Τριόζη
Εμφάνιση
(Ανακατεύθυνση από Τριόζες)
Η τριόζη (triose) είναι ένας μονοσακχαρίτης, ή απλό σάκχαρο, που περιέχει τρία άτομα άνθρακα. Υπάρχουν μόνο τρεις πιθανές τριόζες: τα δύο εναντιομερή της γλυκεριναλδεΰδης, που είναι αλδόζες και η διυδροξυακετόνη, μια κετόζη που είναι συμμετρική και επομένως δεν έχει εναντιομερή.[1] Οι τριόζες είναι σημαντικές στην κυτταρική αναπνοή. Κατά τη γλυκόλυση, η 1,6-διφωσφορική φρουκτόζη διασπάται σε 3-φωσφορική γλυκεριναλδεΰδη και φωσφορική διυδροξυακετόνη.Το Γαλακτικό οξύ και πυροσταφυλικό οξύ προέρχονται αργότερα από αυτά τα μόρια.[2] Η σημασία των τριοζών στο σώμα
- Οι τριόζες χρησιμεύουν ως μεταβολικά ενδιάμεσα σε διάφορες διαφορετικές μεταβολικές οδούς όπως η γλυκόλυση, η γλυκονεογένεση (gluconeogenesis) και η οδός της φωσφορικής πεντόζης.
- Οι τριόζες συμβάλλουν στη σύνθεση βασικών βιομορίων, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων, των αμινοξέων, των νουκλεοτιδίων και των υδατανθράκων.
- Οι τριόζες είναι μικρά μόρια άνθρακα και επομένως μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν σε διάφορα μόρια.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Trioses - Three Carbon Sugars». Oxford University Press. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2011.
- ↑ «Glycolysis in Detail». Ohio State University at Mansfield. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2011.