Overleg:Natuurproduct (scheikunde)
Onderwerp toevoegenDit artikel werd van 2016 tot en met 2020 op de hoofdpagina uitgelicht op 4 maart. Zie ook: Wikipedia:Uitgelicht. |
Dit artikel wordt sinds 2022 op de hoofdpagina uitgelicht op 4 maart. Zie ook: Wikipedia:Uitgelicht. |
Bredere betekenis
[brontekst bewerken]Het woord "natuurprodukt" heeft niet alleen een betekenis in de chemie. In het dagelijks leven en b.v. in de reclame heeft het b.v. de connotatie, gezond te zijn en/of beter voor het milieu. Daarover zegt het artikel niets. Zwitser123 (overleg) 26 okt 2014 15:08 (CET)
- Dat is inderdaad een goede opmerking; producten als honing, koffie, melk, ... zijn eveneens natuurproducten. Hetgeen echter in dit artikel beoogd wordt is de bespreking van natuurproducten vanuit het organisch-chemisch en medicinaal standpunt. Daarom speel ik met de gedachte om een doorverwijspagina Natuurproduct te maken en het huidige artikel te hernoemen tot Natuurproduct (scheikunde), en een aparte pagina Natuurproduct (algemeen) aan te maken om de eerstgenoemde producten te bespreken. Lijkt dat iets? - C (o) 26 okt 2014 17:48 (CET)
- Natuurlijk, en dan hier de openingszin een beetje aanpassen, b.v. "Een natuurproduct is in de scheikundige betekenis van het woord ...". Zwitser123 (overleg) 27 okt 2014 07:15 (CET)
- Uitgevoerd & dank voor de kritische blik - C (o) 27 okt 2014 09:56 (CET)
- Natuurlijk, en dan hier de openingszin een beetje aanpassen, b.v. "Een natuurproduct is in de scheikundige betekenis van het woord ...". Zwitser123 (overleg) 27 okt 2014 07:15 (CET)
Feedback naar aanleiding van de Schrijfwedstrijd 2014
[brontekst bewerken]Dit artikel geeft een diepgravend, mooi uitgewerkt overzicht van een zeer breed scheikundig onderwerp. Hoewel specialistisch geschreven is het duidelijk gepresenteerd en telkens voorzien van voorbeelden die de relevantie van de geboden informatie verduidelijken. Veel aandacht is besteed aan opsommingen en afbeeldingen die enerzijds een indruk geven aan de enorme diversiteit van stoffen en die anderzijds allerlei indelingen en verbanden inzichtelijk maken.
Een belangrijk aandachtspunt is de afbakening van het artikel. Misschien had er ook aandacht besteed kunnen worden aan natuurproducten in de voedingsmiddelenindustrie. En is het gerechtvaardigd om te spreken van een strikte, scheikundige betekenis van het woord, of is het artikel te eenzijdig gericht op de scheikundige aspecten? Helaas valt aan de hand van de opgegeven bronnen niet te verifiëren of er inderdaad een specifiek scheikundige betekenis is van het begrip "natuurproduct" en dat het bijvoorbeeld gaat om verbindingen met een moleculaire massa lager dan 1500 g/mol. Bron 1 geeft weliswaar aan dat wetenschappers en leken soms heel verschillende percepties hebben, maar niet dat er echt sprake is van verschillende betekenissen van het woord.
Dat neemt niet weg dat binnen de gekozen afbakening een indrukwekkend artikel is ontstaan qua de diepgang, overzicht en de onderbouwing met wetenschappelijke publicaties. Een waardige bijdrage voor wat na afloop van de wedstrijd het afscheid bleek van Capaccio als zeer productieve en deskundige collega. Josq (overleg) 14 mrt 2015 13:05 (CET)
Opmerking
[brontekst bewerken]Ik heb wel nog een opmerking over een latere bewerking nadat het aangedragen werd als etalage-artikel . Deze bewerking lijkt me wat wat vreemd. Als ik Karakterisatie natuurkunde google, kom ik verscheidene resultaten tegen. Bij de voorgestelde taalkundige verbetering Karakterisering natuurkunde, kom ik ook verscheidene resultaten tegen. Welke is nu de juiste?Mvg, TheDragonhunter | Vragen? 28 okt 2015 20:06 (CET)
- Als de zoekresultaten verschillend zijn lijkt het er op dat de definities verschillend zijn en 'karakterisatie' juister is. Daar Cappacio nogal wat ervaring op dit gebied heeft is het dan veiliger om deze bewerking terug te draaien. heinnlein'' 29 okt 2015 07:37 (CET)
Twijfelsjabloon
[brontekst bewerken]Nog geen uur nadat dit artikel in de etalage verscheen werd het al door Klaas1978 voorzien van een twijfelsjabloon, met de tekst "Dit hele artikel lijkt me een schoolvoorbeeld van origineel onderzoek. We hebben toch al een artikel biochemie? Waarom dit een etalageartikel is is me volstrekt onduidelijk." Slechte reclame lijkt mij, doet de geloofwaardigheid van Wikipedia weinig goed. Bij twijfel is het wellicht beter om een oproep te plaatsen in Wikipedia:Café Exact. heinnlein'' 29 nov 2015 09:33 (CET)
- Klaas gaat graag in de contramine, dat weten we, maar dit is geen manier van doen. Eens met Heinonlein om dit sjabloon te verwijderen zodat Klaas eventueel zijn zaak eerst kan gaan bepleiten in Café Exact. Beachcomber (overleg) 29 nov 2015 10:05 (CET)