Naar inhoud springen

Claudia Cardinale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Claudia Cardinale
Cardinale in 1963
Cardinale in 1963
Algemene informatie
Volledige naam Claude Joséphine Rose Cardinale
Geboren 15 april 1938
Geboorteplaats Tunis
Land Vlag van Tunesië (1881-1959) Tunesië
Vlag van Italië Italië
Werk
Jaren actief 1958-heden
Beroep Actrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Claude Joséphine Rose (Claudia) Cardinale (Tunis, 15 april 1938) is een Italiaans filmactrice. Haar ouders waren van Italiaanse (Siciliaanse) afkomst, maar het gezin woonde in Tunesië.

Cardinale won in 1955 in Tunesië een schoonheidswedstrijd waaraan ze niet eens deelnam: ze werd door de organisatie uit het publiek geplukt.[1] De prijs was een bezoek aan het Filmfestival van Venetië. Ze kreeg een relatie van een jaar met een Fransman die tien jaar ouder was dan zij en raakte ongewenst zwanger. De vader van het kind drong aan op een abortus maar Cardinale besloot het kind te behouden. Haar latere echtgenoot, de filmproducent Franco Cristaldi, nam haar onder zijn vleugels en regelde dat ze discreet in Londen kon bevallen van haar zoon.[2] Om de opvoeding van haar zoon, Patrick, te kunnen betalen koos ze voor een carrière als actrice - wat ze tot dan toe had afgewezen.[3]

Cardinale maakte haar debuut in 1958 in de Franse film Goha, in datzelfde jaar gevolgd door I soliti ignoti, de eerste belangrijke exponent van de commedia all'italiana. In de jaren 60 speelde zij in vele Italiaanse films, waaronder het drama Rocco e i suoi fratelli (1960) en het historisch drama Il gattopardo (1963) van Luchino Visconti, het drama (1963) van Federico Fellini en de klassieke spaghettiwestern Once Upon a Time in the West (1968) van Sergio Leone.

Nadat ze in 1975 Cristaldi had verlaten leefde Cardinale tot 2001 samen met filmregisseur Pasquale Squitieri die ze had ontmoet op de set van zijn film I guappi (1974). Ze was heel dikwijls te zien in zijn films.

Hoewel Cardinale aanvankelijk werd ingezet als sekssymbool, groeide ze uit tot een internationaal gerespecteerd actrice. In 2000 werd ze vanwege haar bekendheid benoemd tot UNESCO Goodwill Ambassadeur, waarmee ze de taak op zich nam vrouwenrechten te bevorderen.

Filmografie (selectie)

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Claudia Cardinale van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.