הסכם ראדנוט
הסכם ראדנוט היה הסכם שנחתם בימי מלחמת הצפון השנייה (1655–1660), בין שוודיה ובני בריתה ולבין טרנסילבניה על חלוקת "הרפובליקה (המלכותית) הפולנית-ליטאית", במקרה של ניצחון במלחמה. ההסכם נחתם ביוזמת שוודיה במטרה לגייס את טרנסילבניה להשתתפות במלחמה. הוא נחתם בראדנוט בטרנסילבניה (בימינו ירנוט (בהונגרית: Radnót, ברומנית: Iernut)) ב-6 בדצמבר 1656.
ההסכם, ששיקף מגמה אנטי-קתולית של חותמיו היה עלול להביא להיעלמותה של הרפובליקה המלכותית הפולנית-ליטאית מעל המפה הפוליטית של אירופה. הוא סוכם כעין תגובה להסכם שביתת הנשק בווילנה משנת 1656 בין רוסיה לפולין ולהסכם וינה מ-1 בדצמבר 1656 בין פולין לאימפריה ההבסבורגית.
מטעם שוודיה חתמו את ההסכם צלסטין שטרנבך וגוטהרד ולינג ומטעם טרנסילבניה - יאנוש קמני ומיהאי מיקש. במשא ומתן השתתפו שגריר פרוסיה, וכן בוגוסלב רדזיוויל ויאן וסטפאן מיארז'נסקי נמיריך. ההסכם כלל 18 סעיפים, כשהראשון בהם ציין את ביטול הרפובליקה הפולנית-ליטאית על ידי חלוקתה בין שוודיה, טרנסילבניה, פרוסיה, הנסיך בוגוסלב רדזיוויל וההטמאן של הקוזקים האוקראינים.[1]
חותמי ההסכם, השייכים רובם למחנה הפרוטסטנטי הסכימו לחלק ביניהם את "הרפובליקה (המלכותית) הפולנית-ליטאית", כדלקמן:
- קרל העשירי גוסטב, מלך שוודיה, יקבל את פרוסיה המלכותית, קויאוויה, צפון מזוביה, סמוגיטיה, קורלנד ולטגליה.
- הנסיך בוגוסלב רדזיביל יקבל את הוויבודות נובוגרודק.
- פרידריך וילהלם, הנסיך הבוחר מברנדנבורג, יקבל את "פולין גדול".
- ההטמאן בוהדן חמלניצקי יקבל את שטחי אוקראינה שבין הר בטוֹח ונובהורוד-סיברסקי.
- נסיך טרנסילבניה, ג'רג' ראקוצי השני יקבל את שטחיה הדרומיים של פולין, ואת רוב פולין קטן, כולל קרקוב.
בעקבות ההסכם, פלש ג'רג' ראקוצי השני לפולין בינואר 1657, בראש 41,000 חיילים. למרות זאת, חותמי ההסכם לא השיגו את מבוקשם. פולין התאוששה ודחקה בהצלחה את הפולשים אל מחוץ לגבולותיה. רק לאחר יותר ממאה שנה, חולקה פולין, אך בין כוחות שונים לגמרי מאלו שבקשו להשתלט עליה על פי הסכם ראדנוט.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Szilágyi Sándor- „Transylvania et bellum Boreo-Orientale”, Acta et documenta ... introductionibus et notis adjectis, instruxit A. Szilágyi.-(Erdély és az északkeleti háború, etc, Magyar Tudományos Akadémia, Pest 1890 II, 192 - 193
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Ludwik Kubala, Wojna Brandenburska i najazd Rakoczego w roku 1656 i 1657, szkiców historycznych serya 5 Lwów 1910 s. 130 - 133 (בפולנית)
- Robert I. Frost, After the Deluge: Poland-Lithuania and the Second Northern War, 1655-1660, Cambridge University Press, 2004, page 85 (באנגלית)
- Traktat w Radnot. Pierwsza próba rozbioru Rzeczypospolitej Obojga Narodów הסכם ראדנוט. הניסיון הראשון לחלוקת הממלכה הפולנית-ליטאית - באתר של טומאש סאנצקי (בפולנית)
- אנדריי קטליארצ'וק - מלחמת הצפון השנייה והמבצע השוודי האחרון בדוכסות הגדולה של ליטא ,המצור על ברסט ב-1657 ומחלוקת היסטורית לגביו באתר "מבט היסטורי בלארוסי" (2005 Беларускі Гістарычны Агляд) כרך 12 חוברת 1 - 2 (בבלארוסית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ א. קוטליארצ'וק