Separatistinen feminismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Separatistinen feminismi on feministisen ajattelun muoto, joka ei kannata heteroseksuaalisia suhteita, sillä sen mukaan sukupuolten väliset ristiriidat ovat ratkaisemattomia. Separatistifeministit eivät usko miesten luopuvan patriarkaalisesta ajattelustaan.[1] Separatistifeministit keskittyvät työskentelyyn toisten naisten kanssa vältellen kanssakäymistä miesten kanssa esimerkiksi eläen ja työskennellen pelkästään naisista koostuvissa yhteisöissä.

Kirjailija Marilyn Frye kuvaa separatistista feminismiä "naisten itsensä aiheuttamaa irtautumista erilaisista miesten asettamista normeista sekä miesten valtaa ja etua korostavista ja niitä edistävistä instituutioista, suhteista, rooleista ja aktiviteeteista".[2]

Feministeistä ainoastaan pieni osa on separatistisia, ja ajattelutapa on kyseenalaistettu sekä feministiliikkeessä että sen ulkopuolella. Separatistiset naiset elävät yleensä selibaatissa tai lesbosuhteessa erottautuakseen heidän näkemyksensä mukaan patriarkaalisesta yhteiskunnasta.

Lesboseparatismilla tarkoitetaan lesbofeminismin muotoa, johon saattaa liittyä myös homoseksuaalien kansallisvaltiota ajava, niin sanottu queer-nationalismi, sekä poliittinen lesbous. Se liitetään usein myös diaaniseen pakanuuteen[3][4].

  1. Sarah Hoagland, "Lesbian Ethics."
  2. Marilyn Frye, "Some Reflections on Separatism and Power." Feminist Social Thought: A Reader, Diana Tietjens Meyers (ed.) (1997) New York: Routledge, ss. 406-414.
  3. Empowering the Goddess Within (Arkistoitu – Internet Archive), Jessica Alton
  4. Goddesses and Witches: Liberation and Countercultural Feminism (Arkistoitu – Internet Archive), Rosemary Ruether
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.