Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στερνόρρυγχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στερνόρρυγχα
Μια αφίδα (μελίγκρα)
Μια αφίδα (μελίγκρα)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Υποβασίλειο: Ευμετάζωα (Eumetazoa)
Ανθυποβασίλειο: Αμφίπλευρα (Bilateria)
Κλάδος: Νεφρόζωα (Nephrozoa)
Υπερσυνομοταξία: Πρωτοστόμια (Protostomia)
Κλάδος: Εκδυσόζωα (Ecdysozoa)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Ημίπτερα (Hemiptera)
Υποτάξη: Στερνόρρυγχα
(Sternorrhyncha)

Τα στερνόρρυγχα (επιστημονική-λατινική ονομασία Sternorrhyncha)[1][2][3] υπόταξη ημίπτερων εντόμων, που έχει πολλές χιλιάδες είδη. Περιλαμβάνει γνωστά ζωύφια, όπως τις αφίδες ή μελίγκρες (αλλά όχι τους κοριούς), τις λευκές μύγες και τη φυλλοξήρα, ομάδες που παραδοσιακά ταξινομούνταν στην παρωχημένη σήμερα τάξη ομόπτερα (Homoptera). Η ονομασία «στερνόρρυγχα» προέρχεται από το ότι τα στοματικά τους εξαρτήματα βρίσκονται προς το πίσω κάτω μέρος της κεφαλής, στα όρια του λαιμού. Στερνόρρυγχα έντομα συναντώνται σε όλο τον κόσμο.

Τα στερνόρρυγχα είναι όλα τους φυτοφάγα και πολλά είδη τους αποτελούν επιβλαβή έντομα εξαιτίας των ζημιών που προκαλούν σε καλλιεργούμενα φυτά μεγάλης οικονομικής αξίας για τον άνθρωπο, ακόμα και σε καλλωπιστικά φυτά.

Πολλά στερνόρρυγχα έχουν τροποποιημένη μορφολογία και/ή κύκλο ζωής, με φαινόμενα όπως οι άπτερες μορφές, η παρθενογένεση, ο ακραίος φυλετικός διμορφισμός και η ευκοινωνικότητα.

Τα στερνόρρυγχα υποδιαιρούνται στις εξής 5 γενικότερα αποδεκτές υπεροικογένειες (δίνονται και οι οικογένειες της καθεμιάς):

Υπάρχει επιπλέον μία οικογένεια εξαφανισμένων σήμερα προϊστορικών στερνόρρυγχων, οι Dinglidae, με δύο μόνο γένη, που δεν εντάσσεται στις παραπάνω υπεροικογένειες, συγγενεύει πάντως περισσότερο με τα Aleyrodoidea.


  1. «ITIS standard report - Sternorrhyncha». Ολοκληρωμένο Σύστημα Ταξινομικών Πληροφοριών. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2014. 
  2. Grimaldi & Engel (2005) Evolution of the Insects, σσ. 289-303
  3. Paraneoptera Species File (Version 5.0/5.0)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]