Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταθμός Αγίας Σοφίας (Μετρό Θεσσαλονίκης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγίας Σοφίας
Agias Sofias
Πληροφορίες σταθμού
ΔιεύθυνσηΑγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Συντεταγμένες40°38′4″N 22°56′47″E
Γραμμές
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Αποβάθρες1 (κεντρική)
Τροχιές2
Πύλες εισόδου/εξόδουΝαι
Πρόσβαση σε ΑΜΕΑΝαι
Άλλες πληροφορίες
Εγκαίνια30 Νοεμβρίου 2024
ΗλεκτροδότησηΝαι
ΙδιοκτήτηςΜετρό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός Μετρό Θεσσαλονίκης Επόμενος σταθμός
Βενιζέλου   Γραμμή 1   Σιντριβάνι/Έκθεση
Βενιζέλου   Γραμμή 2   Σιντριβάνι/Έκθεση

Ο Σταθμός Αγίας Σοφίας είναι σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2024. Στην επιφάνεια του σταθμού, και προς την Πλατεία Μακεδονομάχων, εκτίθεται πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων.

Οι αποβάθρες του Σταθμού, σε φωτογραφία στις 26 Νοεμβρίου 2023.

Ο σταθμός της Αγίας Σοφίας διαθέτει ένα μουσείο μικρών διαστάσεων εντός του σταθμού, παρόμοιο με αυτά των σταθμών του Μετρό της Αθήνας, όπως στον σταθμό Σύνταγμα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή. Σε αντίθεση με τον Σταθμό Βενιζέλου, ωστόσο, τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν θα διατηρηθούν εντός του σταθμού, καθώς προτιμήθηκε να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυναρμολογηθούν αλλού, εκτός σταθμού.

Ο σταθμός Αγίας Σοφίας εμφανίζεται και στον σχεδιασμό του 1987 - 1988, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως η τρύπα του Κούβελα, επειδή ενώ τα έργα κατασκευής Μετρό ξεκίνησαν από τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, στην πράξη δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν και μόλις το 1989 τα έργα σταμάτησαν οριστικά, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

[1]

Σταθμός ανταπόκρισης με αστικό λεωφορείο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον σταθμό ανταπόκρισης με αστικό λεωφορείο που βρίσκεται πλησίον του σταθμού του μετρό έχει αφετηρία/τέρμα η λεωφορειακή γραμμή 17.

Επιπλέον 11 στάσεις λεωφορείου βρίσκονται σε απόσταση περί των 5 λεπτών με τα πόδια, από τις εξόδους του σταθμού του μετρό.[2]

  • Είσοδος: Πλατεία Μακεδονομάχων
  • Έξοδος: Πλατεία Αγίας Σοφίας
  1. «Κι όμως! Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο (στα χαρτιά) από το 1987!» [It's true! The Thessaloniki Metro was ready (on paper) in 1987 already!]. www.karfitsa.gr (στα Greek). 29 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Lymperis, Efstathios. «Διαδραστικός Χάρτης Μετρό Θεσσαλονίκης». Thessaloniki Metro Map (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2024.