Naar inhoud springen

Dragon Ball Z

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dragon Ball Z
Dragon Ball Z
Genre Actie, sciencefiction, drama, komedie
Bedenker Akira Toriyama
Regie Daisuke Nishio
Scenario Akira Toriyama
Land van oorsprong Vlag van Japan Japan
Taal Japans (origineel)
Engels (nasynchronisatie)
Uitzendingen
Start 26 april 1989 (Japan)
28 augustus 2000 (Nederland)
Einde 31 januari 1996 (Japan)
26 mei 2003 (Nederland)
Afleveringen 291 (Origineel)
276 (Engelstalige tv-versie)
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep Fuji TV
Zender Vlag van Nederland Cartoon Network, Yorin
Vlag van België (Cartoon Network), KANAALTWEE
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dragon Ball Z (ドラゴンボールZ, afgekort DBZ) is een Japanse animeserie gebaseerd op de manga Dragon Ball (deel 17-42 van de originele Japanse uitgave — deel 33-85 van de 1e Nederlandstalige editie) door Akira Toriyama en geproduceerd door Toei Animation. De serie is een vervolg op de televisieserie Dragon Ball.

De serie is een klassiek voorbeeld van de mangavorm shonen. De serie is, evenals de gehele Dragon Ball franchise, gebaseerd op de klassieke Chinese roman De reis naar het westen. Kenmerkend aan de serie is de verschuiving van een meer komisch, luchtige verhaal naar een donkerder actiegericht stuk. De protagonist gaat door een eindeloze cyclus van vechten, winnen, verliezen en verbeteren. In de serie is er sprake van het hiernamaals (The Other World) en tijdreizen. Ook is er gebruikgemaakt van de term Super Saiyan. Dit betekent een niveau dat bereikt is, waarbij het haar van de personages goudkleurig wordt, de ogen smaragdgroen en hun kracht enorm toeneemt. Ze zijn dan ook agressiever, waarbij ze omringd worden door een fel aura. Er bestaan verschillende niveaus van Super Saiyan.

De serie liep in Japan van 26 april 1989 tot 31 januari 1996 op Fuji TV. In Nederland werd de serie uitgezonden van 2000 tot en met 2003 op Cartoon Network en Yorin.

De serie kent verschillende nasynchronisaties en is in herziende versie uitgebracht onder de titel Dragon Ball (Z) Kai. De serie heeft twee verschillende vervolgen: Dragon Ball GT en Dragon Ball Super.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie gaat over Son Goku en zijn vrienden (de Z-Warriors) die de aarde en fictieve andere planeten moeten beschermen tegen verschillende schurken die een planeet willen veroveren of vernietigen. Terwijl de originele anime Dragon Ball alleen gaat over Goku als kind en jong-volwassene en de zoektocht naar de dragonballs, gaat Dragon Ball Z naast de avonturen van Goku ook over zijn afkomst en zijn eerste opgroeiende zoon Gohan. Hiernaast wordt er ook aandacht besteed aan de rivalen van Goku, namelijk Piccolo, die van slecht later goed wordt, en Vegeta, die van slecht naar redelijk neutraal gaat. Dragon Ball Z bevat ook meer drama dan Dragon Ball en heeft een wat serieuzere toon. Ook was de serie voor een animeserie naast gewelddadig ook erg expliciet en bloederig: personages worden door hun tegenstanders gespiest, onthoofd of in stukjes gehakt. In Nederland werd dan ook een gecensureerde versie uitgezonden waarin de meest bloederige scènes zijn aangepast of weggelaten. Ook bleken bepaalde scenes epileptische aanvallen uit te lokken bij sommige kijkers door herhaalde lichteffecten, ook die zijn veelal verwijderd of aangepast.

Een kenmerk van de serie is dat alle personages zogenaamde 'power level' hebben, uitgedrukt in een getal. Ze gaan in de serie gevechten met elkaar aan (regelmatig wordt zo'n gevecht zelfs gespreid over meerdere afleveringen) waarbij het 'power level' beslissend blijkt. Op allerlei manieren blijkt het echter mogelijk om iemands power level te doen toenemen. Gedurende de serie vindt er dan ook een ware power level-inflatie plaats.

Populariteit in Nederland en Vlaanderen

[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland werd de serie uitgezonden op Cartoon Network van 28 augustus 2000 tot en met 31 juli 2001 en vervolgens van 5 november 2001 tot en met 2 augustus 2003 op Yorin (getiteld Yorkiddin' Presents Cartoon Network, later Toonami). Het was destijds erg populair. In een paar maanden tijd groeide het programma, tweemaal daags op televisie, uit tot het best bekeken programma van Cartoon Network.[1] De eerste uitzending van de dag was een herhaling van de laatste aflevering van de dag ervoor, de tweede uitzending was een nieuwe aflevering. Het succesvolle Z@ppelin van Nederland 3 kon hier niet tegenop.[2] De trendgevoelige voorhoede verkoos Dragon Ball Z boven het populaire Pokémon.[3] In 2003 werd in Nederland ook het vervolg Dragon Ball GT uitgezonden. De voorloper Dragon Ball is in Nederland nooit uitgezonden. Op Yorin werden de afleveringen van Dragon Ball Z van de gehele week verdeeld op zaterdag en zondag herhaald onder de titel Dragonball Z Rewind. Voor de verschillende reclames van het programma werd gebruikgemaakt van de voice-over Rinie van den Elzen.

Naast de televisieserie verschenen er spellen voor op de Game Boy (Legendary Super Warriors en The Legacy of Goku) en PlayStation (Final Bout en Budokai) en kon je bij de plaatselijke boekenhandel ruilkaarten, stripboeken en tijdschriften kopen. Tevens werd het schaakspel Dragon ball Z schaak vanaf september 2002 tot en met mei 2003 op de markt gebracht, waarbij je wekelijks een nieuw schaakstuk moest sparen in de vorm van een Dragon Ball Z-figuur. Vanaf mei 2003 volgde Dragon ball GT schaak.

Zestien jaar later op 24 januari 2019 verscheen de vervolgfilm Dragon Ball Super: Broly in de Nederlandse bioscopen in de originele Japanse versie en een Engelse dub, beide met Nederlandse ondertiteling. De film werd ook gedraaid in 4DX- en Imax-zalen. De eerste avond zagen al bijna negenduizend mensen de film. De animatiefilm had hierdoor onverwacht de megahit Bohemian Rhapsody van de eerste plaats gestoten als de best bezochte titel in de Nederlandse bioscopen.[4]

In Vlaanderen werd Cartoon Network ook uitgezonden via schotelantenne en tevens op de kabel als betaalzender. Bijgevolg kreeg de serie een minder goede start in Vlaanderen dan in Nederland. Op 17 december 2001 verscheen de serie op KANAALTWEE onder de jeugdblok "Cake". De zender heeft de serie herhaald tot waar Cartoon Network kwam en heeft vervolgens de Cell Games saga uitgezonden. De laatste drie seizoenen zijn nooit uitgezonden. Ondanks dat Cake slechts enkele nieuwe afleveringen heeft uitgezonden, werd het blok destijds erg populair.[bron?]

Nasynchronisatie

[bewerken | brontekst bewerken]

De serie wis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk in de volgende Engelstalige nasynchronisaties uitgezonden:

Afleveringen Nasynchronisatie
1-53 Ocean Group (The Saban dub)
54-107 FUNimation
108-276 Ocean Group (The Westwood dub)

Een hoog aantal scènes zijn door Saban Entertainment en Ocean Group uit Canada gecensureerd. De eerste 67 afleveringen zijn door deze censuur geknipt naar 53 afleveringen, waardoor de serie 276 afleveringen telt in plaats van 291 afleveringen. Ook zijn de termen "the next dimension", "hurt", "leave", "destroy" en "gone" veel gebruikt als alternatief voor de dood. Bij deze afleveringen is de originele Japanse achtergrondmuziek vervangen door muziek van Ron Wasserman, Shuki Levy en Kussa Mahchi.

Voor de afleveringen 108-276 is de muziek gecomponeerd door Tom Keenlyside, John Mitchell en David Iris. Hiernaast is veel muziek gebruikt van de tekenfilmseries Mega Man en de Engelse nasynchronisatie van Monster Rancher.

Bij de FUNimation nasynchronisatie uit Amerika voor de afleveringen 54-107 is de originele Japanse achtergrondmuziek vervangen door muziek van Bruce Faulconer.

Uitgaves in Nederland

[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2002 verschenen in Nederland de eerste 24 afleveringen opgesplitst in acht delen van Ocean Group op zowel video als dvd door Bridge Entertainment. In januari 2004 volgde eenmalig de eerste acht afleveringen op één dvd, onder de titel Dragonball Z mega dvd. De Ocean Group versie van de afleveringen 108-276 die uitgezonden zijn in Nederland is nooit op video of dvd uitgebracht.

Titel Afleveringen Jaar
The Arrival of Raditz 1-3 oktober 2002
Goku's Unusual Journey 4-6 oktober 2002
Trouble On Arlia 7-9 oktober 2002
Escape From Piccolo 10-12 oktober 2002
Fight Against Gravity 13-15 maart 2003
The Battle Begins 16-18 maart 2003
Tien Goes All Out! 19-21 maart 2003
Goku Strikes Back 22-24 maart 2003

In het buitenland werd de reeks afleveringen 1-53 op VHS en dvd uitgebracht door Pioneer Entertainment in zeventien delen tussen 1997 en 1999. In 2013 werden de 53 afleveringen van Ocean Group opnieuw uitgebracht (samen met de eerste drie films) in een dvd-box door FUNimation onder de titel Rock the Dragon Edition.

Tegenwoordig is de serie in het geheel nagesynchroniseerd door FUNimation. Tussen 2007 en 2009 brachten zij alle 291 afleveringen geremasterd en bijgesneden naar 16:9 breedbeeldformaat uit op dvd in negen oranje boxen (regiovrij). Deze zijn ook in Nederland verschenen, echter zonder Nederlandse ondertiteling. Wel zijn er de opties Engelse audio met Amerikaanse muziek, Engelse audio met Japanse muziek en Japanse audio met Japanse muziek (met Engelse ondertiteling). Deze versie van de afleveringen 1-53 (1-67 uncut) en 108-276 (123-291 uncut) is in Nederland nooit uitgezonden op televisie.

Naam Datum Discs Afleveringen Saga(s)
Season One 6 februari 2007 6 1–39 Vegeta Saga[5]
Season Two 22 mei 2007 6 40–74 Namek/Captain Ginyu Saga[6]
Season Three 18 september 2007 6 75–107 Frieza Saga[7]
Season Four 19 februari 2008 6 108–139 Garlic Jr./Trunks/Androids Saga[8]
Season Five 27 mei 2008 6 140–165 Imperfect Cell/Perfect Cell Saga[9]
Season Six 16 september 2008 6 166–194 Cell Games Saga[10]
Season Seven 11 november 2008 6 195–219 Great Saiyaman/World Tournament Saga[11]
Season Eight 10 februari 2009 6 220–253 Babidi/Majin Buu Saga[12]
Season Nine 19 mei 2009 6 254–291 Fusion/Kid Buu Saga[13]
Naam personage Stemacteur (Japans) Stemacteur (Ocean/Saban) Stemacteur (FUNimation) Stemacteur (Ocean/Westwood)
Son Goku Masako Nozawa Ian Corlett (1-37)
Peter Kelamis (38-53)
Sean Schemmel Peter Kelamis
Kirby Morrow
Son Gohan Masako Nozawa Saffron Henderson Stephanie Nadolny (kind)
Kyle Hebert (tiener)
Saffron Henderson
Jillian Michaels
Brad Swaile
Son Goten Masako Nozawa N/A Kara Edwards Jillian Michaels
Piccolo Toshio Furukawa Scott McNeil Christopher Sabat Scott McNeil
Vegeta Ryo Horikawa Brian Drummond Christopher Sabat Brian Drummond
Nappa Shozo Iizuka Michael Dobson Phil Parsons N/A
Bulma Hiromi Tsuru Lalainia Lindbjerg Tiffany Vollmer Maggie Blue O'Hara
Trunks Takeshi Kusao N/A Laura Bailey Cathy Weseluck
Future Trunks Takeshi Kusao N/A Eric Vale Alistair Abell
Krillin Mayumi Tanaka Terry Klassen Sonny Strait Terry Klassen
Yajirobe Mayumi Tanaka Brian Drummond Mike McFarland Brian Drummond
Yamcha Toru Furuya Ted Cole Christopher Sabat Ted Cole
Pu'ar Naoko Watanabe Cathy Weseluck Monika Antonelli Cathy Weseluck
Ten Shin Han Hirotaka Suzuoki Matt Smith Chris Cason (54-92, original dub)
John Burgmeier
Matt Smith
Chiaotzu Hiroko Emori Cathy Weseluck Monika Antonelli Cathy Weseluck
Chi-Chi Mayumi Sho (1-66)
Naoko Watanabe (88-291)
Laara Sadiq Cynthia Cranz Laara Sadiq
Master Roshi Kōhei Miyauchi (2-260)
Hiroshi Masuoka (288-291)
Ian Corlett (1-37)
Peter Kelamis (38-53)
Mike McFarland Terry Klassen
Lunch (Dragonball) Mami Koyama Teryl Rothery Meredith McCoy Cathy Weseluck
Oolong Naoki Tatsuta Doug Parker Mark Britten (54-92, original dub)
Bradford Jackson
Doug Parker
Hercule Daisuke Gōri N/A Chris Rager Don Brown
Videl Yuko Minaguchi N/A Kara Edwards Moneca Stori
Mr. Popo Yasuhiko Kawazu Alvin Sanders Chris Cason (54-92, original dub)
Christopher Sabat
Alvin Sanders
Korin Ichiro Nagai (26-192)
Naoki Tatsuta (238-285)
Doug Parker Christopher Sabat
Ted Cole
Frieza Ryusei Nakao Pauline Newstone Linda Young Pauline Newstone
No. 19 Yukitoshi Hori N/A Phillip Wilburn Patricia Drake
Dr. Gero/No. 20 Koji Yada N/A Kent Williams Brian Dobson
No. 16 Hikaru Midorikawa N/A Jeremy Inman Scott McNeil
No. 17 Shigeru Nakahara N/A Chuck Huber Ted Cole
No. 18 Miki Ito N/A Meredith McCoy Enuka Okuma
Cell Norio Wakamoto N/A Dameon Clarke Dale Wilson
Verteller Jōji Yanami Doc Harris Dale Kelly (54-184, original dub)
Kyle Hebert
Doc Harris

De verhaallijn van Dragon Ball Z is opgesplitst in groepen van opeenvolgende afleveringen, de zogenoemde saga's. In de originele versie bestond Dragon Ball Z uit vijf saga's (Saiyan, Frieza, Garlic Jr, Cell en de Majin Buu Saga). Terwijl in de Engelse televisieversie de saga's zijn verdeeld in 16 subsaga's.

Seizoen Aantal afleveringen Originele saga's (volledige versie)
Dragon Ball Z - Season 1 39, (1-39) Saiyan Saga (Vegeta Saga)
Dragon Ball Z - Season 2 35, (40-74) Namek Saga & Captain Ginyu Saga
Dragon Ball Z - Season 3 33, (75-107) Frieza Saga
Dragon Ball Z - Season 4 32, (108-139) Garlic Jr. Saga, Trunks Saga & Android Saga
Dragon Ball Z - Season 5 26, (140-165) Imperfect Cell Saga & Perfect Cell Saga
Dragon Ball Z - Season 6 29, (166-194) Cell Games Saga
Dragon Ball Z - Season 7 25, (195-219) Great Saiyaman Saga & World Tournament Saga
Dragon Ball Z - Season 8 34, (220-253) Babidi Saga & Majin Buu Saga
Dragon Ball Z - Season 9 38, (254-291) Fusion Saga & Kid Buu Saga

Dragon Ball Z-saga's (geknipte versie)

Saga Aantal afleveringen Engelse saga's (geknipte versie)
Dragon Ball Z - Saga 1 26, (1-26) Saiyan Saga
Dragon Ball Z - Saga 2 27, (27-53) Namek Saga
Dragon Ball Z - Saga 3 7, (54-60) Captain Ginyu Saga
Dragon Ball Z - Saga 4 32, (61-92) Frieza Saga
Dragon Ball Z - Saga 5 10, (93-102) Garlic Jr. Saga
Dragon Ball Z - Saga 6 8, (103-110) Trunks Saga
Dragon Ball Z - Saga 7 14, (111-124) Android Saga
Dragon Ball Z - Saga 8 13, (125- 137) Imperfect Cell Saga
Dragon Ball Z - Saga 9 13, (138-150) Perfect Cell Saga
Dragon Ball Z - Saga 10 29, (151-179) Cell Games Saga
Dragon Ball Z - Saga 11 15, (180-194) Great Saiyaman Saga
Dragon Ball Z - Saga 12 10, (195-204) World Tournament Saga
Dragon Ball Z - Saga 13 12, (205-216) Babidi Saga
Dragon Ball Z - Saga 14 22, (217-238) Majin Buu Saga
Dragon Ball Z - Saga 15 22, (239-260) Fusion Saga
Dragon Ball Z - Saga 16 16, (261-276) Kid Buu Saga

De films zijn niet gebaseerd op de manga en hebben een aantal tegenstrijdigheden in de verhaallijn met de televisieserie.

Bij de laatste twee films Battle of Gods en Resurrection 'F' is bedenker Akira Toriyama echter wel nauw betrokken. Om deze reden zijn deze films wel als officieel onderdeel (vervolg) van de verhaallijn van de televisieserie. Bovendien vormen deze twee films de basis voor de eerste twee seizoenen van de vervolgserie Dragon Ball Super (2015-2018), waarbij de verhalen opnieuw en uitgebreider zijn verteld. De gebeurtenissen uit de vervolgserie Dragon Ball GT (1996-1997) zijn hierbij genegeerd.

De films en de twee speciale afleveringen zijn niet in Nederland uitgezonden. Wel verschenen tussen 2001 en 2003 de eerste negen films en twee speciale afleveringen op VHS en dvd door Bridge Entertainment, echter met een andere Engelstalige nasynchronisatie dan bij de reguliere televisie-uitzendingen. Bovendien werden de films niet in chronologische volgorde uitgebracht. Deze Engelstalige AB Groupe synchronisatie uit Frankrijk staat onder de fans bekend als The Big Green dub, een verwijzing naar de naam die het personage Piccolo krijgt in deze versie.

In Amerika zijn alle films nagesynchroniseerd door Funimation. In Canada zijn de eerste drie films nagesynchroniseerd door Ocean Group.

Toei Animation-titel (Japan) FUNimation-titel (VS) AB Groupe-titel (NL) Uitgekomen in
Japan
Uitgekomen in
VS
Uitgekomen in
Nederland
Return my Gohan!! Dead Zone In Pursuit of Garlic 1989 1997 2003
The World's Strongest Guy The World's Strongest The Strongest Guy in the World 1990 1998 2001
Super Deciding Battle for the Entire Planet Earth Tree of Might Super Battle in the World 1990 1998 2001
Super Saiya-jin Son Gokū Lord Slug Super Saiyan, Goku 1991 2001 2001
The Incredible Mightiest vs. Mightiest Cooler's Revenge Super Rivals 1991 2002 2001
Clash!! 10 Billion Power Warriors Return of Cooler Fight! 10 Billion Power Warriors 1992 2002 2001
Extreme Battle!! The Three Great Super Saiya-jins Super Android 13! Super Battle of the Three Super Saiyans 1992 2003 2001
Burn Up!! A Close, Intense, Super-Fierce Battle Broly - The Legendary Super Saiyan The Burning Battles 1993 2003 2002
The Galaxy at the Brink!! The Super Incredible Guy Bojack Unbound Super Guy in the Galaxy 1993 2004 2002
The Dangerous Duo! Super-Warriors Never Rest Broly's Second Coming 1994 2005
Super Warrior Defeat!! I'm the One who'll Win Bio-Broly 1994 2005
The Rebirth of Fusion!! Gokū and Vegeta Fusion Reborn 1995 2006
Dragon Fist Explosion!! If Gokū Can't Do It, Who Will Wrath of the Dragon 1995 2006
Kami to Kami Battle of Gods 2013 2014
Fukkatsu no 'F' Resurrection 'F' 2015 2015

Televisiespecials en andere animaties

[bewerken | brontekst bewerken]

Niet gebaseerd op de manga. Toriyama heeft deze verhalen echter wel achteraf verwerkt in de manga.In tegenstelling tot de films lopen deze twee speciale afleveringen wel gelijk met de televisieserie. Hiernaast is er nog een aflevering gemaakt getiteld The World of Dragon Ball Z, die een samenvatting geeft van Dragon Ball Z tot aan The Android Saga.

Toei Animation-titel (Japan) FUNimation-titel (VS) AB Group-titel (NL) Uitgekomen in
Japan
Uitgekomen in
VS
Uitgekomen in
NL
A Final, Solitary Battle: The Z-Senshi Son Goku's Father Challenges Frieza Bardock, Father of Goku The Father of Goku 1990 2000 2003
Defiance in the Face of Despair! The Remaining Super Warriors - Gohan and Trunks The History of Trunks Gohan and Trunks 1993 2000 2003

Festival shorts

[bewerken | brontekst bewerken]

Niet gebaseerd op de manga.

Toei Animation-titel (Japan) FUNimation-titel (VS) Uitgekomen in
Japan
Uitgekomen in
VS
Dragon Ball: Yo! Son Goku and His Friends Return!! Nog niet verschenen 2008
Dragon Ball: Episode of Bardock Nog niet verschenen 2012

Original video animations

[bewerken | brontekst bewerken]

Niet gebaseerd op de manga. De remake Dragon Ball: Plan to Eradicate the Super Saiyans uit 2010 is gevoegd bij het spel Dragon Ball: Raging Blast 2 voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Toei Animation-titel (Japan) FUNimation-titel (VS) Uitgekomen in
Japan
Uitgekomen in
VS
Dragon Ball Z Side Story: Plan to Eradicate the Saiyans Nog niet verschenen 1993
Dragon Ball: Plan to Eradicate the Super Saiyans (remake) Nog niet verschenen 2010

Niet gebaseerd op de manga.

Toei Animation-titel (Japan) FUNimation-titel (VS) Uitgekomen in
Japan
Uitgekomen in
VS
Dream 9 Toriko & One Piece & Dragon Ball Z Super Collaboration Special!! 2013

Dragon Ball Kai

[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het 20-jarig bestaan van Dragon Ball Z werd van 5 april 2009 tot 27 maart 2011 in Japan een HD-geremasterde versie van de anime Dragon Ball Z uitgezonden, getiteld Dragon Ball Kai (internationaal bekend als Dragon Ball Z Kai). Ook deze reeks werd geproduceerd door Toei Animation. De serie begint weer van voren af aan, maar houdt zich dit keer volledig aan het plot in de manga, zonder eigen zijsprongen. De serie bevat 98 afleveringen, en stopt na de Cell Games Saga. Van 6 april 2014 tot 28 juni 2015 zijn nog 69 afleveringen uitgezonden onder de titel Dragon Ball Z Kai: The Final Chapters, deze afleveringen komen overeen met de 'Buu Saga' uit de manga. In totaal bestaat Kai uit 167 afleveringen.

Personages uit Dragon Ball Z

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Lijst van personages uit Dragon Ball voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  • Als het personage Frieza tegen Goku zegt dat hij de planeet Namek binnen vijf minuten zal laten opblazen duurt het daadwerkelijk vijf afleveringen van 20 minuten. In Nederland duurde het dus vijf werkdagen (waarop de afleveringen werden uitgezonden) voor de daadwerkelijke "vijf minuten" om waren. Een kenmerk van de serie waren overigens de lange gevechten die meerdere afleveringen in beslag konden nemen. Het gevecht tegen Frieza duurt in totaal 20 afleveringen en is het langste van de hele serie.
  • Naast de lange gevechten staat de serie ook bekend om de kleinere subverhalen die voor het hoofdplot niet relevant zijn, één of enkele afleveringen in beslag kunnen nemen en vaak door fans bekritiseerd worden als ´fillers´ (tijdvulling). Voorbeelden zijn de vernietiging van Arlia door Vegeta en Nappa, Goku´s bezoek aan Princess Snake en zijn val in de hel, de ´nep-Namek´ episodes, Ginyu die Bulma´s lichaam overneemt, en de gehele Garlic Jr. Saga.
[bewerken | brontekst bewerken]