Naar inhoud springen

Asepsis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een operatie in de 19e eeuw (schilderij van Henri Gervex).

Asepsis is het elimineren van besmettingen (zoals bacteriën, virussen, schimmels, en parasieten) uit het werkveld van chirurgie of geneeskunde om zo infecties te voorkomen. Ideaal is een werkveld dat "steriel" is — vrij van alle vormen van besmetting. Deze situatie is echter lastig te bereiken.

De eerste stap in asepsis is persoonlijke hygiëne volgens Hippokrates van Kos.

Het eerste moderne concept van asepsis verscheen in de 19e eeuw. Ignaz Semmelweis toonde aan dat het wassen van handen vlak voor een bevalling de kans op kraamvrouwenkoorts sterk verminderde. Na de suggestie van Louis Pasteur, introduceerde Joseph Lister het gebruik van fenol als een antiseptisch middel. Lawson Tait introduceerde principes en manieren voor asepsis die vandaag de dag nog relevant zijn. Ernst von Bergmann introduceerde de autoclaaf, een apparaat dat kon worden gebruikt om medische instrumenten steriel te maken.

De technieken die vandaag de dag worden gebruikt bestaan uit een serie van stappen die elkaar ondersteunen. Belangrijk is en blijft goede hygiëne. Er zijn specifieke richtlijnen voor werkgebieden en patiënten die een operatiekamer worden binnengebracht. Antibiotica zijn vaak niet nodig in een “schone” werkomgeving waar geen infectie kan plaatsvinden.

[bewerken | brontekst bewerken]