אסתר דייסון
דייסון במהלך כנס או'ריילי (אנ') לטכנולוגיות מתפתחות בסן דייגו, קליפורניה, 16 במרץ | |
לידה |
14 ביולי 1951 (בת 73) ציריך, שווייץ |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
מקום מגורים | ארצות הברית |
השכלה | אוניברסיטת הרווארד |
אסתר דייסון (באנגלית: Esther Dyson, נולדה ב-14 ביולי 1951) היא עיתונאית, סופרת, אשת עסקים, משקיעה, פרשנית ונדבנית אמריקאית, ילידת שווייץ. היא משקיעת אנג'ל מובילה, המתמקדת ביעילות פריצת דרך בתחום הבריאות, שקיפות ממשלתית, טכנולוגיה דיגיטלית, ביוטכנולוגיה וחלל[1][2][3][4][5]. הקריירה של דייסון מתמקדת כיום בתחום הבריאות[6], והיא וממשיכה להשקיע בחברות סטארט אפ, בריאות וטכנולוגיה. ב-7 באוקטובר 2008, חברת הרפתקאות החלל (אנ') הודיעה כי דייסון שילמה כדי להתאמן ולהוות גיבוי לנוסע החלל (אנ') צ'ארלס סימוני לתחנת החלל הבינלאומית, על סיפון חללית ה-סויוז TMA-14. טיסה זו התקיימה בשנת 2009, ודייסון לבסוף לא לקחה בה חלק.
קורות חיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]אביה של אסתר דייסון, פרימן דייסון, הוא פיזיקאי יליד אנגליה, אמה ורנה הובר-דייסון (אנ') היא מתמטיקאית ילידת שווייץ, ואחיה ג'ורג דייסון (אנ') הוא היסטוריון טכנולוגי דיגיטלי[7] . לאחר שסיימה את לימודיה בהרווארד עם תואר בכלכלה, היא הצטרפה לפורבס כבודקת עובדות וקודמה במהירות לכתבת. בשנת 1977, היא עזבה את פורבס ועברה לעבוד כאנליסטית בתחום המחקר, אשר עקבה אחרי הפדרל אקספרס וחברות הזנק נוספות. לאחר תפקיד באופנהיימר אחזקות בו עקבה אחר חברות תוכנה, היא עברה ל-Rosen Research וב -1983 רכשה את החברה מהמעסיק שלה בן רוזן. היא שינתה את שמה ל-EDventure אחזקות, ובשנת 2004 מכרה אותה לרשת CNET. בינואר 2007 היא עזבה את CNET .
פרסומים ומיזמים עסקיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]כיום, דייסון היא חברת דירקטוריון ומשקיעה פעילה במגוון של חברות הזנק, בעיקר בתחום השירותים המקוונים, שירותי בריאות / גנטיקה וטיולים בחלל[8]. בעבר, דייסון וEDventure התמחו בניתוח ההשפעה של טכנולוגיות מתפתחות ושווקים על כלכלות וחברות. היא יצרה את כתבי העת הבאים על הטכנולוגיה:
- הוצאה 1.0, ירחון טכנולוגי-תעשייתי והוצא לאור על ידי EDventure אחזקות. עד 2006, דייסון כתבה מספר נושאים בעצמה וערכה את האחרים. כאשר היא עזבה CNET, העלון עבר לאו'ריילי מדיה (אנ'), אשר מינה ג'ימי גוטרמן לערוך אותו ושמו של הירחון שונה להוצאה 2.0[9].
- הוצאה 2.0, ספרה אשר הוצא לאור בשנת 1997 שדן בהשפעות האינטרנט על חייהם של אנשים. הכותרת המלאה שלו היא הוצאה 2.0: עיצוב לחיים בעידן הדיגיטלי. תיקון הגרסה- הוצאה 2.1 פורסם בשנת 1998.
היא חברה במועצת המנהלים של MEDESK, 23andMe, Eventful, Luxoft, Meetup ,PressReader, PA Consulting, Personal Inc, Voxiva, WPP Group, XCOR Aerospace ויאנדקס.
דייסון מייעצת למגזין שני החדש(אנ'), כותבת מזדמנת בהפינגטון פוסט של אריאנה הפינגטון[4], חברת מועצת המנהלים מוסד ללא כוונת רווח TASC, ובנוסף חברה בXconomists - צוות אד-הוק של יועצי עריכה לחברת החדשות הטכנולוגיות והמדיה xconomy[10].
דייסון הייתה גם משקיעה מוקדמת במספר חברות סטארט-אפ בתחום הטכנולוגיה, בהן; TrustedID, Cygnus Solutions, Flickr, del.icio.us, Eventful, Netbeans, Powerset, Systinet, ZEDO CV-Online, Medscape, Linkstorm Medstory, Meetup, Valkee, Robin Labs ו- Lexity[4].
נכון לתחילת שנת 2007, דייסון מתארת את עצמה כ"מבזבזת יותר ויותר זמן על חברות תעופה פרטיות וחברות מסחריות בתחום החלל, וגם על תחום הבריאות והגנטיקה". דייסון היא חברה מייסדת של Space Angels Network והשקיעה בחברות XCOR, Constellation Services, Zero-G, Icon Aircraft, Space Adventures, ועוד. בין השנים 2005 - 2007 היא אירחה את ועידת בית הספר לטיסה באספן, קולורדו[11]. כיום היא חברה במועצת המנהלים של החברה 23andMe, והיא אחת מעשרת המתנדבים הראשונים בפרויקט הגנום האישי[12].
נדבנות
[עריכת קוד מקור | עריכה]דייסון היא חברה פעילה במספר ארגוני ייעוץ ללא כוונת רווח. בין 1998 ל-2000, היא הייתה יושבת הראש המייסדת של ICANN. החל משנת 2004, היא ישבה ב"ועדת הרפורמה" שלה, שהוקדשה להגדרת תפקיד למקבלי החלטות יחידים ומבנים ממשלתיים בICANN . היא התנגדה להרחבת שנת 2012 של דומיינים גנריים ברמה העליונה[13].
היא עוקבת אחרי המעבר הפוסט-סובייטי של מזרח אירופה, בין השנים 2002 ל-2012 הייתה חברה במועצה המייעצת לענייני טכנולוגיות מידע של הנשיא הבולגרי, יחד עם וינט סרף, ג'ורג סאדובסקי (אנ'), ווני מרקובסקי (אנ') ועוד. היא שימשה כנאמן, ועזרה במימון ארגונים מתפתחים כגון Glasses for Humanity, Bridges.org, הקרן הלאומית לדמוקרטיה וקרן אירואסיה (אנ'). היא חברה במועצת המנהלים של ארגון "אחרי בית הספר", ארגון ללא מטרות רווח המוקדש להרחבת הזדמנויות חינוכיות לכלל התלמידים. היא גם חברה במועצת המנהלים של Sunlight Foundation,
StopBadware, Long Now Foundation.
דייסון שימשה כשופטת בתחרות NYC BigApps של מייקל בלומברג בניו יורק.
דייסון תרמה את הגנום שלה לרשות הציבור באמצעות פרויקט הגנום האישי.
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אסתר דייסון, ברשת החברתית LinkedIn
- EDventure.com האתר הרשמי (אנגלית)
- רוני שני, "חדשנות זה קשקוש מיותר", באתר כלכליסט, 30 באפריל 2009
- דן יכין, אסתר מלכת הרשת, באתר גלובס, 24 באוקטובר 2002
- Column archive בפרויקט סינדיקייט (אנגלית)
- הופעות בC-SPAN
- דף פרופיל בIMDb
- עבודות על ידי או על אסתר דייסון בספריות (אנגלית).
- "מקבץ חדשות ופרשנות על אסתר דייסון", הניו יורק טיימס (אנגלית).
- דף הפרופיל של אסתר דייסון בSpace Angels Network.
- ריאיון של אסתר דייסון בתוכנית הטלוויזה Triangulation ברשת TWiT.tv.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ ההספד של ורנה הובר-דייסון, באתר Moles Farewell Tributes, 12 במרץ 2016 (באנגלית) (ארכיון)
- ^ קרן אדג' בע"מ, אדג': אסתר דייסון, באתר אדג', 12 לאוקטובר 2008 (באנגלית)
- ^ Reason Magazine, על הכורסא: ריאיון עם אסתר דייסון, אוקטובר 1996 (באנגלית)
- ^ 1 2 3 אסתר דייסון, באתר Huffpost (באנגלית)
- ^ דון ג'ורג, לוחמת דרכים: אסתר דייסון, באתר Salon Wanderlust (באנגלית)
- ^ אסתר דייסון, אנטי שבירות של הבריאות, באתר Project Syndicate, 22 לינואר 2014 (באנגלית)
- ^ אסתר דייסון, קולטת הדפוסים, באתר אדג' (באנגלית) (ארכיון)
- ^ Esther Dyson's Board Seats & Investments, EDventure (באנגלית)
- ^ Release 1.0 and 2.0, O'Reilly (באנגלית)
- ^ "About Our Mission, Team, and Editorial Ethics", Xconomy (באנגלית)
- ^ Flight School '07, Edventure.com (באנגלית)
- ^ ErinC, 23andMe….and me: Interview with Esther Dyson, News & Announcements, 7 בדצמבר 2009 (באנגלית)
- ^ "Top Level Domain Expansion Update: Brand Owners Air Concerns in Washington | Internet and Cyberlaw | Marshall Gerstein & Borun LLP", MARSHALL GERSTEIN, 13 בדצמבר 2011 (באנגלית)