Komisario

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Komisarion virka-asemamerkki

Komisario ja rikoskomisario ovat Suomen poliisin päällystövirkoja. Virat ovat poliisin alimpia päällystövirkoja ja hierarkkisesti saman tasoisia.

Sekä komisarion että rikoskomisarion keskeinen tehtävä on toimia tutkinnanjohtajana ja/tai yleisjohtajana poliisilaitoksensa alueella. Rikoskomisario toimii useimmiten tutkinnanjohtajana tutkintayksikössä. Komisario ja sitä ylempiarvoinen poliisivirkamies on pakkokeinolain nojalla pidättämiseen oikeutettu virkamies. Komisariota alemmat poliisivirkamiehet ovat oikeutettuja vain kiinniottoon.

Komisariota lähin alempi virka on ylikonstaapeli ja seuraava ylempi virka ylikomisario. Poliisihallituksessa tai sisäministeriössä toimiva komisario on hierarkiassa paikallispoliisissa toimivaa komisariota ylempänä.

Kelpoisuusvaatimukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komisarion virkaan pätevöityy nykyisin suorittamalla poliisin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tai A-osan poliisipäällystön tutkinnosta.[1] Poliisiammattikorkeakoulu vastaa näiden opintojen järjestämisestä, ja edellyksenä on poliisin ammattikorkeakoulututkinto.

Komisarioksi voi pätevöityä myös korkeakoulututkinnolla sekä perehtyneisyydellä poliisitoimeen.[1] Poliisialan koulutus ei siis ole ehdoton vaatimus virkaan. Käytännössä korkeakoulutetuilla komisarioilla on oikeus- tai hallintotieteen tutkinto. Perehtyneisyys tarkoittaa tyypillisesti kokemusta poliisia koskevista tehtävistä.[2] Viran toimenkuvasta riippuen perehtyneisyyttä voi osoittaa muunkin alan työkokemus, kuten syyttäjälaitoksen, tullin tai rajavartiolaitoksen tehtävät.

Kelpoisuusvaatimukset täyttää myös poliisipäällystön virkatutkinto taikka poliisin perustutkinnon tai poliisimiehistön virkatutkinnon lisäksi suoritettu korkeakoulututkinto.[1] Nämä ennen poliisin tutkintouudistusta voimassa olleet tutkinnot tuottavat edelleen kelpoisuuden virkaan.[2]

Tunnettuja komisarioita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiktiivisiä komisarioita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.