Naar inhoud springen

Saramaccaners

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saramaccaners
Stampen van rijst in een Saramacaans dorp
Stampen van rijst in een Saramacaans dorp
Totale bevolking Marrons van Suriname
Verspreiding Boven-Surinamerivier
Taal Saramaccaans
Geloof Winti, christendom
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Suriname

De Saramaccaners (Saramaccaans: Saamaka) zijn een marron-stam in Suriname. Marrons zijn voormalige slaven die vooral in de tweede helft van de 17de eeuw de bossen van Suriname in trokken en zich aanvankelijk vestigden langs de Boven-Surinamerivier en Saramaccarivier.

Een van de grondleggers van de Saamaka marrongemeenschap in Suriname is de 17e eeuwse vrijheidsstrijder Kaási, leider van de ‘Kaásimarrons’ en aanvoerder van een vijfig jaar durende guerillastrijd tegen de Engels/Nederlandse plantagehouderij. De almaar groeiende groep van Marrons moest gedurende een halve eeuw steeds weer hun dorpen achterlaten teneinde dieper in het binnenland het leven opnieuw op te bouwen.[1]

In 1762 sloot het koloniale gouvernement vrede met de Saramaccaners, een vrede die daarna nog enkele malen hernieuwing behoefde. Het onder invloed van Boston Bendt opgestelde vredesverdrag van de Saramaccaners bevatte afspraken over het periodiek leveren van geschenken -waardevolle goederen zoals ook kruit en vuurwapens- door de Nederlanders aan de Saramaccaners in ruil voor het terugbrengen van nieuwe gevluchte slaven door de Saramaccaners aan de Nederlanders. Beide groepen deden alle moeite om via tactische manoeuvres en onderhandelingen onder deze afspraken uit te komen.

De taal van de Saramaccaners, het Saramaccaans, wordt ook nu nog door meer dan 25.000 mensen gesproken en ontleent zijn woordenschat aan vooral het Portugees, het Engels, het Nederlands en talen uit Afrika ten zuiden van de Sahara. De taal kent ook een aantal Franse leenwoorden.

De Saramacca waren essentieel voor het vrachtvervoer in het binnenland in zowel Suriname alsook Frans-Guyana. In 1883 werd een overeenkomst gesloten tussen de gouverneur van Frans-Guyana en de granman van de Saramacca waarin de stam vrije toegang werd verleend in Frans-Guyana. Het gesloten akkoord is nog steeds van kracht.[2][3]

Spreiding bevolkingsgroepen

[bewerken | brontekst bewerken]
Spreiding van de inheemsen en marrons
Saramaccaners in het rozepaars
Zie de categorie Saramaka people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.