Asma Jahangir

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asma Jahangir

Asma Jahangir (urduksi ‏عاصمہ جہانگیر‎, ʿĀṣimah Jahāṉgīr; 27. tammikuuta 195211. helmikuuta 2018) oli pakistanilainen juristi ja ihmisoikeusaktivisti. Hän puolusti vähäosaisia sekä oikeudenkäynneissä, ilmaisella oikeusavulla että turvakodeilla. Kun Pakistanin johtaja Pervez Musharraf sääti lain, että naisen todistuksen arvo oli vain puolet miehen todistuksen arvosta, Jahangir aloitti kampanjan asian muuttamiseksi, ja onnistuikin palauttamaan asian ennalleen. Jahangirista tuli vähitellen yksi merkittävimmistä YK:n ihmisoikeusraportoijista ja hänen erityisasiantuntemuksensa koski uskonnonvapautta, Iranin ihmisoikeustilannetta ja Palestiinan kysymystä.[1]

Jahangir on saanut Bilbaon ihmisoikeuspalkinnon, Martin Ennals -palkinnon ihmisoikeuksien puolustajille, Geuzenpenning-mitalin, Pohjoinen–etelä-palkinnon, Right Livelihood -palkinnon, Palkinnon vapaudelle ja Neljän vapauden palkinnon.

  1. Pyhälä, Mikko: Pakistanin omatunto hiljeni. Keskisuomalainen, 19.3.2018, s. 19. Verkkoversio (tilaajille). Viitattu 19.3.2018.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.