Mjolnir
Mjolnir on Marvel-kustantamon sarjakuvasankari Thorin voimallinen vasara, joka perustuu mytologisen Thorin vasaraan, Mjölneriin. Mjolnir muistuttaa suurta vasaraa. Sen takoivat kääpiösepät ihmeellisestä uru-metallista. Itse Odin asetti siihen lumouksia, joista vasaran käytön oikeuttava on kaiverrettu sen pintaan: "Kuka tätä vasaraa pitääkään, jos on sen arvoinen, saa Thorin voimat."
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Mjolnirin synnystä on kaksi erilaista versiota.
Toisessa Loki löi vetoa kääpiöiden kanssa ihmeellisten aarteiden valmistuksesta. Kääpiöseppämestari Eitri tarttui haasteeseen ja takoi kultaisen taikasormuksen, kultaisen villisian ja lopulta alkoi työstää mahtavaa sotavasaraa. Loki tajusi häviävänsä nähdessään aarteet ja muuttui hyönteiseksi. Tässä muodossaan Loki kiusasi ahjon palkeiden käyttäjää niin, että tämä lopetti hetkeksi ahjon kuumentamisen. Seurauksena Mjolnirin varresta tuli lyhyempi mitä Eitri oli tarkoittanut. Eitri kuitenkin voitti vetonsa ja ompeli Lokin suun kiinni tämän hävittyä. Odin piti sormuksen ja villisian kaikkien asgardilaisten käytössä, mutta antoi vasaran Thorille[1].
Toisessa versiossa Odin komensi kääpiöseppiä Eitriä, Brokia ja Buria takomaan Mjolnirin käyttäen tähden sydäntä ja lumottua ahjoa prosessissa. Vasaran takominen oli ilmeisesti niin massiivinen projekti, että se tuhosi tähden sekä miltei itse maapallonkin prosessissa (kenties aiheuttaen dinosaurusten massatuhon kaiken ohessa). Odin käytti Mjolniria taistelussa surmaten sillä Lokin isän, Laufeyn[2].
Mjolnirin lumoukset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kukaan elävä ei saata nostaa vasaraa, ellei tämä ole arvollinen siihen.
- Vasara palaa aina samaan paikkaan mistä se heitettiinkin osuttuaan ensin kohteeseensa. Thor pystyy kuitenkin kutsumaan aseen takaisin käteensä.
- Vasaran käyttäjä voi kutsua myrskyn elementit (tuulen, sateen, ukkosen ja salaman) avukseen kopauttaen vasaran kahvaa kahdesti maahan (Thor tosin pystyy tähän ilman Mjolniriakin.)
- Mjolnir kykenee avaamaan ulottuvuuksienvälisiä portteja toisiin maailmoihin, kuten maapallolta Asgardiin. Vasaralla voi myös siirtyä valtavia välimatkoja.
- Thor kykenee muuttumaan kuolevaisen hahmoon, tohtori Donald Blakeksi lyödessään vasaransa maahan kerran. Myöhemmin Odin siirsi lumouksen Beta-Billin vasaraan Myrskynmurtajaan.
- Mjolnirissa oli myös lumous, jonka avulla Thor kykeni siirtämään itsensä ajassa. Tämän lumouksen poisti vasarasta aikamatkaaja Immortus.
On kuitenkin huomionarvoista, että kaikki lumoukset ovat riippuvaisia Odinin tahdosta. Odinin kuollessa taistelussa celestiaaleja vastaan Mjolnirin kyky palautua heittäjänsä käteen katosi[3].
Mjolnirissa on myös muutamia muita ominaisuuksia, joita harvoin käytetään.
- Mjolnir kykenee erottamaan illuusiot todellisuudesta - Thor komensi kerran vasaraansa erottamaan oikea Mefisto tämän luomien varjokuvien keskeltä[4].
- Koska Mjolnir on entinen uskonnollinen reliikki, se on kuolettava epäkuolleille. Thor heitti kerran vampyyria vasarallaan jolloin tämä leimahti liekkeihin ja mureni tomuksi[5].
- Mjolnir voi heijastaa kuvia, kuten Thorin kerran esitellessä Asgardia uteliaalle Rautamiehelle[6].
- Voi kutsua Bifrostin sillan, tunnistaa huijarit, antaa muiden käyttää vasaraa jos ovat sen arvoisia (Vision, Hela, Groot, Kapteeni Amerikka, Jane Foster (myös Thor-Girl ja Beta-Bill käyttivät Mjölnir-vasaran muunnelmaa).
Mjolnirin käyttäjät
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Useat muut henkilöt Thorin lisäksi ovat kuitenkin nostaneet Mjolnirin:
- Odin
- Kapteeni Amerikka[7]
- Beta-Bill[8]
- Buri (tunnettu myös Tiwaz-nimellä)[9]
- Red Norvell maagisten hansikkaiden avulla[10]
- "Pseudo-Thor" / Eric Masterson[11]
- Deadpool
- Androidi[12]
- Teräsmies[13]
- Ihmenainen[14]
- Hulk nosti vasaran animaatioelokuvassa Ultimate Avengers (2006).
- Vision nosti vasaran elokuvassa Avengers: Age of Ultron (2015).
- Hela pysäytti ja tuhosi vasaran elokuvassa Thor: Ragnarök (2017).
- Jane Foster pystyi hallitsemaan tuhoutuneen vasaran palasia ja kokoamaan ne halutessaan taas vasaraksi elokuvassa Thor: Love and Thunder (2022).
Rajoitukset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vaikka Mjolnir on uskomattoman voimakas ase, se ei ole tuhoutumaton. Useat olennot ovat saaneet sitä voimillaan vahingoitettua.
- Tuhoajan silmäsäde halkaisi aseen kahtia. [15]
- Thorin kanavoidessa kaiken elämänenergiansa Mjolnirin kautta celestiaali Exitar Tuhoajaan Mjolnir murenee murskaksi. [16]
- Perrikus leikkasi kerran maagisella viikatteellaan Mjolnirin kahtia. [17]
- Mjolnir vaurioituu kun se osuu yhteen Myrskyjättien uru-metallista taottujen aseiden kanssa. [2]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Thor Annual #11. Marvel Comics.
- ↑ a b Thor #80. Marvel Comics.
- ↑ Thor #300. Marvel Comics.
- ↑ Thor vol. 1, #310
- ↑ Thor #332. Marvel Comics.
- ↑ Earth's Mightiest Heroes #1 - 6 (2005)
- ↑ Thor #390. Marvel Comics.
- ↑ MARVEL #1 (1990). Kustannus Oy Semic.
- ↑ MARVEL #4 (1992). Kustannus Oy Semic.
- ↑ Thor #276. Marvel Comics.
- ↑ Thor #433. Marvel Comics.
- ↑ She-Hulk #14. Marvel Comics.
- ↑ Avengers/JLA #4 (2003). Marvel Comics.
- ↑ DC vastaan Marvel (1999). Egmont kustannus Oy.
- ↑ Journey Into Mystery #119. Marvel Comics.
- ↑ Thor #388. Marvel Comics.
- ↑ Mega-Marvel #6 (2000). Egmont Kustannus Oy.