Vapaan Ranskan laivasto
Vapaan Ranskan laivasto (ransk. Les Forces Navales Françaises Libres, FNFL) oli toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella taistelleen Vapaan Ranskan asevoimien merellinen osa. Laivaston komentajana oli amiraali Émile Muselier.
Ranskan ja Saksan aselevon astuessa voimaan 18. kesäkuuta Charles de Gaulle perusti Vapaan Ranskan asevoimat (Forces Françaises Libres, FFL), joka sisälsi muun muassa laivaston. Vara-amiraali Émile Muselier liittyi de Gaullen joukkoihin 30. kesäkuuta Gibraltarilla. Hän oli ainoa ranskalainen lippu-upseeri, joka noudatti de Gaullen kutsua. Ranskan laivaston kalusto oli hyvin hajallaan. Osa oli Ranskan satamissa, ja osa oli paennut liittoutuneiden valvomiin satamiin, joista tärkeimpiä olivat Aleksandria Egyptissä sekä Plymouth ja Portsmouth Britteinsaarilla. Vapaan Ranskan laivasto liitettiin 3. elokuuta 1943 uuteen Ranskan laivastoon, ja sen alukset jatkoivat sotaa liittoutuneiden rinnalla Ranskan laivastona. Ne käyttivät kuitenkin edelleen Lorrainen ristillä varustettua lippua.
Operaatio Catapult
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Brittien pelko Ranskan laivaston joutumisesta akselivaltojen haltuun aiheutti hyökkäyksen Ranskan laivaston alusten siirtämiseksi liittoutuneille tai niiden tuhoaminen. Valtausmiehistöt nousivat 3. heinäkuuta Britteinsaarille olleille taistelulaivoille Courbet'lle ja Paris'lle, sukellusvene Surcoufille ja neljälle muulle sukellusveneelle, hävittäjille Le Triomphant ja Léopard, kahdeksalle torpedoveneelle sekä useille apualuksille.
Miehitetyistä aluksista osa siirtyi heti Vapaan Ranskan laivastoon. Jo kesän aikana sukellusveneet Minerve ja Junon sekä neljä torpedovenettä lähtivät Plymouthista. Vuoden lopulla lähtivät Le Triomphant ja Léopard, joista ensin mainittu matkasi Uuteen Caledoniaan suojaamaan alueella Ranskan etuja.
Laivasto kärsi ensimmäisen tappionsa, kun partioalus Poulmic osui 7. marraskuuta 1940 Plymouthin edustalla miinaan.
Vapaan Ranskan laivaston täydentäminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Britannian Kuninkaallinen laivasto luovutti laivastolle täydennyksenä useita aluksia, kuten Hunt-luokan saattuehävittäjiä ja Flower-luokan korvetteja.
Lippu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Erotukseksi Vichyn Ranskan aluksista vara-amiraali Muselier loi keulalipun, jossa oli Ranskan värit ja punainen Lothringenin risti. Samoin laivaston ilmavoimien (ransk. Aéronavale Francaise Libre) lentokoneiden tunnukseen liitettiin Lothringenin risti.
Operaatiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Afrikka
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]De Gaulle pyrki lisäämään vaikutusvaltaansa liittoutuneiden käymissä keskusteluissa miehittämällä Ranskan Länsi-Afrikan. Suunniteltu operaatio Menace kuitenkin epäonnistui, ja operaatio päättyi Vichyn Ranskan voittoon. Alue siirtyi liittoutuneiden valvontaan vasta marraskuussa 1942.
Normandian maihinnousu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Normandian maihinnousu
Tyynenmeren taistelut
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Tyynenmeren sota toisessa maailmansodassa
Taistelulaiva Richelieu liittyi Brittiläiseen Tyynenmeren laivastoon, jonka mukana se oli vastaanottamassa Japanin antautumista.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
- Cornic, Jacques: Sous la Croix de Lorraine (under the Cross of Lorraine) - The FNFL (Forces Navales Francaises Libres) 1940-1943 (Free French Naval Forces). Warship International, 1987, XXIV. vsk, nro 1, s. 34-. Toledo, Ohio, USA: International Naval Research Organization (INRO). ISSN 0043-0374 (englanniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vapaan Ranskan laivasto Wikimedia Commonsissa