Naar inhoud springen

Sint-Maartenskerk (Wormhout)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Maartenskerk
De Sint-Maartenskerk in Wormhout
De Sint-Maartenskerk in Wormhout
Plaats Wormhout
(Frans-Vlaanderen)
Gewijd aan Sint-Maarten
Coördinaten 50° 53′ NB, 2° 28′ OL
Gebouwd in 16e en 17e eeuw
Monumentale status monument historique, geklasseerd 02-11-1987
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Toren Voorgebouwde westtoren
Detailkaart
Sint-Maartenskerk (Frankrijk)
Sint-Maartenskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Maartenskerk (Frans: Église Saint-Martin) is de parochiekerk van de stad Wormhout, gelegen aan het Place du Général de Gaulle, in het Franse Noorderdepartement.

Omstreeks 695 zou de hereboer Heremare hier een groot stuk land aan de Sint-Bertinusabdij te Sint-Omaars hebben geschonken. Naar verluidt zou Sint-Winok hier een abdij hebben gesticht waar hij in 716 overleed. Hij werd er bijgezet en er kwamen vele bedevaartgangers naar toe, waarbij ook allerlei wonderen plaatsvonden. In 846 trokken de monniken naar Sint-Winoksbergen en kort daarna werd het stoffelijk overschot van Sint-Winok overgebracht naar Sint-Omaars. De grotendeels uit hout opgetrokken abdij werd in 860 verwoest door de Vikingen. Op de grondvesten werd later de parochiekerk gebouwd, en in de 12e eeuw of vroeger stond er een romaans kerkgebouw, de Sint-Maarten-en-Sint-Winokskerk. Hier was ook een Sint-Winoksaltaar dat relieken bevatte van Sint-Winok.

Ook deze kerk werd in 1582, nu door de Fransen, geplunderd en in 1591 in brand gestoken. Vervolgens werd de kerk hersteld en verbouwd. De huidige kerk is van 1613-1616 en de toren is van 1547-1683. In 1793 werd de spits van de toren vernield tijdens de Slag bij Hondschote.

Onze-Lieve-Vrouw der Tranen

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 april 1406 zou er een mirakel hebben plaatsgevonden. Toen de koster de kerk binnenkwam lag de mantel van het Mariabeeld aan haar voeten. Hij deed de mantel weer om, maar de andere dag lag deze weer aan Maria's voeten. 's Zondags zag men dat zij geweend had, en dit duurde tot aan de vespers. Vele gelovigen hebben dit wonder mogen aanschouwen.

In 1876 werd een nieuw beeld vervaardigd, waarin delen van het oorspronkelijke beeld werden verwerkt. Ook nu nog is er een devotie voor dit beeld.

Het betreft een driebeukige bakstenen hallenkerk met voorgebouwde westtoren, voornamelijk 17e-eeuws. Op 02-11-1987 is de kerk beschermd en geklasseerd als monument historique.

Binnenzijde van de Sint-Maartenskerk

Er is een kopie van de Verschijning van Maria aan de gelukzalige Herman Jozef van Antoon van Dyck. De preekstoel is 17e-eeuws, het marmeren hoofdaltaar van de 18e eeuw. Uit dezelfde tijd, en in barokstijl, is het Onze-Lieve-Vrouwe-altaar. De biechtstoel, in de lambrisering verwerkt, is van 1731, evenals de communiebank in rococostijl. Het orgel is van 1823. De oudste klok is van 1774.

Zie de categorie Église Saint-Martin de Wormhout van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.