Kerkschip
Uiterlijk
Dit artikel gaat over boten. Voor het schip van een kerkgebouw, zie schip (bouwkunst).
Een kerkschip of kapelboot is een schip dat het pastoraat voor zeevissers en scheepvaart of in kustgebieden faciliteert.
Hoewel het bezoek aan de kerkschepen in West-Europa sterk teruggelopen is zijn er anno 2012 her en der in Europa nog kerkschepen in gebruik, zoals het Antwerpse Kerkschip Sint-Jozef, de Luikse kapelboot Emmaüs en de 'schipperskerk' Je Sers in Conflans-Sainte-Honorine. Dit zijn stilliggende schepen, in tegenstelling tot de vier hospitaal-kerkschepen De Hoop die tussen 1898 en 1988 op de Noordzee voeren. De kerkschepen in België vallen onder het Schippersapostolaat, dat ressorteert onder het aartsbisdom Mechelen.
Enkele kerkschepen
[bewerken | brontekst bewerken]- Kerkschip Sint-Jozef, Houtdok aan kaai 25A, voor het Eilandje, Antwerpen;[1]
- Kerkschip Emmaüs (Luik), anno 2012 nog in gebruik;[2]
- Spes Nostra (op de Samber in Marchienne-au-Pont),;
- Je sers (Conflans-Sainte-Honorine), Frankrijk, in 1919 gebouwd als het kolenschip Langemark, in 1936 ingewijd door de bisschop van Marseille. Pater Joseph Belanger (1898 - 1976), een oorlogsinvalide uit de Eerste Wereldoorlog, was de oprichter en spilfiguur van de gemeenschap rond dit schip.
- KSCC kerkschip Jos Vranken (schip, 1925), (Waalhaven, Nijmegen, pastoraal werk voor schippers, kermis- en circusexploitanten.
Verder lezen
[bewerken | brontekst bewerken]Bronnen, noten en/of referenties
Bron
- De Scheepvaartkrant, nr. 16, 2006 Geraadpleegd 6 november 2012
- ↑ Kerkschip-Antwerpen.be: KERKSCHIP St Jozef Geraadpleegd 6 november 2012
- ↑ (fr) bordabord.org: Au fil de l'eau Geraadpleegd 6 november 2012