Inakhos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Inakhos (m.kreik. Ίναχος, lat. Inachus) oli kreikkalaisessa mytologiassa joenjumala, Argoksen ensimmäinen kuningas ja siten esi-isä Argoliin kuninkaille; hänen kerrotaan perustaneen kaupungin sen jälkeen, kun Argolis oli jälleen kelvollinen asumiselle Deukalionin vedenpaisumuksen jälkeen. Inakhokseen liitettiin Argoliin Inakhos-joki.

Inakhos oli Okeanoksen ja Tethyksen poika, ja hän meni naimisiin Melian, okeanidin, tai hänen sisarensa Argeian kanssa. Liitosta syntyivät Aigialeus, Io ja Foroneus[1]. Joissakin lähteissä mainitaan lapsiksi vielä Amymone, Messeis, Hyperia[2] ja Mykene[3].

Kun Zeuksen puoliso Hera ja merenjumala Poseidon pyysivät jokijumalia Foroneusta, Asterionia, Kefisosta ja Inakhosta päättämään, kumpi heistä saisi hallita Argolissa, nämä päättivät ratkaista kiistan Heran hyväksi. Rangaistukseksi Poseidon suitsi jokien alkulähteet, niin että joet kuivuivat silloin, kun sateet eivät tuoneet tarpeeksi vettä[4].

Inakhoksen vaikutus alueen nimistöön

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Inakhos oli koko Argoksen alueen ensimmäinen hallitsija, koko aluetta saatettiin kutsua yksinkertaisesti Inakhoksen maaksi.[5] Hänen mukaansa nimettiin myös Argoliin lävitse virtaava Inakhos-joki,[1] tai vaihtoehtoisesti hän nimesi sen itse.[6]

Plutarkhos kertoo joen nimen alkuperästä traagisemman version. Sen jälkeen, kun Zeus oli vienyt Inakhoksen tyttären Ion neitsyyden, tämä lähti ajamaan ylijumalaa takaa kiroten häntä koko ajan. Tämä loukkasi Zeusta, joten hän lähetti Teisifonen, erinyin, Inakhoksen perään, ja tämä vainosi ja kiusasi Inakhosta niin kauan, että tämä hukuttautui jokeen. Joki tunnettiin siihen saakka nimellä Haliakmon, mutta tämän jälkeen sitä kutsuttiin Inakhokseksi[7].

  1. a b Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 2.1.1 (engl. käännös)
  2. Valerius Flaccus, Argonautica iv.370–390 (engl. käännös)
  3. Pausanias, Kreikan kuvaus 2.16.4 (engl. käännös)
  4. Pausanias, Kreikan kuvaus 2.15.5 (engl. käännös)
  5. Euripides, Orestes 931 (engl. käännös)
  6. Pausanias, Kreikan kuvaus 2.15.4 (engl. käännös)
  7. Plutarkhos, de Fluv. xviii (engl. käännös (Arkistoitu – Internet Archive))


Edeltäjä:
-
Argoksen kuningas

1800-luku eaa.
Kuvitteellinen kronologia
Seuraaja:
Foroneus