Naar inhoud springen

Josef Allen Hynek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Josef Allen Hynek
Allen Hynek (links) met Jacques Vallee
Allen Hynek (links) met Jacques Vallee
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Josef Allen Hynek
Geboortedatum 1 mei 1910
Geboorteplaats Chicago
Overlijdensdatum 27 april 1986
Overlijdensplaats Scottsdale
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Astronomie, ufologie
Promotor Otto Struve
Alma mater Universiteit van Chicago

Josef Allen Hynek (Chicago, 1 mei 1910 - Scottsdale, 27 april 1986) was een Amerikaanse astronoom en ufo-onderzoeker.

Hynek is het meest bekend voor zijn onderzoek aan het ufo-fenomeen. Hij werkte als adviseur voor de USAF bij verschillende door de Amerikaanse luchtmacht opgezette onderzoekscommissies naar ufo's.

Hynek werd geboren in Chicago uit Tsjechische ouders. Hij studeerde astronomie aan de Universiteit van Chicago en studeerde in 1935 af als astrofysicus. Hij specialiseerde zich vervolgens in sterevolutie en het spectroscopisch onderzoek van dubbelsterren. Tijdens de oorlog werkte Hynek aan onderzoek voor wapensystemen in opdracht van de US Navy en na de oorlog hield hij zich, naast zijn ufo-onderzoek, voornamelijk bezig met lesgeven, astronomisch onderzoek en technisch onderzoek voor diverse satellietprogramma's van NASA aan verschillende Amerikaanse universiteiten. Hynek was getrouwd met Miriam Curtis en samen hadden ze vijf kinderen. Hij overleed in 1986 aan een hersentumor.

Hynek was reeds in 1948 verbonden met Project Sign en bleef ook adviseur toen het eerst overging in Project Grudge en - in de vroege jaren vijftig - in Project Blue Book. Daar bleef hij ook aan verbonden als wetenschappelijk medewerker. Aanvankelijk startte hij als scepticus en slaagde er ook in om de meeste van de zogenaamde ufo-waarnemingen op een wetenschappelijke manier te verklaren. Stilaan werd hij er echter van overtuigd dat een klein deel van die waarnemingen niet als natuurlijk fenomeen, hoax of illusie kon worden weggeredeneerd. Later, in 1973, zou hij ook het Center for UFO Studies (CUFOS) in Chicago oprichten.

Hynek classificatiesysteem

[bewerken | brontekst bewerken]

Hynek ontwikkelde een veelgebruikt systeem van beschrijving, waarbij hij zes categorieën onderscheidde. Eerst worden waarnemingen verdeeld in waarnemingen van nabij (close encounters) en waarnemingen op afstand, waarbij 150 m de twee soorten observaties arbitrair van elkaar scheidt. Vervolgens wordt elke categorie verder opgedeeld volgens bijzondere kenmerken. De drie categorieën 'waarnemingen op afstand' zijn:

  • Nachtelijke lichten (NL of Nocturnal Lights): anomalieën waargenomen aan de nachtelijke hemel
  • Daglicht-schotels (DD of Daylight Discs): elk afwijkend object, meestal maar niet noodzakelijkerwijs schotelvormig, van op afstand gezien aan de hemel overdag.
  • Radar / Visueel gevallen (RV): objecten tegelijk gezien door ogen en op de radar.

Na zijn tijd bij de USAF ging hij verder met eigen onafhankelijk onderzoek en ontwikkelde het 'Close Encounter' (CE) classificatiesysteem:

Hyneks CE-classificatiesysteem is inmiddels uitgebreid met verschijnselen als vermeende ontvoeringen door buitenaardse wezens en veeverminking.

Zie de categorie J. Allen Hynek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.