לדלג לתוכן

מרילין מנסון (להקה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, סגנון.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: תרגמת, סגנון.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
מרילין מנסון
Marilyn Manson
הלהקה במופע ב-2024
הלהקה במופע ב-2024
מקום הקמה פלורידה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות פורט לודרדייל, פלורידה, ארצות הברית
תקופת הפעילות מ-1989
סוגה אינדסטריאל מטאל, אינדסטריאל רוק, מטאל אלטרנטיבי, רוק אלטרנטיבי
חברת תקליטים נאת'ינג רקורדס
אינטרסקופ רקורדס
www.marilynmanson.com
חברים
מרילין מנסון
טיילר בייטס
גיל שרון (מתופף)
Piggy D
רבה מיירס
חברים לשעבר
ווס בורלנד
רוב הולידיי
טים סקולד
מדונה ויין גייסי
מארק צ'אוסי
ג'ון 5
זים זום
דייזי ברקוביץ'
שרה לי לוקאס
גידג'ט גין
אוליביה ניוטון באנדי
צ'ה צ'ה ספק
טוויגי רמירז
אנדי ג'רולד
ג'ינג'ר פיש
כריס ורנה
פול וילי
חואן אלדרטה
ברנדון פרצבורן
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מרילין מנסוןאנגלית: Marilyn Manson) היא להקת אינדסטריאל מטאל ורוק הממוקמת בהוליווד, קליפורניה שבארצות הברית. מרילין מנסון הוא גם שמו האמנותי של סולן הלהקה, בריאן וורנר. הלהקה מערבת במוזיקה שלה אלמנטים של אינדסטריאל מטאל וגלאם רוק.

מרילין מנסון מתוארת מדי פעם בתקשורת כ"להקה פוליטית", בדומה ללהקות הנו-מטאל האמריקאיות רייג' אגיינסט דה מאשין וסיסטם אוף אה דאון. כינוי זה נובע מן ההתייחסויות הרבות בשירים למצב החברתי והמוסרי בארצות הברית.

מכירות אלבומיהם של מרילין מנסון מוערכות בכ-50 מיליון עותקים ברחבי העולם.[1]

תחילת דרכה של הלהקה הייתה בפורט לודרדייל, פלורידה תחת השם Marilyn Manson & the Spooky Kids (מרילין מנסון והילדים המפחידים). תדמית הלהקה בתחילת דרכה הייתה ילדותית ומוטרפת במתכוון, בניגוד לגישה האפלה והעגמומית שהפגינה מאוחר יותר. הלהקה לא זכתה לתשומת-לב מיוחדת מחוץ לפלורידה עד שהתגלתה בידי סולן להקת ניין אינץ' ניילז, טרנט רנזור. אלבומה הראשון של מרילין מנסון, Portrait of an American Family (פורטרט של משפחה אמריקאית), פורסם בלייבל של רנזור שנקרא נת'ינג רקורדס. חברי ההרכב היחידים ששרדו מאותה תקופה הם הסולן מרילין מנסון עצמו ומדונה וויין גייסי (קלידים). הלהקה החלה להיות מוכרת בארצות הברית רק לאחר יציאתו של המיני-אלבום Smells Like Children, שכלל גרסת כיסוי שזכתה להצלחה רבה לשיר Sweet Dreams של להקת יוריתמיקס.

עד ל-1996, שם של מרבית חברי הלהקה נוצר משילוב של שמה הפרטי של כוכבת גדולה מתוך תרבות-הפופ ושל שם המשפחה של רוצח המונים או רוצח סדרתי, שמו של מרילין מנסון, למשל, מורכב משמותיהם של מרילין מונרו וצ'ארלס מנסון. שמו של הגיטריסט לשעבר זים זום נלקח מהקבלה, ומקורו במילה העברית "צמצום". חברי הלהקה נוהגים להתלבש בצורה ביזארית, לעיתים גותית. הם קנו לעצמם בסיס מעריצים אדוק בזכות המוזיקה שלהם ובזכות התנהגותם, המזעזעת-לעיתים, כאחד. הם דמו מבחינה זו לאמנים כמו אליס קופר וקיס.

הופעותיה של הלהקה תוארו לעיתים קרובות כפוגעניות ודוחות, ומספר הופעות אף בוטלו כתוצאה מההפגנות והעצומות הרבות. בתחילת דרכו של מנסון הוא היה חותך את עצמו בזכוכית שבורה לעיני הקהל שלו. ב-1997, בעליו של אולם הופעות בעיר קלגארי שבקנדה הביא לביטולה של הופעה שתוכננה ל-25 ביולי בשל "אי-מוסריות" ו"שימוש בבעלי חיים על הבמה". קונצרט נוסף בפורטלנד בוטל ימים מספר לאחר מכן בגלל תדמיתו של מנסון ומפני שבעלי האולם לא הצליחו להשיג ביטוח לשם קיום ההופעה. ב-26 בנובמבר של אותה שנה, הוועדה המפקחת על החקיקה של הסנאט האמריקאי קיימה שימוע בנושא ההשפעה של טקסטים אלימים מתוך הרוק והראפ על ילדים. מעריציה של להקת מרילין מנסון טענו שזו הייתה לא יותר מעוד הכרזת מלחמה של הסנטור ג'וזף ליברמן נגד הלהקה. השימוע כלל עדות של ריימונד קונץ מברלינגטון, דקוטה הצפונית, שהאשים בהתאבדותו של בנו את אלבומה של מרילין מנסון, Antichrist Superstar. ליברמן גינה את האלבום כ"מרושע, דוחה, מלא בשנאה, מרדני ומזיק".

מנסון מתואר לעיתים קרובות כחבר וככומר ממונה בארגון "כנסיית השטן" הדוגל בשטניזם. למעשה, מנסון מונה לכומר של כבוד, תואר הניתן על ידי הארגון, גם אם אין קשר בין הארגון למקבל התואר, בניגוד לכומר או לכוהן-דת שמקדישים את חייהם כדי להטיף לאחרים. למרות זאת, מעריצים רבים עדיין קוראים למנסון Rev. Marilyn Manson (הכומר מרילין מנסון) והתואר אף מופיע בקרדיטים של האלבום Antichrist Superstar.

ב-16 במאי 2001 מנסון פרסם באתר אינטרנט העוסק בדת שהוא מתכנן לקרוא ציטוטים מן התנ"ך בהופעתו הבאה. הוא טען שהוא יעשה זאת כדי "לאזן" את השפעתם של הטקסטים שלו עצמו, וכן "כדי שנוכל לבחון את מעלותיהם של הסיפורים הנוצריים הנפלאים על חולי, רצח, בגידה, התאבדות והקרבת ילדים כקורבנות. לזה אני קורא בידור". ב-21 ביוני 2001 הוא אכן ציטט על הבמה פסוקים מתוך ספר ויקרא ("For every one that curseth his father or his mother shall surely be put to death", "כי-איש אשר יקלל את-אביו ואת-אמו מות יומת") וספר תהילים ("Happy shall he be, that taketh and dasheth thy little ones against the stones", "אשרי שיאחז ונפץ את-עלליך אל-הסלע"). הוא טען שזו "הוכחה" שהטקסטים של הלהקה הם, לכל הפחות, לא אלימים יותר מהתנ"ך עצמו.

הלהקה במופע ב-2007
הלהקה במופע ב-2007 כחלק מסיבוב הופעות לכבוד יציאת האלבום Eat Me, Drink Me

מנסון פרסם ב-2004 את אלבום האוסף Lest We Forget. מנסון קרא לאלבום "אלבום הפרידה" שלו, אך מאוחר יותר התכחש לאמירה זו וציין שזה אינו אלבומו האחרון.

בשנת 2007 הוציאה הלהקה את אלבומה השישי Eat Me, Drink Me אשר היווה שינוי חד בסגנון המוזיקלי של הלהקה. נושאי השירים עסקו יותר בחייו האישיים של מנסון וביחסים הרומנטיים שלו עם השחקנית אוון רייצ'ל ווד ועם דיטה וון טיז, שהסתיימו כשנה לפני צאת האלבום.

בשנת 2009 הלהקה הוציאה לאור את האלבום השביעי של הלהקה The High End Of Low, שבו הלהקה חזרה למקורות, מבחינת הכתיבה. הכתיבה חזרה לעסוק יותר בנושאי מאקרו והחברה האמריקאית.

בשנת 2012 הלהקה הוציאה את אלבומה השמיני Born Villian, ההכנות לקראת צאת האלבום היו בלתי קונבנציונליות. החודשים שלפני האלבום התאפיינו באתר אינטרנט, סרטון פרומו, וקטעי הקלטה קצרים אשר עלו לרשת. אלמנטים אלו גררו סקרנות רבה מצד המעריצים לגבי צביון ותוכן האלבום החדש. את צאת האלבום מלווה סיבוב הופעות עולמי שבמסגרתו הלהקה מופיעה בצפון אמריקה, אירופה, אסיה ואוסטרליה.

בשנת 2013 בוצע סיבוב הופעות "Masters of Madness Tour" ביחד עם אליס קופר.

בשנת 2015 הלהקה הוציאה את אלבומה התשיעי The Pale Emperor, והוא מוקדש לאימו של מנסון, לאחר מאבק ממושך במחלת אלצהיימר ובדמנציה. האלבום זכה להצלחה מסחרית עם מכירות של כ-51,000 עותקים בשבוע הראשון ליציאתו. הלהקה יצאה לסיבוב הופעות The Hell Not Hallelujah, שנמשך כמעט שנתיים, לתמיכה באלבום,

בשנת 2017 הלהקה הוציאה את אלבומה העשירי Heaven Upside Down, תחילה תוכנן לצאת מוקדם יותר תחת השם SAY10 אך נדחה עקב מות אביו של מנסון. לשני שירים מהאלבום SAY10 ו־KILL4ME יש וידאו קליפ בכיכובו של ג'וני דפ.

בשנת 2020 הלהקה הוציאה את אלבומה האחד עשר We Are Chaos.

בשנת 2024, הלהקה פרסמה טיזר לשיר חדש מאלבומה השנים עשר עם חברת התקליטים Nuclear Blast.[2] ב-2 באוגוסט 2024 הלהקה הוציאה את השיר "As Sick As the Secrets Within".[3] שבועיים לאחר מכן, הלהקה הוציאה שיר נוסף "Raise the Red Flag". ב-27 בספטמבר 2024, הלהקה הוציאה שיר שלישי "Sacrilegious".[4] ביחד עם השיר, הלהקה הכריזה על אלבומה השנים עשר One Assassination Under God - Chapter 1.[5]

תדמית תקשורתית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

התקשורת החלה לתייג בקביעות את מרילין מנסון כלהקת רוק גותי, למרות העובדה שלמוזיקה של מנסון אין כלל קשר אמנותי לתת-הז'אנר הזה או לתרבות המאופיינת לו. ב-2005 כללה התקשורת את מרילין מנסון בכתבות על הירי בבית-הספר שאירע ברד לייק, מינסוטה, כשהיא מתארת אותה כלהקת רוק גותי. זאת אף על פי שלא נמצאה שום ראיה על כך שהרוצח ג'ף וייס הקשיב למרילין מנסון, ומידע שנאסף עליו מתוך הבלוג שלו ומרישומי אינטרנט נוספים שלו מראים שהוא נמשך ללהקות רוק משנות השישים לא פחות אם לא יותר מאשר למנסון.

ב-15 בדצמבר 2005 נעצרו שניים מתלמידי בית הספר התיכון שבקוורטז היל, קליפורניה, באשמה שתכננו פיגוע ירי. נטען כי השניים תכננו את המתקפה ביום ולנטיין 2006, כהוקרה למרילין מנסון ושירו Valentine's Day שבאלבום Holy Wood (ויש כאלה המתווכחים נגד הטענה הזאת מכיוון שהאלבום יצא רק בשנת 2000 כאשר הטבח קרה בשנת 1999). הם אגרו תחמושת וחומרי נפץ, וניסו לשים ידם על כלי נשק.

חברי הלהקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
חברים לשעבר
השתתפו בסיבובי ההופעות
חברי ההרכב הנוכחי
  • מרילין מנסון (בריאן וורנר) – שירה (מאז 1989)
  • טיילר בייטס – גיטרות, קלידים, קולות רקע (2014–2015, 2015–2018, 2024–הווה)
  • גיל שרון – תופים (2014-2019, מאז 2024)
  • Piggy D - גיטרת בס (מאז 2024)
  • רבה מיירס - גיטרות, קולות רקע (מאז 2024)

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי אולפן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי הופעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי אוסף

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיני-אלבומים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרילין מנסון בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Marilyn Manson: The Vampire of the Hollywood Hills | Rolling Stone, web.archive.org, ‏2015-09-21
  2. ^ Marilyn Manson (2024-05-15), NB x MM, נבדק ב-2024-05-19
  3. ^ Haela Huntress, Marilyn Manson Releases First Comeback Single "As Sick As The Secrets Within", MetalSucks, ‏2024-08-02 (באנגלית)
  4. ^ Gregory Adams, MARILYN MANSON debuts new song "Sacrilegious," announces first album in 4 years, revolver, ‏27/09/2024
  5. ^ Joe DiVitaJoe DiVita, Marilyn Manson Announces First Album Since 2020, Third Song Released, Loudwire, ‏2024-09-27 (באנגלית)