Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Ο μέσος χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT), λεγόμενος και χρόνος Γκρίνουιτς (Greenwich Time) ή ώρα Γκρίνουιτς, και για συντομία προφερόμενος Τζι-Εμ-Τι, είναι ο τοπικός μέσος χρόνος του πρώτου μεσημβρινού της Γης που διέρχεται από το Γκρίνουιτς της Αγγλίας. Με δεδομένο ότι από τον μεσημβρινό Γκρίνουιτς αρχίζει η μέτρηση του γεωγραφικού μήκους στη Γη, (ανατολικό ή δυτικό απ΄ αυτόν), κατ΄ ακολουθία και ο χρόνος προσμετριέται από τον μεσημβρινό αυτόν κατά την μεσημβρινή (φαινομενική) διάβαση του δίσκου του Ηλίου απ΄ αυτόν.
Το Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς της Αγγλίας είναι ο τόπος της μέσης ώρας Γκρίνουιτς από το 1884. Η Μέση Ώρα Γκρίνουιτς αποκαλείται και Μεσημβρινή Ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Meridian Time) γιατί μετράται από την γραμμή του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο, σε γεωγραφικό μήκος 0° 0' 0" και γεωγραφικό πλάτος 51° 28' 38"N (βόρεια του Ισημερινού). Ο μεσημβρινός του Γκρίνουιτς (πρώτος μεσημβρινός ή γεωγραφικό μήκος μηδέν βαθμών) είναι το σημείο έναρξης των ζωνών ώρας του κόσμου.
Ο Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς είναι διεθνής ώρα και αποτελεί τη βάση προσδιορισμού όλων των μέσων τοπικών χρόνων σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι ακριβής και στρατιωτική ώρα (ονομάζεται και Ώρα Ζούλου, αγγλ. Zulu Time). Το ωρολόγιο ατομικής ώρας ρυθμίζεται με ελλειπτικά δευτερόλεπτα για να είναι συγχρονισμένο με την GMT. Αν και η GMT αντικαταστάθηκε από την ατομική ώρα (UTC) θεωρείται ευρέως ως η ορθή ώρα για κάθε διεθνή ζώνη ώρας.
Με βάση αναφοράς το χρόνο GMT εκδίδονται κατ΄ έτος όλες οι αστρονομικές εφημερίδες και πάσης φύσεως ναυτικά Αλμανάκ ενώ πραγματοποιούνται όλες οι αστρονομικές μετρήσεις ειδικότερα στην αστρονομική ναυτιλία. Τέλος σημειώνεται ότι τα ωρολόγια και ειδικά χρονόμετρα όλων των Αστεροσκοπείων της Γης, των πάσης φύσεως επιστημονικών αποστολών, όλων των αεροσκαφών, των ποντοπόρων πλοίων, (επιβατηγών, φορτηγών, πολεμικών), σταθμών παράκτιας επικοινωνίας, των διεθνών αεροδρομίων, των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, των μεγάλης εμβέλειας ραδιοφωνικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, των κέντρων έρευνας και διάσωσης, των μεγάλων επιτελικών στρατιωτικών κέντρων, των διεθνών οργανισμών κ.λπ. είναι συντονισμένα σε χρόνο GMT ή φέρουν επιπρόσθετα ωρολόγια με ένδειξη ώρας Γκρίνουιτς.
Για τυχούσες διορθώσεις των ναυτικών και αεροναυτικών χρονομέτρων σε χρόνο GMT, η χρήση των οποίων είναι η μεγαλύτερη, υφίστανται σε διάφορα σημεία της Γης ειδικοί παράκτιοι σταθμοί πομποί, καλούμενοι Ωρονομικοί σταθμοί, που εκπέμπουν ειδικά ηλεκτρομαγνητικά ωριαία σήματα (radio time signals - GMT), όπως οι Ραδιοφάροι.
- Ο χρόνος GMT κατατάσσεται στα αληθή συστήματα χρόνου.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Προτεινόμενη βιβλιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Dumortier, J, Hannelore, D, & Loncke, M. (n.d.). "Legal Aspects of Trusted Time services in Europe". AMANO. Retrieved 8 July 2009.
- Howse, D. (1997). Greenwich time and the longitude. London: Philip Wilson.
- Interpretation Act, R.S.C. 1985, c. I-21. (2005). CanLII. (Canadian statute)
- Interpretation Act 1978. UK Law Statute Database. (UK statute)
- Interpretation Act 2005. British and Irish Legal Information Institute. (Irish statute)
- Myers, J. (2007). History of legal time in Britain. Retrieved 4 January 2008.
- Seago, J.H., & Seidelmann, P. K. (c. 2001). National Legal Requirements for Coordinating with Universal Time. Steve Allen of University of California Observatories. Retrieved 8 July 2009.
- Six pip salute. BBC News. Retrieved 9 July 2009.
- Standard Time Act, 1968. Irish Statute Book. Office of the Attorney General. (Irish statute)
- Standard Time (Amendment) Act, 1971. British and Irish Legal Information Institute. (Irish statute)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- NIST — World Time Scales Αρχειοθετήθηκε 1997-07-29 στο Wayback Machine.
- International Earth Rotation and Reference Systems Service
- Royal Observatory Greenwich
- Rodgers, Lucy (20 October 2009). «At the centre of time». BBC News Online (BBC). http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/8266883.stm. Ανακτήθηκε στις 20 October 2009.