پرش به محتوا

آبچلیک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

آبچلیک
آبچلیک زوزه‌گرگی
رده‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پرندگان
زیررده: نومرغان[۱]
فرورده: نوپرندگان[۲]
راسته: سلیم‌سانان
زیرراسته: Scolopaci
تیره: آبچلیکان
Vigors, ۱۸۲۵ (میلادی)
سرده‌ها

آبچلیک‌ها پرندگانی آبچر نسبتاً اجتماعی هستند و بعضی از آن‌ها گله‌های بزرگ تشکیل می‌دهند. نر و مادهٔ آن‌ها هم‌شکل است.

این پرندگان به تیرهٔ آبچلیکان[۳] (Scolopacidae) تعلق دارند که تیره‌ای از راستهٔ سلیم‌سانان با جثهٔ کوچک یا متوسط و پاهای کوتاه یا بلند است.

آبچلیک پرنده‌ای با پاهای به نسبت بلند یا خیلی بلند، بال‌های دراز که به‌طور معمول نوک‌تیز و زاویه‌دار است و منقار دراز و باریک که ممکن است راست یا خمیده باشد. پر و بال آن‌ها اغلب در تابستان و زمستان متفاوت است نوار بالی و طرح دمگاه و دم در تشخیص آن‌ها اهمیت زیادی دارد. بیشتر آن‌ها مهاجرند و تابستان‌ها را در سواحل جنوب منطقه زاد و ولد خود می‌گذرانند. این پرنده در منطقه آذربایجان به اسم چیلیک بورون معروف می‌باشد.

معمولاً روی زمین آشیانه می‌سازند. جوجه آن‌ها پوشیده از کرک‌پر است و پس از خروج از تخم می‌توانند فعالیت کنند. غذایشان شامل مواد مختلف جانوری و برخی مواد گیاهی است.

چگونگی نام‌گذاری

[ویرایش]

واژه آبچلیک در واقع برگرفته از واژه اوچِلیک در زبان مازندرانی است.

گونه‌های آبچلیک

[ویرایش]

نگارخانه

[ویرایش]

پانویس

[ویرایش]
  1. Neornithes
  2. Neoaves
  3. «آبچلیکیان» [زیست‌شناسی- علوم جانوری] هم‌ارزِ «Scolopacidae»؛ منبع: گروه واژه‌گزینی. جواد میرشکاری، ویراستار. فرهنگ واژه‌های مصوب فرهنگستان. تهران: انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)

منابع

[ویرایش]
  • دکتر:، العلوی، هادی، عالم الطیور والحیوانات، دارالعودة، بیروت، لبنان، چاپ سال ۱۹۸۸ مبلادی (به عربی).
  • عطاءالله، سمیر، موسوعة المعلومات العامة، دار عطاءالله للنشر والتوزیع، بیروت، لبنان، چاپ هشتم، سال انتشار ۱۹۸۴ میلادی (به عربی).