לדלג לתוכן

נעם רותם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נעם רותם
נעם רותם, 2011
נעם רותם, 2011
לידה 9 בינואר 1974 (בן 50)
מוקד פעילות ישראל
תקופת הפעילות מ-1993
סוגה רוק
שפה מועדפת עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת תקליטים נענע דיסק, ענת הפקות
שיתופי פעולה בולטים קרח תשע
www.noamrotem.co.il
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נעם רותם (נולד ב-9 בינואר 1974) הוא זמר-יוצר ישראלי, סולן להקת קרח תשע לשעבר.

תקופת קרח תשע

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קרח תשע

רותם החל לעסוק במוזיקה בתקופת התיכון בקרית חיים, כשהיה הגיטריסט בלהקת קאברים בשם מציצואנה. לפני הגיוס יצא לשנת שירות במסגרת הנוער העובד והלומד ולקח חלק פעיל בגרעין אנוש מחזור קא. בגיל 19, והוא חייל בגלי צה"ל, הוקמה להקת קרח תשע.[1] בשנת 1997 הוציאה הלהקה את אלבום הבכורה שלה, "תחילתם של החיים הנכונים", בהפקתם המוזיקלית של משה לוי ואסף תלמודי. האלבום הניב כמה להיטי רדיו: "אמהות צעירות", "סרטים", ו"איתו לנצח", הנחשב לשיר האהבה ההומוסקסואלי המפורש הראשון שנכתב בעברית.[2]

בשנת 1999 הוציאה הלהקה את אלבומה השני "קרח תשע" גם הוא בהפקתם של לוי ותלמודי. בשנת 2000 הוציאה הלהקה את להיטה האחרון, "אסף אמדורסקי", שעסק באישה המעריצה את הזמר. חודשים ספורים לאחר צאת הסינגל התפרקה הלהקה. חברי הלהקה הקימו להקה חדשה בשם "קוסקים", אך רותם פנה לקריירת סולו. למרות זאת הוא הופיע מספר פעמים עם חברי הלהקה ואף שיתף איתם פעולה בכתיבת שירים. בתקופה זו השתתף רותם כגיטריסט ותרם קולות רקע לאלבום הבכורה של שלומי שבן, וכן הפיק מספר שירים באלבומו השני של עדי רן.

קריירת הסולו

[עריכת קוד מקור | עריכה]
רותם באולפן רדיו, 2007

בשנת 2004 הוציא רותם באופן עצמאי את אלבום הסולו הראשון שלו, "חום אנושי", בהפקת אסף תלמודי. האלבום הורכב משירי רוק בעלי טקסטים אישיים וחושפניים, וגרסת כיסוי עברית לשיר מהאלבום Lodger של דייוויד בואי, "Fantastic Voyage", בשם "מסע פנטסטי". בין המשתתפים באלבום אסף אמדורסקי, ושלומי שבן שתרם לאלבום את השיר "הומור".

בשנת 2006 הוציא רותם את הסינגל "עזרה בדרך", איתו הופיע בפסטיבל השירים של ישראל. אלבום הסולו השני שלו, "עזרה בדרך", בהפקת לני בן-בשט ואדם שפלן יצא ב-2007. האלבום מכיל גם הוא טקסטים אישיים, ומורכב ברובו משירים שנכתבו על ידי רותם כשאשתו הייתה חולה בסרטן.[3][4][5] אחד השירים הוא גרסת כיסוי עברית לשירו של לו ריד, "Sword of Damocles", בשם "חרב דמוקלס". השירים עוסקים במחלות ובמוות, וחלקם מוקדשים לידידים ומכרים של רותם שנפטרו, ביניהם הסופר ואיש הרדיו אורי לוטן שלו הוקדש השיר "ללכת כמו אריה". מתוך האלבום יצאו הסינגלים "עולה ויורד", שנכתב בהשראת השירים I Hung My Head ו-Hurt של ג'וני קאש (במקור של סטינג וניין אינץ' ניילז, בהתאמה), והסינגל "לפני תהום", שנכתב לזכרה של מירי בן-יוסף. האלבום "עזרה בדרך" נבחר כאחד מחמשת אלבומי העשור בבחירת מבקרים ויוצרים מטעם גלי-צה"ל. מתוך האלבום הצליחו השירים: "עזרה בדרך" ו"עולה ויורד".

לאלבומו השני של יוני בלוך, "הרגלים רעים", כתב רותם את השיר "תני לי חבל" שהלחין בלוך.

בשנת 2008 הקליט רותם גרסת כיסוי לשירו של יובל בנאי "מכת שמש" עבור הפרויקט "עבודה עברית". בשנה זו השתתף רותם כשחקן, ואף הלחין את המוזיקה להצגה "פדרה מאוהבת" (במקור Phaedra's Love) ועל כך היה מועמד לשני פרסי תיאטרון הפרינג' הישראלי.

בשנת 2009 זכה רותם בפרס אקו"ם לעידוד תמלילן. מנימוקי השופטים: ”נועם מתאר בצורה אותנטית וקומפקטית רגעים מחייו האישיים ומחיי כולנו.”.[3] בדצמבר של אותה שנה הוציא סינגל בשם "הכיתה שלנו", גרסת כיסוי לשיר מחאה מאת הזמר הפולני יאצק קצ'מרסקי (Jacek Kaczmarski). בעקבות הביצוע המחודש הוא הוזמן באותה שנה לסיבוב הופעות בפולין.

בשנת 2010 השתתף באלבום המחווה למאיר אריאל "רישומי פחם בצבע", בחידוש ל"שיר התעסוקה", וכמו כן השתתף באלבום להקת אל המשורר.

בשנת 2011 יצא אלבומו השלישי "ברזל ואבנים",[6] בהפקתו המוזיקלית של אביחי טוכמן,[7][8] ובשיתוף המפיק הבריטי גארת' ג'ונס.[5] האלבום מכיל עשרה שירים ובהם השיר "קראת לי קין". האלבום "ברזל ואבנים" נבחר כ"אלבום השנה" תשע"א של אתר האינטרנט וואלה!,[9] במגזין "פנאי פלוס" וברדיו קול הקמפוס. כמו כן נבחר לאלבום השנה על ידי מבקר עיתון "הארץ" בן שלו.

באותה שנה תרם רותם את הטקסט "ימים נוראים" לאלבומו של ברי סחרוף "אתה נמצא כאן", וכתב את הטקסט לשיר "הלב הנטוע", שהופיע בעבודתה של האמנית יעל ברתנא שהוצגה בביאנלה של ונציה.

אלבומו הרביעי "נשורת" יצא בפברואר 2014, בהפקה מוזיקלית משותפת לו ולדני מאיר, שמתוכו זכה להצלחה שיר הנושא. בסוף אותה שנה הוציא שיר חדש נוסף שלא נכלל באלבום בשם "שמש שקרנית". בשנת 2015 הפיק רותם את אלבומו השלישי של הזמר-היוצר איתמר רוטשילד שבו גם כתב והלחין את שיר הנושא "בין שקיעה ובין זריחה", וכן השתתף בכתיבת הטקסטים לאלבום הבכורה של הזמר שי צברי.

בשנת 2016 הפיק את אלבומן השני של הצמד The Aprons והיה שותף לכתיבה והלחנה של השיר "חתלתול" באלבום "המסלול המואר" של ערן צור.

בשנת 2017 השתתף בסרטו של ניר ברגמן "להציל את נטע", שבו ביצע את שירו "עזרה בדרך".

במרץ 2021 הוציא את אלבומו החמישי "מעגל האור". עובד אפרת הפיק את האלבום והשתתפו בו בין השאר המוזיקאים גבע אלון, קרני פוסטל, אוהד קוסקי וג'נגו. ראשיתו של האלבום בכתיבת השיר "מעגל האור" שנוצר כשיר הנושא לסרט "15 שנה", ולאחריו המשיך רותם ויצר את שאר שירי האלבום.

ב-15 בנובמבר 2023 הוציא רותם גרסה אקוסטית חדשה לשירו "עזרה בדרך".[10]

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רותם אב לילדה. מתגורר בהוד השרון.[4][2]

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • תחילתם של החיים הנכונים (1997)
  • קרח תשע (1999)

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ רועי בהריר, תחנות רוח: אבני הדרך התרבותיות של נעם רותם, באתר nrg‏, 28 באפריל 2012
  2. ^ 1 2 יונתן אסתרקין, נעם רותם: "האמנות משתמשת בהמון שקרים כדי לומר את האמת", באתר nrg‏, 17 באוגוסט 2011
  3. ^ 1 2 אלעד בילו, "החרדה לאבד קיימת בכל אחד מאיתנו, אבל אולי אצלי היא נוכחת יותר", באתר כלכליסט, 31 באוקטובר 2017
  4. ^ 1 2 ערן לאור, עכבר העיר, נעם רותם: "כותב שמתעסק בפוליטיקה הוא גמור", באתר הארץ, 11 בפברואר 2011
  5. ^ 1 2 ליה פן, את התשובות שחיפש נועם רותם לקראת אלבומו "ברזל ואבנים", הוא מצא בספרייה, באתר הארץ, 15 באפריל 2011
  6. ^ תימורה לסינגר, שובר את הקרח, באתר ynet, 1 באפריל 2011
  7. ^ עינב שיף‏, איתו לנצח: "ברזל ואבנים" של נעם רותם - אלבומו הטוב ביותר, באתר וואלה, 3 באפריל 2011
  8. ^ בן שלו, נעם רותם עושה כבוד לרוק הישראלי, באתר הארץ, 23 במאי 2011
  9. ^ מערכת וואלה‏, המצעד העברי השנתי: נעם רותם מסכם, באתר וואלה, 25 בספטמבר 2011
  10. ^ עזרה בדרך 2023, בביצוע נעם אותם, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב
    מערכת טיים אאוט, ‏"עזרה בדרך 2023": השיר הכי מחזק בעולם מקבל גרסה עדכנית ומצמררת, באתר "Time Out ישראל", 15 בנובמבר 2023