Gerard Leckie
Gerard Leckie (Paramaribo, 6 maart 1943 - Paramaribo, 8 december 1982) was een Surinaams wetenschapper, docent en decaan op de Universiteit van Suriname. Hij was een van de slachtoffers van de Decembermoorden.
Werk
[bewerken | brontekst bewerken]Leckie gaf les, was decaan van de sociaal-economische faculteit, maar was ook voorzitter van de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU). Hij had psychologie gestudeerd en was daarna gepromoveerd aan de Universiteit van Nijmegen.
Activiteiten na de staatsgreep
[bewerken | brontekst bewerken]Als direct gevolg van de aankondiging van hervormingsplannen door Desi Bouterse, die hij op 15 november 1982 in een toespraak uit de doeken deed, werd op 24 november 1982 de Associatie voor Democratie opgericht, bestaande uit mensen die zich willen inzetten voor de terugkeer van de democratie in Suriname. Er werden vakbondsacties en studentendemonstraties georganiseerd en in Paramaribo ontstond grote onrust. De stakingsacties waren een doorn in het oog van Bouterse en zijn Groep van Zestien, die veronderstelden dat de acties bewust waren georganiseerd om onrust te stoken. Door de militairen werd Leckie gezien als aanstichter van de studentenprotesten; daarom werd hij op een lijst van te vermoorden tegenstanders geplaatst.
Overlijden
[bewerken | brontekst bewerken]Op 8 december 1982 vonden onder de regie van Desi Bouterse de Decembermoorden plaats in Fort Zeelandia. Leckie was een van de 15 slachtoffers. Op 13 december werd hij begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Paramaribo aan de Schietbaanweg, naast medeslachtoffer Jozef Slagveer. Volgens verklaringen van ooggetuigen had hij bloeduitstortingen in zijn gezicht en volgens een bron kogelgaten in zijn borst. Toen in 2002 de graven van de slachtoffers ten behoeve van forensisch onderzoek werden geopend, werd het graf van Leckie als eerste geopend.
Gedicht
[bewerken | brontekst bewerken]Dichter Ton Linden van de Universiteit van Tilburg schreef een gedicht ter ere van Gerard Leckie.
Literatuur
[bewerken | brontekst bewerken]- De Jong, T., I.M. Ahammer, C.F.M. Van Lieshout en G. Leckie, 1976. The effect of role-playing on sharing and helping in preschoolers. MS, Universiteit van Nijmegen.
- Wentink, E., B. Smits-Van Sonsbeek, G. Leckie and P.P.J. Smits, 1975. The effect of a social perspective taking training on role-taking ability and social interaction in preschool and elementary school children. Paper presented at the third biennial meeting of the International Society for the Study of Behavioural Development, Guildford, Great Britain.
- Gerard Leckie, Ontwikkeling van sociale cognitie. Een ontwikkelingsmodel voor rolnemingsvaardigheid bij kinderen. Proefschrift. Nijmegen. 1975. 192 pagina's Pap. Diss./Thesis.
- 8 nabestaanden van de decembermoorden, Zolang ze praten blijf ik - OGV, Suriname, 2001. De titel is een citaat van Leckie
- Gerard Leckie (6 maart 1943 - 8 december 1982), Radio Nederland Wereldomroep, 11 april 2007
- Rapport van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten
- Trouw - Decembermoorden Suriname / Tijd dat waarheid boven de grond komt (11 december 2002)
- Gedicht over Gerard Leckie