Naar inhoud springen

Borneosteiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Borneosteiger
Steigerdeel richting Van Eesterenlaan (maart 2021)
Steigerdeel richting Van Eesterenlaan (maart 2021)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost
Overspant Entrepothaven
Start C. van Eesterenlaan
Einde 1981: Borneokade
1982: Entrepotkade
Brugnummer 1981
1982
Bouw
Bouwperiode 1994-1998
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers
Weg Borneosteiger
Architectuur
Type steiger, beweegbare brug, vaste burg
Bijzonderheden brugcitaat in brug 1981
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Borneosteiger is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam.

De Borneosteiger werd omstreeks 1994 gebouwd als afbakening van een soort binnenhaven in de Entrepothaven. Er vond in die jaren een grootscheepse herontwikkeling van dit gebied in het Oostelijk Havengebied plaats van havengebied tot woon/werkwijk. De meest zichtbare elementen daarvan zijn de Entrepotbrug (een groot horizontaal wooncomplex boven water) en de Watertoren Entrepot-West (een verticaal wooncomplex op de oever). Vanuit de C. van Eesterenlaan kwam daarop een westwaarts lopende aanlegsteiger, die verbinding maakte met een van de pijlers onder de Enterpotbrug. Van daaruit loopt de steiger naar de zuidelijke kade van de Entrepothaven, Entrepotkade genaamd. Om in- en uitvaart uit het beschutte haventje mogelijk te maken bevat deze steiger een beweegbaar deel. Deze kreeg de vorm mee van één van de handbedienbare ballenbuggen in het Amsterdamse Bos (brug 548).[1] De brug hoeft nauwelijks gebruikt te worden, want er wordt ook maar weinig gebruik gemaakt van het haventje.

In 1998 kreeg dit stelsel uitbreiding. Vanuit genoemde pijler werd richting het noordwesten een overspanning gemaakt richting de Borneokade. Deze vaste vast brug is opgebouwd met een hoger gelegen middendeel en vormt dus een barriere voor al te hoge vaartuigen. Overigens worden hoge schepen toch al tegengehouden door de Margaret Staal-Krophollerbrug even verderop. Het ontwerp van deze brug zou afkomstig zijn van Adriaan Geuze van West 8. Ze sluit architectonisch aan op de andere twee onderdelen, terug te vinden in bijvoorbeeld de brugleuningen. Deze brug is opgebouwd uit stalen liggers met daartussen houten planken.

De Borneosteiger is alleen toegankelijk voor voetgangers, aan alle drie de uiteinden sluit het aan op voetpaden. In de zomer van 2023 werd de steiger gerenoveerd.

De Borneosteiger (het echte steigerdeel) is ook in gebruik als straat. Een aantal ligplaatsen heeft een vaste nummering (1-8), waarbij huisnummer 1 een bedrijfsruimte is in de pijler.