Clash of Clans
Clash of Clans | |
---|---|
Kehittäjä | Supercell |
Julkaisija | Supercell |
Jakelija | App Store ja Google Play |
Julkaistu |
iOS 2. elokuuta 2012 Android 7. lokakuuta 2013 |
Lajityyppi | Strategiapeli |
Pelimuoto | yksinpeli ja moninpeli |
Ikäluokitus | PEGI: 7,[1] Apple: 9+ [2] |
Alusta | Android, iOS |
Jakelumuoto | Google Play,[1] iTunes |
Virallinen sivusto | |
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla |
|
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
|
Clash of Clans on suomalaisen peliyhtiö Supercellin vuonna 2012 iOS:lle ja vuonna 2013 Androidille julkaisema videopeli.[4] Pelissä on tarkoitus rakentaa oma kylä ja kehittää sitä. Pelin kannalta hyökkääminen on tärkeää.
Clash of Clans on saavuttanut suurta suosiota ja on ollut App Storen latauslistan kärjessä.[4] Peli on ilmainen, mutta ostamalla jalokiviä, kolikoita ja eliksiiriä oikealla rahalla pelaaja etenee pelissä nopeammin. Clash of Clansin ja Hay Dayn jalokivikauppa tuotti yhtiölle 2,4 miljoonaa dollaria päivässä vuoden 2013 ensimmäisellä puoliskolla.[5][6]
Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Clash of Clansiin lisättiin joulukuussa 2017 suomen kieli, eli mahdollisuus pelaajalle vaihtaa pelin kieleksi suomi.[7]
Pelaaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pelissä rakennetaan itse oma kylä käyttäen kultaa, jalokiviä, eliksiiriä ja mustaa eliksiiriä. Oman kylän puolustamiseksi voi rakentaa ansoja, muureja, puolustuslaitteita sekä klaanilinnan, jossa olevat joukot puolustavat kylääsi. Pelissä voi liittyä klaaneihin, joissa voi lahjoittaa klaanikavereille joukkoja klaanilinnaan. Klaanilaisilta saadut joukot myös puolustavat omaa kylääsi, kun sinne hyökätään. Lisäksi klaaneissa järjestetään sotia ja kilpailuja.
Kylän laidalla on kauppias, jolta voi ostaa erilaisia taikaesineitä. Kauppias aukeaa päärakennuksen tasolla kuusi.
Hyökkäys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Clash of Clansissa voi hyökätä muiden pelaajien kyliin onlinessa, tai pelin valmiisiin maahiskyliin. Jos pelaajalla on suojakilpi, se menettää osan suojaavasta ajastaan, kun hyökkää onlinessa. Tuhoamalla vähintään puolet vihollisen kylästä saavuttaa yhden tähden. Tuhoamalla vähintään puolet kylästä sekä päärakennuksen saa kaksi tähteä, ja tuhoamalla kylän täydellisesti saa kolmannen tähden. Lisäksi hyökkäyksen voittamisesta saa palkintopisteitä riippuen saamiesi tähtien määrästä ja vastustajan palkintopisteistä. Omaan kylään hyökänneille pelaajille voi kostaa, ellei hänellä ole kilpeä, pelaaja ole parhaillaan onlinessa tai pelaaja ole juuri toisen pelaajan hyökkäyksen kohteena. Kyliin hyökätään sotajoukoilla, joita voi kouluttaa kasarmeissa ja pimeissä kasarmeissa. Sotajoukot varastoituvat armeijaleireille ja näiden lukumäärä ja taso määrää kuinka ison armeijan pelaaja voi rakentaa. Sotureita ja niiden ominaisuuksia voi parannella laboratoriossa. Loitsuja voi luoda loitsukattilssa, ja tummia loitsuja voi luoda pimeässä loitsukattilassa.
Puolustus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Omaa kylää voi puolustaa ansoilla, muureilla, erilaisilla puolustusrakennuksilla, pommeilla, ilmatorjuntatykeillä ja klaanilinnassa olevilla joukoilla. Pelaaja voi hyökätä toisen kylään vain silloin, kun toinen pelaaja ei ole pelaamassa ja hänellä ei ole suojakilpeä.
Klaanit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kun pelaaja on korjannut klaanilinnan, hän voi liittyä klaaniin. Klaanilaiset voivat antaa toistensa klaanilinnoihin apujoukkoja, jotka puolustavat kylää (pelaajan omat joukot eivät osaa puolustaa pelaajan omaa kylää). Apujoukkoja voi käyttää myös hyökätessään toisiin kyliin. Klaanissa on oma chat, jossa voi keskustella ja suunnitella klaanin sisäisiä asioita. Lisäksi on yleistä jakaa hyökkäyksiään ja puolustuksiaan muiden katseltavaksi, jolloin toiset voivat antaa esimerkiksi neuvoja paremman kylän rakentamiseen. Klaaneilla on usein pokaalirajoituksia, eli pelaaja ei pääse klaaniin, mikäli hänellä ei ole tarpeeksi pokaalipisteitä. Klaanilla voi olla yksi kolmesta tilasta:
- Avoin kaikille (anyone can join), jolloin pelaajat pääsevät liittymään vapaasti klaaniin, mikäli kerätyt pokaalit ovat klaanin rajoitusten mukaiset.
- Vain kutsutuille (invite only), jolloin pelaaja voi lähettää hakemuksen, jonka klaanin johtajat hyväksyvät tai hylkäävät. Klaaniin ei voi hakea mikäli klaanin pokaalirajoitus ei täyty, mutta liittyminen onnistuu, mikäli saa klaanissa olevalta pelaajalta kutsun.
- Suljettu (closed), jolloin klaaniin ei pääse ilman kutsua.
Klaanikisat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Joulukuussa 2017 Clash of Clansiin lisättiin Klaanikisat. Kisoissa on tarkoitus suorittaa erilaisia tehtäviä. Kun tehtävän on suorittanut, pelaaja saa tietyn määrän pisteitä. Pisteet menevät klaanin yhteiseen pistepottiin. Kun klaanin yhteiset pisteet ylittävät tietyn pistekynnyksen, niin kaikki kisaan osallistuneet saavat palkinnon. Palkinnon saa kuitenkin vasta kisojen loputtua. Pistekynnyksiä on useita ja ylemmän pistekynnyksen palkinnot ovat arvokkaampia kuin alemman. Jokaisella pistekynnyksellä on kolme palkintovaihtoehtoa, joista pelaajan pitää valita yksi. Jos klaani on saavuttanut useamman kynnyksen, pelaajat saavat useamman palkinnon.
Klaanikisojen mukana peliin tuli myös taikaesineet. Niitä saa palkinnoksi klaanikisoista. Taikaesineillä voi muun muassa nopeuttaa joukkojen kouluttautumista, resurssien tuotantoa sekä rakennusten päivittämistä ja rakentamista. Taikaesineet vaikuttavat tietyn ajan kylässä, jonka jälkeen vaikutus loppuu. Erilaisia taikaesineitä on yhteensä kahdeksan. Ne voivat vaikuttavat kotikylässä, rakentajan tukikohdassa tai molemmissa.
Clan Wars
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Clan Wars eli klaanisota on Clash of Clansiin huhtikuun 2014 alussa lisätty pelimuoto. Klaanin johtaja tai apujohtaja voi päättää milloin klaani aloittaa sodan, jolloin peli etsii automaattisesti mahdollisimman samantasoisen klaanin heidän vastustajakseen. Yksi sota kestää kaksi päivää: ensimmäinen päivä on valmistelupäivä, jolloin War Mapista voi vakoilla vastustajaklaanin War baseja ja lahjoittaa klaanilaisilleen apujoukkoja, toisena päivänä jokaisella klaanilaisella on käytössään kaksi hyökkäystä vihollisklaanin kyliin. Jokainen kylä muistaa vain parhaan hyökkäyksen, joten klaanilaisten on tärkeä sopia, kuka hyökkää mihinkin kylään. On myös fiksua jättää helpommat kylät klaanin heikoimmille ja vaikeammat vahvimmille pelaajille hyökkäysten rajallisuuden huomioon ottaen. Sodan tarkoituksena on hankkia yhteensä mahdollisimman paljon tähtiä. Kun sota loppuu, enemmän tähtiä saanut klaani voittaa ja saa keräämänsä kullat, eliksiirit ja pimeät eliksiirit itselleen. Myös hävinneen klaanin pelaajat saavat pienen palkkion.
Rakennuksien, rakennelmien ja aseiden parantelu ja rakentaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rakennuksia ja aseita voi parannella eri tasoille. Esimerkiksi tykin parantelu tasolta kolme tasolle neljä parantaa tykin tehoa sekä kestävyyttä. Parantelu ja rakennus kestää minuutista jopa kahteen viikkoon. Tätä voi nopeuttaa jalokivillä, joita voi ostaa kaupasta, hankkia tehtävistä tai löytää. Rakentamiseen tarvitaan aina rakentajia, joita on rakentajamökeissä. Rakentajat pystyvät parantelemaan tai rakentamaan vain yhtä asiaa kerrallaan. Rakentajia voi ostaa vain jalokivillä ja niiden maksimimäärä on viisi. Rakentajan tukikohdasta saa kuudennen rakentajan B.O.B:in.(jos on viisi rakentaja niin siitä tulee kuudes).
Rakentajan tukikohta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rakentajan tukikohta (Builder Base) on toukokuussa 2017 päivityksen mukana tullut lisä. Päivityksessä meren rannalle lisättiin haaksirikkoutunut vene. Päärakennuksen neljänneltä tasolta alkaen veneen pystyy korjata ilmaiseksi. Kun veneen korjaa, peli kehottaa lähtemään seikkailulle merelle. Hetken päästä vene saapuu uudelle mantereelle, jossa on hylätty kylä. Peli haluaa pelaajan korjaavan kylän. Kun kylä on korjattu, sen päärakennuksesta tulee yksi rakentaja, Mestarirakentaja.
Hyökkäys tällä uudella mantereella tapahtuu siten, että kahden kylän omistajat hyökkäävät samaan aikaan toistensa kyliin. Hyökkäyksen voittaa se, joka saa eniten tähtiä tai tuhoaa enemmän.
Uudella mantereella on myös uusia puolustuslaitteita, kuten tuplatykki (Double Cannon), murskaaja (Crusher) ja sähikäiset (Firecrackers). Siellä on saatavilla myös tavallisia rakennelmia, kuten tykki (Cannon), jousiampujatorni (Archer Tower) ja Tesla.
Mantereella on myös uusia erikoisuuksia, kuten timanttikaivos ja hyökkäyksessä käytettävä robotin kaltainen taistelukone.
Mestarirakentaja voi matkustaa normaaliin kylään parantamaan aseistuksia. Esimerkiksi mestarirakentaja voi parantaa tykin tupla-tykiksi tai mörssärin multimörssäriksi.
Merkitys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Clash of Clans nauttii maailmanlaajuista suosiota, ja parhaat pelaajat ovat saavuttaneet tässä alakulttuurissa maailmanlaajuisen julkkisstatuksen[8]. Menestyneimmät pelaajat ovat kuluttaneet peliin jopa satoja dollareita viikossa, ja peli on muodostunut addiktioksi.[9]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b c Clash of Clans Google Play. Viitattu 26.7.2019.
- ↑ Suomalaiset pelipalkinnot jaetaan taas helmikuussa IGN Suomi. 21.1.2013. Viitattu 13.3.2015.
- ↑ Clash of Clans App Store. Viitattu 26.7.2019. (englanniksi)
- ↑ a b http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887324128504578344352450795388 online.wsj.com. Viitattu 25.11.2013. (englanniksi)
- ↑ Apple's App Store at 5: 10 key moments on the road to 50bn downloads The Guardian. Viitattu 20.10.2013.
- ↑ Shontell, Alyson: Supercell Is A New $770 Million Startup, And It Generates $2.4 Million Per Day YAHOO Finance. April 17, 2013. Business Insider. Viitattu November 9, 2013.
- ↑ All Clash of Clans December 2017 Update INFO, SNEAK PEEKS & LEAKS Crunch Tech. 7.12.2017. Arkistoitu 23.12.2017. Viitattu 23.12.2017. (englanniksi)
- ↑ Master of His Virtual Domain 21.12.2013. New York Times.
- ↑ Clash of Clans Addiction 23.4.2015. Gamerant.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Virallinen kotisivu (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)