te worden, want wijziging van de naam is niet mogelijk. Het is sterk aan te bevelen om de naam te kiezen in overleg met de cursuscoördinatoren.
- Ga naar Speciaal:Organisaties en check of de organisatie niet toevallig al bestaat in de tabel met organisaties.
- Als de organisatie nog niet bestaat, kan er achter
Organisatienaam: de naam van organisatie ingevuld worden. Let daarbij op dat de naam voldoende duidelijk is voor mensen die de organisatie niet kennen, maar ook dat de naam niet al te lang wordt. (En klik op Organisatie toevoegen )
- Vul vervolgens bij plaats de plaatsnaam in en kies het land in het selectiemenu. (En klik op
Opslaan )
Er kan momenteel vrijwel geen informatie toegevoegd worden aan de organisatiepagina.
Per keer dat een cursus georganiseerd of gegeven wordt dient er een nieuwe cursuspagina aangemaakt te worden.
- Ga naar Speciaal:Cursussen en check of de cursus niet toevallig al bestaat in de tabel met cursussen.
- Als de cursus nog niet bestaat, ga naar Speciaal:Organisaties en klik op de organisatie waar de cursus gegeven wordt.
- Onderaan de pagina bevindt zich de sectie
Cursus toevoegen .
- Controleer of daar de juiste organisatie staat geselecteerd.
- Vul in het tweede veld (achter Cursusnaam:) de naam in van de cursus. Zorg dat deze naam duidelijk en onderscheidend is van andere cursussen, maar maak hem niet te lang.
- Vul in het derde veld (achter Semester:) de periode in waarin deze editie van de cursus gegeven wordt. Indien de cursus slechts op één dag gehouden wordt kan hier het beste de datum voluit ingevuld worden in de vorm van
26 december 2024 . Bestrijkt de cursus een langere periode kan hier ofwel de periode voluit ingevuld worden, bv april-juni 2024 , ofwel slechts 1 (of een opeenvolgend getal als de cursus al eerder is gegeven) die aangeeft dat dit de eerste (of volgende) periode is dat de cursus wordt gegeven. (En klik op Cursus toevoegen )
- In het nieuwe scherm laat je de tekst in het grote veld staan en stel je het volgende in:
- Voeg in het grote veld het volgende toe:
<!-- niets -->
- Om te zorgen dat alleen de studenten waarvoor de cursus bestemd is zich kunnen inschrijven, kun je een inschrijvingstoken instellen. Dit is optioneel, maar wanneer dit niet ingevuld wordt kan echt iedere willekeurige voorbijganger zich inschrijven. Dit inschrijvingstoken wordt aan het begin van de cursus door de instructeur aan de studenten medegedeeld.
- Selecteer achter
Begindatum de eerste dag waarop de cursus plaatsvindt.
- Selecteer achter
Einddatum de eerste dag na afloop van de cursus. Is de laatste cursusdag op 21 maart, vul je hier 22 maart in.
- Klik
Opslaan
Deze stap is nog handmatig en wat omslachtig, daar wordt nog aan gewerkt.
- Je hebt net een cursuspagina aangemaakt die begint met
Onderwijsprogramma:... . Vervang in de url Onderwijsprogramma:... door Wikipedia:Educatieprogramma/Data/ en bewerk die pagina.
- Kopieer vanaf Wikipedia:Educatieprogramma/Data de in te vullen code en voeg die in de pagina.
- Vul de verschillende velden (na het =-teken) in:
- cursus: vul hier de paginatitel in van de cursuspagina die begint met
Onderwijsprogramma:... , maar zonder voorvoegsel Onderwijsprogramma:
- projectpagina: vul hier de pagina in de Wikipedia-naamruimte in waar de activiteit of het project gedocumenteerd staat (vul dit in met het voorvoegsel
Wikipedia:...
- cursustitel: voeg hier de titel in die aangeeft wat het voor een bijeenkomst is met welk thema, bijvoorbeeld:
Schrijfworkshop - Wikipedia bewerken , Schrijfbijeenkomst over de Tweede Wereldoorlog , etc. Gebruik bij voorkeur in plaats van het woord "edit-a-thon" het woord "schrijfbijeenkomst" of "cursus", zodat ook nieuwelingen de titel snappen.
- ondertitel: voeg hier de ondertitel toe, standaard in het formaat
Organisatie, Plaats, datum , bijvoorbeeld: NIOD, Amsterdam, 29 november 2014
- start: vul hier in de begindatum en begintijd in UTC (tijd van Amsterdam/Brussel minus 1 uur met wintertijd en 2 uur met zomertijd) in ISO-formaat (bijvoorbeeld:
2024-12-26 21:57
- einde: vul hier in de einddatum en eindtijd in UTC (tijd van Amsterdam/Brussel minus 1 uur met wintertijd en 2 uur met zomertijd) in ISO-formaat (bijvoorbeeld:
2024-12-26 21:57
- semester: vul hier in wat er in de titel van de cursus tussen haakjes staat, meestal is dit de datum
- enquete: vul hier alleen iets in (bv
ja ) als de link naar de enquête aan de deelnemers getoond moet worden bovenaan de hoofding
- enquetelink: vul hierachter de url in naar de enquête (laat deze url hier altijd staan)
- Behalve het veld enquete en enquetelink moeten alle velden (correct) ingevuld zijn.
- Ga naar de projectpagina (begint met
Wikipedia:... ) en voeg daar bovenin het volgende in met op de puntjes de naam van de cursuspagina die begint met Onderwijsprogramma:... , maar zonder het voorvoegsel Onderwijsprogramma: in te vullen: {{Wikipedia:Educatieprogramma/Hoofding|...}}
- Ga naar Wikipedia:Start/Deelnemen en voeg daar het volgende in met op de puntjes de naam van de cursuspagina die begint met
Onderwijsprogramma:... , maar zonder het voorvoegsel Onderwijsprogramma: in te vullen: {{/Edukader|...}}
|