Overleg gebruiker:Biepda
Onderwerp toevoegenHartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.170.872 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
- De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels. - Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik. - Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen. - Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt. - Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel. - Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen. - Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken - Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia - Vraag je mentor om hulp
Iedere nieuwe bewerker krijgt automatisch een mentor. Je kunt bij die persoon terecht met al je vragen. - Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia. - Conflictafhandeling
Kom je er niet uit en dreigt een discussie uit de hand te lopen? Kijk wat je kunt doen om conflicten te voorkomen en waar je terechtkunt als het wel misgaat. - Contactmogelijkheden
Zoek je contact? Je kunt bijvoorbeeld een bericht achterlaten op de overlegpagina van een andere gebruiker, helpdesk, kroeg of chatten op de Discordserver. Ook zijn er genoeg gebruikers die openstaan voor hulp of privécontact via e-mail of een Discordgesprek.
Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een klik op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Je vindt die knop onder Invoegen → Meer. Versturen doe je met de knop Wijzigingen publiceren. Dit is alleen van toepassing bij gebruik van de brontekstbewerker. Bij gebruik van de reageerknop of Nieuw onderwerp wordt je handtekening automatisch ingevoegd.
Gefeliciteerd met Economische zelfstandigheid, vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 4 mrt 2014 17:42 (CET)
Teller
[brontekst bewerken]Raadpleegteller. Hansmuller (overleg) 4 mrt 2014 17:45 (CET) (ondertekening kan trouwens met 4x tilde (~))
De tekst
[brontekst bewerken]Beste Biepda,
Heb de teruggekregen tekst van Economische zelfstandigheid (Nederland) op je Kladblok gekopieerd - het werd trouwens 83x geraadpleegd! Ik heb HIER aan de bel getrokken tegen de mijns inziens onterechte verwijdering en wacht even af. Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 20 mrt 2014 15:47 (CET)
Commentaar van EvilFreD
[brontekst bewerken]Onderstaande tekst werd gekopieerd van deze overlegpagina
POV-alarm - Er kan geen sprake van zijn dat dit artikel terug in de hoofdnaamruimte terecht komt zolang de extreme onbalans gehandhaaft blijft. Economische zelfstandigheid kent veel meer aspecten dan alleen die van emicipationele aard. Leeftijd, kansarmen en etniciteit ontbreken volledig. Dit lijkt daardoor meer een artikel met een (niet zo heel goed) verborgen eigen agenda. Wikipedia is echter geen propagandaplatform. En al zou het probleem wat betreft economische zelfstandigheid in Nederland wél uitsluitend een tekort aan arbeidsparticipatie door vrouwen betreffen, dan zou dat op zijn minst moeten verduidelijkt worden.
Overigens bestaat er geen artikel Economische zelfstandigheid maar heeft het de voorkeur dat een artikel als dit (zeker in zijn huidige beperkte omvang) deel uit zou maken van een dergelijk artikel. Het begrip op zich zal hoe dan ook beschreven moeten worden ergens in de encyclopedie, zo niet in dit artikel, dan in een afzonderlijk artikel. De toevoeging tussen haakjes dient dus te komen vervallen en de situatie in Nederland zou een onderdeel moeten worden van een algemeen artikel, waarna opsplitsing eventueel weer valt te (her)overwegen als het gedeelte over de Nederlandse situatie (of die van andere landen) uitvoerig aangevuld is.
Verder was het fijn geweest als er ook gelinkt werd naar de bronnen ipv ze alleen te noemen. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2014 12:45 (CET)
Er kleven trouwens nog wel wat meer problemen aan dit artikel. Zo wordt er niet verduidelijkt over wiens emancipatiebeleid er eigenlijk gesproken wordt. Aan te nemen valt dat het om het emancipatiebeleid van de Nederlandse overheid gaat maar dat staat er niet en er wordt (bij gebrek aan een artikel daarover) gelinkt naar het het verkeerde artikel. Over de zin "Economische zelfstandigheid is met name bij vrouwen sterk gerelateerd aan opleidingsniveau" heb ik ook zo mijn twijfels. Zonder nuancering suggereert deze zin een oorzakelijk verband maar in de geraadpleegde bronnen, voor zover ik ze kon natrekken, staat dit niet vermeld. Een ander aspect dat ik mis is wáárom economische zelfstandigheid een kerndoel is en welke overwegingen er zijn om de arbeidsparticipatie onder vrouwen te vergroten of juist het huidige niveau te handhaven of te verlagen. En zoals gezegd ontbreekt ook de behandeling van economische zelfstandigheid door andere bevolkingsgroepen. De zin "Verder speelt het internationaal gezien bijzonder grote aandeel vrouwen dat in Nederland in deeltijd werkt een rol." begrijp ik trouwens helemaal niet. Nu kan dat ook aan mij liggen maar het wordt mij niet duidelijk waarom het internationaal gezien een rol zou spelen dat veel vrouwen in Nederland in deeltijd werken. Wat ik wel begrijp is dat er in de bron niet gesproken wordt over inkomens die die deeltijdbanen opleveren en dus is het aantal vrouwen dat in deeltijd werkt niet noodzakelijk gerelateerd aan de economische zelfstandigheid van de vrouwen in Nederland. [[WP:GOO|origineel onderzoek dus. Immers, heel wat van die vrouwen kunnen immers wel eens onder die grens van 900 euro zitten. Voor wat betreft de 900 euro zou er trouwens ook, net als bij het eerder genoemde opleidingsniveau en wel eens sprake kunnen zijn van origineel onderzoek. Het gegeven dat een algemene benadering en aandacht voor de overige deelaspecten en bevolkingsgroepen ontbreken, alsmede de weinig verduidelijkende one-liner dat "Economische zelfstandigheid van Nederlandse burgers een van de kerndoelen van het Nederlandse emancipatiebeleid is" versterken dat idee. Waar het in dit artikel dus vooral aan ontbreekt is een bron die het ene in verband brengt met het andere en verduidelijkt hoe het één verband houdt met het ander. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2014 14:41 (CET)
Einde kopie
Vermelding Economische zelfstandigheid in Volkskrant
[brontekst bewerken]Groet, Hansmuller (overleg) 25 mrt 2014 11:54 (CET)