חוות החופש
מדינה | ישראל |
---|---|
מטה הארגון | עולש |
תקופת הפעילות | 2016–הווה (כ־8 שנים) |
www | |
חוות החופש היא מקלט הצלה ושיקום של בעלי-חיים שהגיעו מתעשיות המזון והניסויים בבעלי החיים. החווה הוקמה ב-4 באוקטובר 2016 במושב עולש שבעמק חפר. החווה מהווה מרכז חינוכי המאפשר מפגש בין בני אדם לחיות משק, כדי לעודד חמלה כלפי בעלי החיים בתעשיות הבשר, החלב והביצים. הארגון פועל ללא מטרות רווח ומרבית הפעילות השוטפת נעשית על ידי מתנדבים. כל ההכנסות לחווה מגיעות מתרומות.
היסטוריה וחזון
[עריכת קוד מקור | עריכה]חוות החופש הוקמה על ידי עדית רומנו ומיטל בן-ארי, אשר נפגשו בעת פעילות התנדבותית משותפת בעמותת Vegan Friendly בשנת 2012. בעקבות שינויים אישיים בחיי כל אחת מהן, ובזכות מטרה משותפת לחולל שינוי במה שהן תפסו כחוסר צדק כלפי בעלי החיים בתעשיות המזון מן החי, הן החליטו להקים את החווה. החווה הוקמה ב-4 באוקטובר 2016 במושב עולש, עמק חפר, ישראל.
בעלי החיים המגיעים לחווה עוברים שיקום וטיפול רפואי ומקבלים הזדמנות לחיי חופש. לדיירי החווה מספר אזורי מחיה מקורים ואזורי מרעה בהתאם לצרכיהם וגודלם. במקום פועלת מרפאה לטיפולים היומיים השוטפים בבעלי החיים, ובמקרים קשים יותר יש לחווה קשר עם וטרינרים קבועים.
תחום שיקום בעלי חיים מתעשיית המזון הוא תחום חדש בישראל, לכן נדרשו מקימי החווה והצוות שהתגבש סביב היוזמה ללמוד על אופן הקמה, שיקום וטיפול בעלי חיים עם מאפיינים דומים. לשם כך, נסע הצוות ללמוד מחוות שיקומיות בארצות-הברית שם נחשפו גם לאופן הטיפול בפגמים גנטיים מולדים וטיפול בנכויות נרכשות אצל בעלי החיים בתנאי חיים לא טבעיים. מייסדות החווה והצוות שומרים על קשר רציף ומלווה באופן עקבי על ידי מנטורית מחוות ההצלה "Woodstock Farm Animal Sanctuary" בארצות הברית.
כחלק מהחזון החינוכי של החווה להוביל לשיח של חמלה כלפי בעלי החיים ולעורר מודעות למתרחש בתעשיות המזון, נערכים במקום סיורים לקהל הרחב ולילדים החל מגיל ארבע. המבקרים יכולים להתרשם מהחווה, הדיירים וסיפוריהם. המידע והנתונים הנמסרים במסגרת הסיורים מותאמים לגילאי המבקרים.
אוכלוסיית הדיירים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחווה מתגוררים בעלי-חיים אשר הגיעו ממשקי תעשיות המזון מהחי: פרות, כבשים, עזים, תרנגולות, תרנגולי הודו, חזירים וברווזים. לצידם חיים בעלי-חיים מתעשיות נוספות: חמורים אשר שימשו לסחיבת משא וארנבונים מתעשיית הניסויים בבעלי-חיים.
באתר החווה מופיעים שמות וסיפורי ההצלה של כלל דיירי החווה.
פעילויות חינוכיות
[עריכת קוד מקור | עריכה]לצד הצלה ושיקום של בעלי-חיים, חוות החופש מהווה מרכז חינוכי המעביר פעילויות עבור בתי-ספר, בדגש על גילאי תיכון. בחווה החל פיילוט של פעילויות במסגרות חינוכיות של משרד החינוך; התוכנית צפויה להגיע בעתיד גם למוסדות חינוך בלתי פורמלי ולגילאים צעירים יותר. התוכנית החינוכית משלבת הרצאה ושיחת היכרות, לאחריה מתקיים ביקור בחווה הכולל סיור ופעילות התנדבותית של התלמידים בחווה. בתקופת מגפת הקורונה, נעשתה התאמה של התוכנית החינוכית כך שהיא יכולה להתקיים גם מרחוק באמצעות שיחות וסיורים בווידאו.
מרכז המבקרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 2020 הוקם בחווה מרכז מבקרים שיהווה מרכז חינוכי שמשלב אמצעים דיגיטליים במטרה ליצור חוויה רב-חושית על תעשיית בעלי החיים, אך פתיחתו נדחתה עקב פריצת מגפת הקורונה, ונפתח לקהל הרחב החל משנת 2021. במרכז מוצג מידע על השלכות של צריכת מזון מהחי מבחינה מוסרית, בריאותית ואקולוגית, והמבקרים יוכלים לחוות באופן מוחשי את מסלול חייהם של בעלי-החיים בתעשיות המזון מהחי, מתחילתו ועד סופו.
פעילויות שיקומיות לאנשים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בחוות החופש מתקיימות פעילויות שיקומיות וטיפוליות עבור אנשים. קיימים מספר פרויקטים שיקומיים הכוללים פרויקט התנדבות של צעירים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי שנמשך מספר שנים, תוכנית של טיפול בסביבת בעלי-חיים לילדים, ביקורים והתנדבויות מאורגנות של אנשים עם צרכים מיוחדים ומתמודדי נפש. לצד הפרויקטים הקבועים, חוות החופש החלה בשיתוף פעולה עם שירות בתי הסוהר במסגרתו אסירים מאגף שיקומי בבית-סוהר במרכז הארץ מגיעים לחווה להתנדב, זאת לאחר פעילויות היכרות בבית-הסוהר ובחווה עצמה.
חוות החופש כתופעה חברתית בישראל ובעולם
[עריכת קוד מקור | עריכה]לחווה עוקבים רבים מרחבי העולם ברשתות החברתיות בעברית ובאנגלית. מבקרים בחווה וועוקבים שנחשפו לסרטונים ופרסומים ברשתות השונות, העידו על שינויים בהרגלי התזונה ובאורח החיים כתוצאה מחשיפה לסיפוריהם של דיירי החווה שניצלו מתעשיות המזון מהחי, בעקבות זאת הופקה סדרת הרשת "חוות החופש", ששודרה בערוץ כאן 11.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של חוות החופש
- חוות החופש, ברשת החברתית פייסבוק
- חוות החופש, ברשת החברתית אינסטגרם
- חוות החופש, ברשת החברתית טיקטוק
- חוות החופש, סרטונים בערוץ היוטיוב
- חוות החופש, באתר "גיידסטאר ישראל"
- אורן ברזילי, ארבע רגליים טוב, שתי רגליים רע: חוות החופש קוראת לכם, באתר Time Out, 13 בספטמבר 2017
- לירן טטרו, בחוות החופש מצילים בעלי חיים שנפלטו מתעשיית המזון ומבקשים את עזרתכם, באתר mynet נתניה, 2 בינואר 2019
- דלית כהן, לחופש נולדו: 10 מקומות לבקר בהם בעלי חיים חופשיים, באתר הארץ, 6 ביוני 2019
- אביב לביא, המקום שבו חוגגים עצמאות כל השנה, באתר זמן ישראל, 29 באפריל 2020
- הגר אברהם, חוות החופש - כדאי להכיר: המקום שמחבר בין חיות ובני אדם, באתר Xnet, 6 במאי 2020
- חוות החופש, באתר "כלכלית עמק חפר"
- חוות החופש – חוות הצלה הומנית, באתר "מועצה אזורית עמק חפר"
- "אין את זה בשום מקום אחר": בחוות החופש מעניקים חיים אחרי הסבל, 7 בינואר 2018, כאן 11, סרטון באתר יוטיוב