Rudolf (naam)

mannelijke voornaam

Rudolf is een voornaam. Varianten zijn de verkorte vormen Rolf, Roelf, Roelof, Ruud, Rudy, Rudi, Dolf, Frans Raoul, Engels Rudyard.

De naam kwam en komt in Saksische streken veelvuldig voor. In de Duitstalige landen werd de naam populair door Rudolf I van het Heilige Roomse Rijk (1273-1291).

Etymologie

bewerken

De naam is afkomstig via het Germaans van het oud-Germaanse Hrodulf, opgebouwd uit de stammen Ru(d)-, Ro(d)- en -(w)olf. De naam betekent zoiets als ‘roemrijke wolf’.

Ru(d)-, Ro(d)
Germaanse stam met de betekenis ‘roem’, die reeds in 5e-eeuwse namen voorkomt. Van een Germaanse wortel hrô- (Gotisch hrôtheigs ‘roemvol, zegerijk’), Oudhoogduits (h)ruod- en verwante vormen in andere Germaanse talen. Verwant met Oudindisch kâru- ‘lofzanger, dichter’, Grieks kèrux ‘heraut’. Te herleiden tot een Indo-Europese basis *karâ-, krâ- bij een wortel *kar ‘prijzen’.
-(w)olf
Germaanse stam (vergelijk Gotisch Wulfila of Ulfilas, Bijbelvertaler uit de 4e eeuw). Het is een van de frequentste Germaanse naamelementen. De wolf werd door de Germanen vereerd als een heilig dier. In veel Germaanse talen komt de naam wolf of wulf (Gotisch wulf-s) voor; Latijn lup-us; Grieks lyk-os. Herleidbaar tot de Indo-Europese alternatieven *wlqw-os en *luqw-os.

Bekende mensen met de naam Rudolf, Rudolph(e) en Rodolfo

bewerken

Heilige

bewerken
  • Rodolfo, bisschop van Gubbio, gestorven rond 1061 (feestdag 17 oktober).

Koningen e.d.

bewerken
 
Rudolf I van Frankrijk

zie ook

Anderen

bewerken