Wikiprojekti:Historialliset kartat
Historialliset kartat
Historiallisten karttojen projekti on luonnostelma projektiksi, jonka tavoitteena on kerätä edustava kokoelma historiallisia suomalaisia karttoja, georeferoida ne joukkoistamalla ja julkaista avoimena tietona. Georeferoinnin joukkoistamisella on saatu aikaan huimia tuloksia. British Libraryssä tehdyssä projektissa georeferoitiin yli 700 karttaa vajaassa viikossa (British Library: Help us place our digitised maps).
Taustaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Valtava määrä historiallisia karttoja on jumissa arkistoissa. Niitä ei ole digitoitu tai ne ovat vaikeiden käyttöliittymien takana tai tekijänoikeudet estävät käytön. Parhaassakin tapauksessa kartta on vain kuva eikä se asetu kohdakkain reaalimaailman koordinaattien kanssa.
Prosessia, jossa vanhoja karttoja kohdistetaan karttakoordinaatteihin, kutsutaan georeferoinniksi. Se voi historiallisten karttojen kohdalla olla hyvinkin työläs projekti. Kulmapisteiden lisäksi tarvitaan joskus satojakin yksittäisiä pisteitä asettamaan erikoisessa projektiossa oleva, käsin piirretty ja arkistossa virttynyt kuva kohdalleen. Virkamiehen aika ei välttämättä riitä tähän.
- Digitoimattomat kartat Ehdotamme, että osallistuvat tahot valitsevat olemassaolevista korkearesoluutioisista digitaalisista kartoistaan tai digitoivat aiemmin digitoimattomia karttoja.
- Avoimet lisenssit Pyydämme osallistuvia tahoja lisensoimaan käytettävät kartat avoimilla lisensseillä (Creative Commons CC0, CC-BY tai CC-BY-SA).
- Georeferointi Wikimapsin oleellinen osa on Wikimaps Warper -työkalu karttojen oikaisuun.
- Luoksepääsy Ehdotamme, että demossa käytettävät kartat lisätään Wikimedia Commonsiin, josta niiden selaaminen ja lataaminen onnistuu keskitetysti.
- Rikastaminen Georeferoinnissa tuotettu data siirretään takaisin kartan luovuttaneelle organisaatiolle.
- Jatkuva prosessi Wikipediassa ei ole vielä karttaselausympäristöä. Wikimedia Suomi tutkii alustavasti mahdollisuutta karttojen selaamiseen ja georeferointiin Wikipediassa.
Prosessi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- GLAM (muistiorganisaatio) lähettää suuria määriä hallussaan olevia karttoja Commonsiin ja käyttää apuna kehitteillä olevaa GLAM-Wiki-työkalua
- Commonsissa kartat luokitellaan Atlaksiin ja karttakuvasta voidaan tuottaa lisätietoa. Kts. Atlas of the World ja Historical Atlas
- Ehdottamassamme karttaympäristössä karttakuville voitaisiin antaa niiden karttakoordinaatit. Tätä kutsutaan mm. georeferoinniksi tai oikaisuksi.
- Karttaympäristössä karttakuvia voitaisiin annotoida eli kommentoida. Niihin voitaisiin liittää tietoa paikoista tai karttakuvia voisi vektoroida.
- Annotoinnit voisi säilyttää Wikidatassa.
- Karttapalvelimen kautta karttoja voisi hyödyntää wikiartikkeleissa tai niitä voisi käyttää Wikipedian ulkopuolella. Wikimedia Mobilen ja OSM-integraation puolesta teknisen toteutuskelpoisuuden ovat vahvistaneet Max Semenik ja Tim Alder.
- Rikastettuja karttoja voisi viedä karttaympäristöstä mm. takaisin kartat luovuttaneelle muistiorganisaatiolle. Työkaluna tässä voisi mahdollisesti toimia GLAM-Wiki-työkalu.
- Karttaympäristö voisi sijaita Wikimedia Commonsissa. Tällaisen ympäristön on jo aiemmin ideoinut Maarten Dammers nimellä Wikimaps.
Tapahtunutta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Hack4no tapahtumassa Käyttäjä:Susannaanas latasi Senaatin kartaston Kansallisarkiston digitaaliarkistosta Wikimedia Commonsiin käyttäen työkalua GLAMwiki Toolset. Tulos on Tässä.
- Wikimedia Hackathonissa 2014 Zürichissä yhtenä teemana oilivat kartat. Käyttäjä:Susannaanasin blogipostaus aiheesta.
- Wikimaps Nordic on projekti, jonka avulla voidaan tehdä pieniä kehitysprojekteja Wikimaps-ympäristöön pohjoismaisten GLAM-organisaatioiden ja Wikimapsin osallistujien kesken. Wikimaps Nordic käynnistyi kick-off-työpajalla Helsingissä 28. helmikuuta 2014 ja päättyy hackathoniin syksyllä 2014. Projekti on saanut Pohjoismaisen Kulttuurirahaston tukea.
- 6. syyskuuta 2013–8. syyskuuta 2013 State of the Map. Esitys. Birds-of-a-feather -tapaaminen yhdessä OpenHistoricalMap -projektin kanssa.
- 26. elokuuta 2013 Kansallisarkisto järjestää tapahtuman, jossa esitellään sekä Wikimaps että Kansallisarkiston joukkoistamissuunnitelmia.
- Wikimaps Tartu–Hong Kong. Tapahtumasarja, jonka aikana Tarton kartat vietiin Wikimaps-prosessin läpi. Työpaja Tartossa – DevCamp Wikimaniassa. Esitys.
- 4. elokuuta 2013 Tarton karttojen työpaja, Tartto, Viro. State of the Map Baltics 3. elokuuta 2013–4. elokuuta 2013.
- 7. elokuuta 2013 Wikimania DevCamp, Wikimaps paikkatiedon pyöreän pöydän tapaaminen Wikimaniassa.
- 10. elokuuta 2013 Presentation Susanna Ånäsin & Maarten Dammersin yhteinen Wikimaps-esitys Wikimaniassa. Yhteistyö OpenHistoricalMapin koodisprintin kanssa samana päivänä.
- 30. kesäkuuta 2013 - 5. heinäkuuta 2013 The 25th International Conference on the History of Cartography Helsinki, Finland. Wikimaps-esitys 29. kesäkuuta 2013 järjestettävässä karttakuraattorien tapaamisessa.
- Amsterdam Hackathonissa kokoontui Wikimapsin kehittämisestä kiinnostuneita. Tuloksena saatiin määriteltyä joukko tavoitteita projektille. Tim Waters viimeisteli MapWarper-ohjelman asennuksen Labs-ympäristöön. Kts. Commons:Commons:Wikimaps. Mukaan on saatu huippujoukko osallistujia. Wikimedia Foundationin blogi kertoo Wikimapsistä ja muista Amsterdamin saavutuksista.
- Projektia on työstetty yhdessä Kansallisarkiston kanssa. Kansallisarkistossa työskentelee kevään 2013 kuluessa yhdysvaltalainen Minnesota Historical Societyn karttakuraattori Lesley Kadish, joka tutkii soveltuvinta tapaa toteuttaa karttojen georeferoimista Suomessa. Hän on Fulbright-stipendiaattina Espoon kaupunginmuseolla. Wikimedia Suomi on hankkeen inspiroimana ryhtynyt ottamaan Wikimedian sisällä yhteyttä tahoihin, joiden yhteistyönä voisi syntyä Wikimaps-ympäristö. Näitä tahoja ovat Commons:GLAM-Wiki_toolset, Wikidata ja Wikimedia Mobile ja sen paikkatietosuunnitelmat. Yhteyttä on otettu myös projekteihin, esimerkiksi Viquipèdia Catalonian karttaprojekteja suunnittelevaan Kippelboyhin ja Wikimedia Deutschlandin Wikidata ja arkeologia -projekteja edustavaan Barbara Fischeriin. - 2. marraskuuta 2024 kello 16.19 (UTC)
- Historiallisista kartoista kiinnostuneet tahot alkavat pitää yhteyttä. Wikipedistit voisivat ilmoittaa oman kiinnostuksensa /Osallistujat-sivulla.
- 13. huhtikuuta 2013 Wikimedia Suomen Susanna Ånäs esitteli hankkeen kansainväliselle Wikiyhteisölle GLAM-Wikissä Lontoossa. Wikipedistien yhteistyö käynnistyy. Wikimedia Suomi johtaa projektia ja sen yhteiskoordinointia suunnitellaan yhdessä Wikimedia Sverigen kanssa. Esitys
- Sivulle Wikimaps/Commons kootaan uutiset ja viestintään käytetään postituslistaa maps-l.
- Maarten Dammers ja en:User:Aude installoivat Tileserverin Labsiin.
- Amsterdamin Hackathoniin mennessä eri paloista koostetaan ensimmäinen testiympäristö (MapWarper, Tileserver)
Ajankohtaista
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Wikimaps Nordic -projekti sai rahoitusta Pohjoismaiselta Kulttuurirahastolta.
- Wikimaps Nordicin kick-off-työpaja Helsingissä 28. helmikuuta 2014 (ilmoittautuninen 1. helmikuuta mennessä)
Osallistuminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Merkkitse halutessasi itsesi osallistujaksi listaan.
- Suorita alla olevia tehtäviä.
- Halutessasi voit kertoa osallistumisestasi projektiin käyttäjäsivullasi mallineella Malline:Käyttäjä/Historialliset kartat.
Tämä käyttäjä osallistuu Wikipedian Historialliset kartat -projektiin. |
Yhteydet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Commons-projekti Commons:Commons:Wikimaps
- maps-l@lists.wikimedia.org (Wikimedia) Info: https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/maps-l
- Historic@openstreetmap.org (OSM) Info: http://lists.openstreetmap.org/listinfo/historic
- Käytä Twitterissä hashtagiä #wikimaps
- Wikimaps -Facebook-ryhmä
Tehtäviä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Osallistu avointen (ja suljettujen) historiallisten, erityisesti suomalaisten kartta-aineistojen kartoittamiseen. Voit listata myös esimerkiksi tiedossasi olevia palveluita ja resursseja.
- Osallistu karttatapahtuman ideoimiseen.