Naar inhoud springen

Kortvleugelboorkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kortvleugelboorkever
Vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Scarabaeidae (Bladsprietkevers)
Onderfamilie:Cetoniinae
Geslacht:Valgus
Soort
Valgus hemipterus
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Scarabaeus hemipterus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kortvleugelboorkever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De kortvleugelboorkever[1] (Valgus hemipterus) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae) die voorkomt op het noordelijk halfrond. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Scarabaeus hemipterus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]

De kortvleugelboorkever wordt zes tot tien millimeter lang. De dekschilden zijn relatief kort en bedekken niet het gehele lichaam. Het mannetje is donkergekleurd met een licht patroon. Het vrouwtje is meestal effen gekleurd. Zij draagt een opvallend lang telson (laatste lichaamssegment).

De kortvleugelboorkever komt voor van de Kaukasus en Turkije tot Noord-Afrika en Zuid- en Centraal-Europa. Nederland vormt de meest noordwestelijke grens van het verspreidingsgebied. De kever is geïntroduceerd in delen van Noord-Amerika, met name in Ontario, Michigan en Ohio.

Volwassen kevers komen in mei en juni voor op bloemen en boomstammen. De larven voeden zich met dood hout van berken en andere bomen. De kortvleugelboorkever overwintert als pop.

Mannetje op een plant in Hessen, Duitsland