לדלג לתוכן

ג'ונסטאון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'ונסטאון (יישוב לשעבר)
Jonestown
בתים בג'ונסטאון, 1979
בתים בג'ונסטאון, 1979
מדינה גיאנהגיאנה גיאנה
ראש העיר ג'ים ג'ונס
שפה רשמית אנגלית
תאריך ייסוד 1974
על שם ג'ים ג'ונס, מקדש העם עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 15.4 קמ"ר
סיבת נטישה התאבדות המונית
תאריך נטישה 18 בנובמבר 1978
דת מקדש העם
אוכלוסייה
 ‑ ביישוב לשעבר 909[1] (18 בנובמבר 1978)
קואורדינטות 7°42′18″N 59°54′22″W / 7.704961°N 59.90614°W / 7.704961; -59.90614 
אזור זמן UTC-4
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ונסטאוןאנגלית: Jonestown) הייתה קומונה מבודדת בגיאנה שבה התרחשה אחת ההתאבדויות ההמוניות הגדולות והמפורסמות בהיסטוריה. 909 מתושבי הקומונה נהרגו, ספק התאבדו ספק נרצחו, מתוכם 276 ילדים ותינוקות. הקומונה הוקמה בידי ג'ים ג'ונס, מנהיגה של הכת "מקדש העם" שפעלה בסן פרנסיסקו בשנות השבעים, עד שהיגרה לגיאנה .

ג'ונסטאון הוקמה באמצע שנות השבעים על ידי ג'ים ג'ונס, מנהיגה של "מקדש העם", ויושבה בהדרגה עד לסופה המר ב-1978. היא הוקמה בלב הג'ונגלים של צפון מערב גיאנה, כ-10 ק"מ מהעיירה פורט קאיטומה. הכת עצמה נוסדה באינדיאנפוליס בשנות החמישים, ועברה לקליפורניה מאוחר יותר. עם השנים הכת גדלה והתבססה, וג'ונס החליט להעביר את מקום מושבה לסן פרנסיסקו. הוא אף פתח סניף נוסף שלה בלוס אנג'לס.

עם ההתרחבות במספר מאמיניו של ג'ונס בשנות השבעים, הופיעו בתקשורת מספר שערוריות שנקשרו לשמו ולכת אותה הנהיג, בראשן האשמה חריפה כנגדו וכנגד כנסייתו בדבר חשד להעלמת מס. הוא החליט שהמקום הבטוח ביותר להיות בו הוא מחוץ לארצות הברית, ועל כן מצא מקום מושב אחר - ג'ונגל טרופי בדרום אמריקה. הוא הקים שם קומונה קטנה וארעית וקרא לה על שמו - ג'ונסטאון.

עקרונות המחייה בקומונה החדשה היו מבוססים על עקרונות קומוניסטיים ושיתופיות. חזונו של ג'ונס היה להפוך אותה להתיישבות נקייה מגזענות.

אוכלוסייתה של ג'ונסטאון עשתה קפיצה משמעותית כאשר ב-1977 כללה 50 תושבים, ואילו ב-18 בנובמבר 1978, בזמן התרחשותה של ההתאבדות ההמונית המפורסמת, גרו ביישוב למעלה מ-900 תושבים, גברים, נשים וטף, חברי "מקדש העם".

ההתאבדות ההמונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-14 בנובמבר 1978, לאחר שהתקבלו בממשלת ארצות הברית תלונות של יוצאי הכת על אופי פעילותה, נחת חבר בית הנבחרים של ארצות הברית הדמוקרטי ליאו ראיין בגיאנה כדי לבדוק את הטענות. לאחר שלושה ימים שבהם ראיין חבר בית הנבחרים את תושבי הכפר, עזב את המקום יחד עם מספר תושבים שביקשו לעזוב וצוות תקשורת של רשת החדשות NBC. שומרי ראשו החמושים של ג'ונס עקבו אחריהם לשדה התעופה, שם ירו והרגו חמישה מהם, ביניהם ראיין, בטרם המריאו.[2][3]

ב-18 בנובמבר 1978 כינס ג'ונס את כל תושבי הכפר ונשא את נאומו, שבו הורה לחברי הכת ללגום משקה קל בטעם פירות, מהול בציאניד. הוא כינה את ההתאבדות הזו כ"התאבדות מהפכנית" - הגשמת חזונו האפוקליפטי כמחאה נגד הפשיזם והגזענות. 909 מתושבי הקומונה נהרגו, ספק התאבדו ספק נרצחו, מתוכם 276 ילדים ותינוקות. התושבים שהתנגדו לביצוע המעשה אולצו לבצעו בכוח, לרוב באמצעות זריקת רעל. מי שניסה לברוח ליערות נורה על ידי שומרי ראשו החמושים של ג'ונס.[4]

ג'ונס עצמו תכנן כנראה להישאר בחיים, אך גופתו נמצאה ירויה בראשה יום למחרת מרחץ הדמים. עד היום לא ברור אם בוצעה התאבדות או התנקשות.

קלטת המוות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הקלטת נאומו של ג'ונס וההתאבדות ההמונית

"נאום המוות" שנשא ג'ונס הוקלט מתחילתו ועד סופו בקלטת שאורכה הוא כ-44 דקות, המתעדת את הנאום ואת ההתאבדות. הנאום הופנה לתושבי העיירה ג'ונסטאון, חברי הכת מקדש העם.[5]

עם תחילת ההקלטה נשמע ג'ונס אומר לאנשים בעיר כמה שהוא אוהב אותם, מכבד אותם, וגאה בהם על כך שנשארו לצידו במהלך כל הדרך. בהמשך מציין כי השקרים שנפלטים מחברי כת לשעבר הם אלו שמכבידים על האנשים בעיר, ומפריעים לחיות בשלווה ובאמונה. לאחר מכן מסביר ג'ונס את תגובתו האלימה כלפי המשלחת האמריקאית שבה נהרגו כמה מאנשי הכת וחבר קונגרס ליאו ראיין. הוא טוען כי ראיין לקח את הילדים שעוד לא ביססו את אמונתם, ומנסה להרחיק אותם מהכת ומהוריהם המאמינים, והוא אומר כי הוא היה צריך לצפות לתגובה אלימה על מעשה שכזה.

בהמשך אומר ג'ונס לכל אנשיו כי אם הם אינם יכולים לחיות בשלום - עדיף להם למות בשלום. הוא מתאר את ניסיונותיו לשמור על מאמיניו לצידו. לאחר התיאורים, הוא מורה לכולם לפסוע קדימה ולשתות מהרעל - משקה קל מהול בציאניד - שאמור להרוג אותם כמו שנהרגו ביוון העתיקה. הוא מציין כי אין זה מעשה התאבדות המונית, אלא מעשה גבורה שאמור להוכיח לעולם שאנשי הכת צודקים, ואנשי המשלחת משקרים. מכיוון שהמשלחת שתחזור לארצות הברית תיחשב בעיני כולם כדוברת אמת - חברי הכת לא יוכלו לשרוד ולכן עליהם להתאבד כדי למנוע טרגדיה עתידית.

לאחר מתן ההוראה, פונה ג'ונס אל הקהל, ורוצה לשמוע את דעת האנשים. אנשי העיירה מטיחים בו שאלות שמתעמתות עם העובדה שהציב, שהמוות הוא דרך הפעולה הטובה ביותר, והוא משיב להם. במהלך החלפת השאלות, בחור אחד מנסה לברוח מהאזור, אך נתפס וג'ונס אומר לו שהוא לא יכול לברוח לשום מקום. ג'ונס מציין ומבהיר לכולם במהלך כל ההקלטה שהמוות עדיף על פני החיים שהם יכולים לחיות בצל הבגידה. הוא מוסיף ואומר כי בסופו של דבר כולם ימותו, והאפשרות לבחור את סוג המוות היא דבר מבורך. הוא אומר שעדיף למות ולהגיע לריק שאינו ברור מאשר לסבול מייסורי הגיהנום שהם עומדים לחוות בעולם הנוכחי.

לאחר שעונה לכל השאלות, הוא מציין כי במהלך כל חייו הוא סחב את צרות אנשי העיר על כתפו, ועתה הגיע הזמן להפסיק. לאחר עוד מספר דקות של שכנועים, מחליט כי הגיע הזמן שיצעדו כולם קדימה לעבר משקאות הרעל. ברקע נשמעים קולות של אנשים שאומרים שהם אינם מוכנים לשתות את הרעל. המתנגדים קיבלו זריקת רעל המסיימת את חייהם. רבים מנסים להתחמק מההתאבדות, ואמהות מנסות להציל את ילדיהן - ללא הצלחה. ב-10 הדקות האחרונות נשמעים קולות בכי וצרחות ילדים, כאשר ג'ונס מנסה לשכנע אותם שאם הם יהיו בשקט זה לא יכאב ויסתיים מהר. בדקות האחרונות של ההקלטה - לא נשמע דבר מלבד זמזומים ומילים בודדות שנפלטות מדי פעם.[6]

במהלך כל ההקלטה, מנסה אישה בשם כריסטין להציע בריחה לרוסיה, ואומרת שאין סיבה שכל האנשים בעיירה ימותו בגלל בריחה של 20 מחברי הכת שאינם מאמינים. פעם אחר פעם היא מתפרצת, וג'ונס מנסה להסביר כי למרות תסיסותה ועל אף הרצון שלה להמשיך לקיים את הדת - אין זה אפשרי. אנשים אחרים מצטרפים למחאותיה ואומרים כי כדאי לפחות לשלוח הודעה לרוסיה על המצב ולשמוע את תשובתה, אך ג'ונס עונה להם שהוא נביא, והוא יודע מראש את תשובתם - הוא אומר להם שהרוסים לא יענו בזמן, אם בכלל. על פי הממצאים, כריסטין הייתה מראשוני המתים באותו היום, ויש עדויות שאומרות שעל גופתה נמצאו סימני הזרקה המעידים על כך שהיא מתה בזריקת רעל ולא התאבדה בשתיית המשקה המורעל.[7]

הקלטת מלווה לכל אורכה במוזיקה שמחה ורגועה, ובזמזומים בלתי פוסקים שנובעים מאיכות הקלטה ירודה.

סופה של ג'ונסטאון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מרחץ הדמים התגלה עוד באותו לילה. מאוחר יותר הועברו גופות ההרוגים לסן פרנסיסקו, שם נקברו או נשרפו. עם הסתלקות המשלחות נבזזה הקומונה בידי הכפריים המקומיים, ובמקום נותרה עיר רפאים למשך שנים רבות.

בשנות ה-80 פרצה שרפה בחורבותיו של הכפר וכילתה את המעט שנותר בו. כיום נותרו מג'ונסטאון שרידים מעטים בלבד, המסמנים את המקום שבו התרחשה אחת מפעולות ההתאבדות ההמונית הגדולות והמזעזעות בכל הזמנים. עד היום המקומיים מסרבים להתיישב שם בגלל אמונות טפלות הקשורות בהיסטוריה של המקום.

באוקטובר 2017, שיחק השחקן אוון פיטרס את דמותו של ג'ים ג'ונס בסדרה "אימה אמריקאית: הכת". בפרק 9, מגוללים את סיפור הכת.

פרויקט החקלאות של מקדש העם

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מטרתו של היישוב הייתה, בין השאר, לקיים את "פרויקט החקלאות של מקדש העם". לפי האג'נדה של ג'ונס, הקומונה הייתה מחויבת לדאוג לעצמה ולהוות למעשה מעין משק סגור המספק לעצמו את כל צרכיו.

התזונה היומיומית של תושבי היישוב הייתה בסיסית, וכללה אורז, לחם עם שמן ולעיתים פירות וירקות. ג'ונס עצמו דאג לתפריט מאוזן יותר עבורו, שכלל "מותרות" כגון בשר ודברי מתיקה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ונסטאון בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ערב ההתאבדות ההמונית
  2. ^ Leo Joseph Ryan | American Experience | PBS, www.pbs.org (באנגלית)
  3. ^ Jonestown | History, Facts, Jim Jones, & Survivors | Britannica, www.britannica.com (באנגלית)
  4. ^ The “Death Tape” – Alternative Considerations of Jonestown & Peoples Temple (באנגלית אמריקאית)
  5. ^ History com Editors, Mass suicide at Jonestown, HISTORY (באנגלית)
  6. ^ "Excerpts From Transcript of Tape Describing Final Moments at Jonestown". The New York Times (באנגלית אמריקאית). 1979-03-15. ISSN 0362-4331. נבדק ב-2022-10-06.
  7. ^ Christine Miller: A Voice of Independence – Alternative Considerations of Jonestown & Peoples Temple (באנגלית אמריקאית)