Griffon bruxellois

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Griffon bruxellois
Avaintiedot
Alkuperämaa  Belgia
Määrä Suomessa rekisteröity 2 341[1]Suomessa syntyy alle 50 vuodessa.
Alkuperäinen käyttö rottakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 12-15 vuotta[2]
Muita nimityksiä brysselingriffoni, Brüsseler Griffon, brüsseli grifoon
FCI-luokitus ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 3.1 Belgialaiset kääpiökoirat: griffonit
#80
Ulkonäkö
Paino 3,5–6 kg
Väritys punainen ja punertava, pään karvoituksessa sallitaan hieman mustaa

Griffon bruxellois eli brysselingriffoni on Belgiasta kotoisin oleva koirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Griffon bruxellois on yksi kolmesta belgiangriffonin rotumuunnoksesta. Toiset kaksi rotumuunnosta ovat karkeakarvainen griffon belge ja sileäkarvainen petit brabançon. Suomeen ensimmäiset belgiangriffonit tulivat jo 1920-luvulla, mutta varsinaiset kantagriffonit tulivat Suomeen vuonna 1958. Bruxellois tarkoittaa sananmukaisesti brysseliläistä.

Englanninkielisissä maissa Brussels Griffon ja Griffon Bruxellois viittaavat punaisen muunnoksen lisäksi myös koko belgiangriffoni-rotuun, kun taas Belgiassa ja Suomessa kaikki kolme muunnosta menevät nimikkeen Griffon Belge/belgiangriffoni alle. Tämä voi aiheuttaa jonkin verran sekaannusta.

Griffon bruxellois’t ovat luonteeltaan uteliaita, terhakoita ja ystävällisiä. Ne ovat herkkähaukkuisia ja hyvin miellyttämisenhaluisia. Reippaana rotuna griffonit ovat hyviä perhe- ja vahtikoiria, jotka sopivat niin lenkkeilijälle kuin agilitykentille. Griffon kiintyy syvästi perheeseensä ja seuraa uskollisesti ja innokkaasti perhettään harrastuksissa ja arjessa.

Rotumuunnokset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karkea- ja sileäkarvainen ovat saman rodun erilaisia karvamuunnoksia. Erivärisiä ja eri karvatyyppisiä koiria on sallittua risteyttää keskenään, joten samasta pentueesta voi esiintyä molempia karvamuunnoksia ja kaikkia värejä. Griffonit osallistuvat näyttelyyn kolmena erillisenä rotuna. Griffon Belgeksi rekisteröidään karkeakarvainen joko kokonaan musta tai musta punaisin merkein (black&tan). Myös mustan ja punaruskean sekoitus rekisteröidään Griffon Belgeksi. Griffon bruxellois’ksi rekisteröidään karkeakarvainen ja väriltään yksinomaan punainen/punaruskea. Petit brabançoniksi rekisteröidään sileäkarvaiset griffonit väristä riippumatta.

Brysseliläinen muunnos on nimensä mukaisesti kotoisin Brysselin alueelta, ja sen juuret ovat belgialaisissa tallikoirissa ja vierasperäisissä kääpiökoirissa. Belgiassa tunnettiin pitkään pieni karkeakarvainen rottakoira smousje, joka muistutti naapurimaan hollanninrottakoiraa.[3] Sittemmin tämä vanha alkuperäisrotu tunnettiin nimellä griffon d'ecurie ("talligriffoni") ja 1800-luvulla sitä alettiin risteyttää mopsin ja kingcharlesinspanielin kanssa. Griffon bruxellois onkin perinyt nykyisen kääpiökokonsa ja punaisen värityksensä kääpiöspanielilta, ja lyhyen kuononsa sekä viimeksi mainitulta että mopsilta. Ainoastaan karvapeite on säilynyt samanlaisena kuin alkuperäisellä talligriffonilla.[4]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. Brussels Griffon. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.
  3. FCI Rotumääritelmä.
  4. AKC. Brussels Griffon History. American Kennel Club (AKC).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Griffon Bruxellois