לדלג לתוכן

Red (אלבום של קינג קרימזון)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Red
אלבום אולפן מאת קינג קרימזון
יצא לאור נובמבר 1974
הוקלט יולי-אוגוסט 1974 באולפני אולימפיק בלונדון
מקום הקלטה אולפני אולימפיק עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה רוק מתקדם, הבי מטאל
שפה אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך 39:55
חברת תקליטים

Polydor Records Atlantic Records Island Records E.G Records

Virgin Records
הפקה קינג קרימזון
כרונולוגיית אלבומים של קינג קרימזון
Starless and Bible Black
(1974)
Red
(1974)
Discipline
(1981)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Red (אדום) הוא אלבום רוק מתקדם של להקת קינג קרימזון. זהו אלבומה השביעי של הלהקה, ואלבום האולפן האחרון של הרכבה בשנות השבעים בטרם התפרקה זמנית בין השנים 1974–1981. רק רוברט פריפ וביל ברופורד שבו לנגן עם הלהקה בהמשך דרכה.

שם האלבום נגזר מהאזור האדום באקולייזרים, שכן הלהקה הרבתה לעבור את גבול הווליום המותר.

לאחר שדייוויד קרוס הודח מהלהקה, נותרו בה שלושה חברים: רוברט פריפ, ג'ון ווטון וביל ברופורד. בהקלטת האלבום נעזרה השלישייה בכמה מהחברים בה לשעבר: דייוויד קרוס (כינור), איאן מקדונלד, רובין מילר ומל קולינס (כלי נשיפה).

האלבום מזכיר את קודמיו Starless and Bible Black ו-Larks Tongues in Aspic, אך שונה מהם. התכנים קודרים יותר, והצליל אגרסיבי יותר. הגיטרה האקוסטית לא הייתה שכיחה כמו באלבומים הקודמים והיא נשמעת רק בחלקים בשיר השני באלבום, Fallen Angel. ברופורד השתמש בסוגים רבים יותר של תופים. ווטון פיתח את צליל הבס, שנשמע היטב בשיר הפותח את האלבום, Red. ונעשה שימוש נרחב באובר-דאבינג להקלטת הגיטרות.

האלבום יצא בנובמבר 1974, חודשיים לאחר שפריפ פירק אותה, ולא לווה בסבב הופעות.

האלבום התקבל בהתלהבות זכה לשבחים רבים ודורג ברשימת 100 האלבומים הטובים של שנות ה-70 במגזין רולינג סטון. שיר הנושא דורג ברשימת 100 שירי הגיטרות הטובים בכל הזמנים. קורט קוביין מנירוואנה אמר שהושפע ממנו רבות.

צד א
מס' שם משך
1. Red 6:16
2. Fallen Angel 6:03
3. One More Red Nightmare 7:07
צד ב
מס' שם משך
4. Providence (הוקלט בהופעה בפרובידנס, רוד איילנד, ארצות הברית ב-30 ביוני 1974) 8:10
5. Starless 12:16
משך כולל:
39:55

השיר הראשון באלבום, Red, הוא קטע אינסטרומנטלי בסגנון הארד רוק שבו ניכרים הבס, הגיטרה החשמלית והכינור.

הקטע השני, Fallen Angel, הוא בלדה העוסקת בילד שאחיו גורר אותו לכנופיה ולבסוף הוא נהרג במלחמת כנופיות. השיר החל כאלתור מוזיקלי של הרכב הלהקה בשנים 1972–1974. הוא נע בין קצב של 4/4 בבתים ו-6/8 בפזמון.

הקטע השלישי One More Red Nightmare הוא השיר הראשון שמילותיו נכתבו על ידי הבסיסט ג'ון ווטון. בשיר משתתף נגן הסקסופון איאן מקדונלד, חבר הלהקה לשעבר. השיר מדבר על סיוט בהשראת הפחד מטיסה, ומספר את סיפורה של דמות הנרדמת באוטובוס. הדמות בסיפור חולמת כי היא נמצאת במטוס, כנראה בגובה של אלף רגל, כשהוא מתחיל לצלול לעבר הקרקע. הדמות מתעוררת בדיוק לפני שהמטוס נוגע באדמה. השיר מסתיים בפתאומיות, כאילו הטייפ נחתך בדומה לשירם של הביטלס, I Want You (She's So Heavy) שיצא באלבום Abbey Road. במקור רשום כי אורך השיר הוא 7:07, וייתכן שזהו אזכור לבואינג 707, המתאים למילות השיר.

השיר החותם את האלבום, Starless, הוא יצירה בת 3 חלקים, שזכתה לשבח יוצא דופן כ"פסגת היצירה של קינג קרימזון".

החלק הראשון מאופיין במלודיה עדינה של גיטרה ושירה נוגה של ווטון, בסגנון המזכיר את Epitaph מאלבומה הראשון של הלהקה, In the Court of the Crimson King.

החלק השני בונה מתח מוזיקלי שמתחיל בנגינה רפטטיבית של באס הגוברת אט אט בעוצמה, אליה מצטרפת גיטרה בהרמוניות במרווח של פרימה (כלומר תו זהה), שוב עם עליה איטית בעוצמה ובגובה הצליל. התופים מצטרפים, תחילה בהקשות עדינות, שהולכות וצוברות עוצמה ומקצב עד לשיא פראי.

במעבר מקצב ותזמור חד מתחיל החלק השלישי שהכלי המוביל בו בתחילה הוא סקסופון באלתורים פרועים ומהירים, שלאחר מכן מוחלף בבאס. חלק זה קצבי, מהיר וג'אזי. החלק מסתיים בחזרה למלודית הפתיחה, הפעם בסקסופון אך בקצב כפול, ומסתיים בקרשנדו.

להקת אסיה, בה ניגן ווטון, עשתה קאבר מקוצר לשיר, באורך של 3 דקות.

קינג קרימזון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

משתתפים נוספים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המסומנים ב-* הם חבר קינג קרימזון לשעבר אשר לקחו חלק באלבום:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]