Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρουσλάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρουσλάνα
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Руслана Степанівна Лижичко (Ουκρανικά)
Γέννηση24  Μαΐου 1973
Λβιβ
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ουκρανία
ΣπουδέςΕθνική Μουσική Ακαδημία του Λβιβ
Ιδιότητατραγουδιστής, διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης, χορευτής, πιανίστας, πολιτικός, μουσικός παραγωγός, ραδιοφωνικός παρουσιαστής και ηθοποιός[1]
ΣύζυγοςOleksandr Ksenofontov (από 1995)
Όργανακιθάρα, πιάνο, κρουστό μουσικό όργανο, trembita και φωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική, ποπ-φoλκ και έθνικ μουσική
Σημαντικά έργαZnayu Ya και Dyki Tantsi
ΒραβεύσειςPerson of the Year (1996), Golden Firebird (1998), Τιμητικό Δίπλωμα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας (2004), People's Artist of Ukraine (18  Μαΐου 2004), Order "For Intellectual Courage" (2013), Διεθνές Βραβείο Θάρρους Γυναικών (2014), Άξιος Καλλιτέχνης της Ουκρανίας, 2004 World Music Awards, Vasyl Stus Prize (2014), M1 Music Awards (2016) και Ukrainian Song of the Year (2021)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρουσλάνα Στεπάνιβνα Λιζίτσκο (ουκρανικά: Русла́на Степа́нівна Лижи́чко, 24 Μαΐου 1973, Λβιβ, Ουκρανική ΣΣΔ, ΕΣΣΔ), ευρέως γνωστή ως Ρουσλάνα, είναι Ουκρανή τραγουδίστρια.

Έγινε παγκοσμίως γνωστή, όταν με το τραγούδι Wild Dances, πήρε μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2004, κατακτώντας την 1η θέση. Την ίδια χρονιά και μετά τη νίκη της, στην Eurovision, η Ρουσλάνα ταξίδεψε μέχρι το Λας Βέγκας των Η.Π.Α, αφού ήταν υποψήφια για το βραβείο του πιο δημοφιλούς και με περισσότερες πωλήσεις των CD για Ουκρανό καλλιτέχνη, στα World Music Awards. Τελικά, κατάφερε να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο και μέχρι να περάσει το 2004, είχε καταφέρει να πουλήσει πάνω απο 3 εκατομμύρια αντίτυπα του CD "Wild Dances" μόνο στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα έγινε πολύ δημοφιλής ως καλλιτέχνης και σε άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Ελλάδα, Τουρκία, Ελβετία, Κίνα και άλλες. Μάλιστα, το 2008, τραγούδησε ζωντανά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο της Κίνας.

Απο το καλοκαίρι του 2006 έως την άνοιξη του 2007, η Ρουσλάνα ασχολήθηκε και με την πολιτική, αφού ήταν μια από τους Βουλευτές της Ουκρανικής Βουλής, ενώ λίγο πιο πριν, τη σεζόν 2004-2005, ήταν υπεράξια πρέσβης της UNISEF. Αυτό την έκανε να αποδείξει πως πέρα απο μια επιτυχημένη καλλιτέχνης είναι και φιλάνθρωπος. Μάλιστα, έχει πάρει τον τίτλο της πιο γνωστής Ουκρανής τραγουδίστριας παγκοσμίως, ενώ το 2013, το περιοδικό "Forbes", τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 10 πιο σημαντικές γυναίκες της χρονιάς.

Το 1995, παντρεύτηκε τον Ουκρανό παραγωγό και μάνατζερ της (εώς σήμερα), Ολεξάντρ Κοστιαντίνοβιτς Ξενοφόντοφ (ουκρανικά: Олександр Костянтинович Ксенофонтов).

Το Μάιο του 2014, η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α, την τίμησε με το βραβείο στις πιο γνωστές γυναίκες διεθνώς ενώ επίσης, έχει ονομαστεί επίτιμη πολίτης, στη γενέτειρά της, το Λβιβ.

Είναι τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, παραγωγός, χορεύτρια και γνωρίζει πολλά μουσικά όργανα. Επιπλέον, έχει δώσει τη φωνή της, σε κάποιες παραγωγές κινουμένων σχεδίων, ως ηθοποιός.

Είναι η πρώτη καλλιτέχνης σε όλη τη Σοβιετική Ένωση που κατάφερε να κάνει πλατινένιο δίσκο, πουλώντας πάνω από 170.000 αντίτυπα στις πρώτες 100 ημέρες, μετά την κυκλοφορία του πρώτου της CD.

Κέρδισε την 1η θέση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2004, με το τραγούδι Wild Dances και σύνολο 280 πόντως, κάτι που εκείνη την εποχή θεωρούνταν ρεκόρ για νικητή της Eurovision. Μετά απο τη νίκη της, έγινε πολύ γνωστή (κυρίως στην Ευρώπη), ενώ για 97 εβδομάδες, η Ρουσλάνα και το Wild Dances ήταν στην πρώτη δεκάδα των Ευρωπαϊκών charts, κατακτόντας επίσης και την 1η θέση στα charts του Βελγίου για 10 συνεχόμενες εβδομάδες. Το 2015, η συμμετοχή και η νίκη της Ρουσλάνα στην Eurovision, συμπεριλήφθηκε στο επίσημο λεύκωμα των καλύτερων συμμετοχών απο χώρες που νίκησαν στα 60 χρόνια της Eurovision.

Το ρεπερτόριο της, περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια στα Ουκρανικά, ωστόσο έχει και διασκευές, στα Αγγλικά, Ισπανικά και Λατινικά.

Η Ρουσλάνα γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1973 στο Λβιβ της Ουκρανίας όπου και μεγάλωσε. Ο πατέρας της, Στεπάν Ίγκορεβιτς Λιζίτσκο, είναι Ουκρανός ενώ η μητέρα της, Νίνα Αρκάντιεβνα Σαπέγκινα, Ρωσίδα. Επηρεασμένη απο τη μητέρα της, η Ρουσλάνα φοίτησε απο τεσσάρων χρονών σε μουσικό σχολείο ενώ κατά καιρούς, υπήρξε μέλος σε πολλές μπάντες. Μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών της χρόνων, πέρασε στο Ωδείο του Λβιβ, απο όπου και αποφοίτησε ως κλασικός πιανίστας και μαέστρος σε συμφωνική ορχήστρα, το 1995.

Το ξεκίνημα της καριέρας της

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρουσλάνα ξεκίνησε την καριέρα της, μέσα απο τον Μουσικό Διαγωνισμό Slavianski Bazaar, στο Vitebsk της Λευκορωσίας, το 1996, όπου σε ηλικία μόλις 23 ετών, κατέκτησε την 1η θέση, με το τραγούδι "letili dyki Husi". Την ίδια χρονιά ήταν και υποψήφια για το βραβείο "Καλύτερο Βίντεοκλιπ της χρονιάς" σε βραβεία της Ουκρανίας. Απο την αρχή της καριέρας της εώς σήμερα, μάνατζερ της, είναι ο παραγωγός Ολεξάντρ Ξενοφόντοφ, με τον οποίο είναι παντρεμένη απο το 1995.

Το 1997, άρχισε να εργάζεται για τον δίσκο της "Christmas with Ruslana" (Χριστούγεννα με τη Ρουσλάνα) όπου και δημιούργησε ένα animated videoclip και θεωρήθηκε η πρώτη Ουκρανή καλλιτέχνης που το έκανε αυτό.

Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "Myt' Vesny - Dzvinkiy viter" κυκλοφόρησε το 1998 και έλαβε πολύ καλές κριτικές και επαίνους.

Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της Ρουσλάνα, ήρθε όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι "Svitanok" (Ανατολή) στα μέσα του 1998, όπου και κέρδισε δύο βραβεία για αυτό, ενώ με τα χρήματα που έβγαλε απο τις εισπράξεις της, οργάνωσε μια φιλανθρωπική περιοδεία, η οποία είχε ως στόχο την αύξηση των κονδυλίων για την αποκατάσταση των παλαιών κάστρων από τη Δυτική Ουκρανία. Η περιοδεία στέφθηκε με επιτυχία και χάρη στην προσπάθεια της Ρουσλάνα, το Κάστρο Zolochiv έχει αποκατασταθεί.

Το 1999, πρωταγωνίστησε στη χριστουγεννιάτικη ταινία Ostanne rizdvo 90th (Τα τελευταία χριστούγεννα των 90s) και η ταινία έλαβε το βραβείο της καλύτερης ουκρανικής ταινίας του 1999. Επίσης, η Ρουσλάνα υπήρξε απο τους πρώτους καλλιτέχνες που δημιούργησαν σύγχρονα videoclip στην Ουκρανία.

2004: Προετοιμασία του Wild Dances, συμμετοχή & η νίκη στην Eurovision αλλά και παγκόσμια καριέρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της Ρουσλάνα, κατάγεται απο την περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας,Hutsuls, όπου η κάτοικοι της, ζουν προς τα Καρπάθια Όρη. Έχουν μια μοναδική κουλτούρα με μια αρχαία και πλούσια ιστορία που ενέπνευσε τη Ρουσλάνα να ονομάσει το άλμπουμ & τραγούδι της, Wild Dances (Άγριοι Χοροί). Συνδυάζει ισχυρή και διαπερνά εθνοτικά τύμπανα, τρομπέτα και ήχους τηςTrembita, ένα αρχαίο Hutsul μουσικό όργανο, με μοντέρνα χορευτικά beats. Το άλμπουμ συντάχθηκε μετά απο μια αποστολή της Ρουσλάνα, στα Καρπάθια Όρη, την άνοιξη του 2003.

Το άλμπουμ "Wild Dances" κυκλοφόρησε στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2003 και πούλησε πάνω από 170.000 αντίτυπα στις πρώτες 100 ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Θεωρείται μάλιστα, ακόμη και σήμερα, το πιο επιτυχημένο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην Ουκρανία απο καλλιτέχνη.

To 2004, η Ρουσλάνα επιλέχθηκε απο το NTU να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2004. Την ημέρα του τελικού, η Ρουσλάνα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό επί σκηνής και κατάφερε να σαρώσει, κατακτόντας την 1η θέση με 280 πόντους και όλες τις χώρες εκτός της Ελβετίας, να της δίνουν απο 1 πόντο τουλάχιστον.

Την ίδια χρονιά και μετά τη νίκη της, στην Eurovision, η Ρουσλάνα ταξίδεψε μέχρι το Λας Βέγκας των Η.Π.Α, αφού ήταν υποψήφια για το βραβείο του πιο δημοφιλούς και με περισότερες πωλήσεις των CD για Ουκρανό καλλιτέχνη, στα World Music Awards.

Μετά απο τη νίκη της, έγινε πολύ γνωστή (κυρίως στην Ευρώπη), ενώ για 97 εβδομάδες, η Ρουσλάνα και το Wild Dances ήταν στην πρώτη δεκάδα των Ευρωπαϊκών charts, κατακτόντας επίσης και την 1η θέση στα charts του Βελγίου για 10 συνεχόμενες εβδομάδες.

2008: Άγρια ενέργεια και Grand Theft Auto IV

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To έργο της Ρουσλάνα, με τίτλο "Wild Energy" βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας από τους Maryna and Sergij Diachenko.

"Σε μια μελλοντική πόλη που βιώνει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, πολύ πιο απειλητική από την έλλειψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι άνθρωποι στερούνται τη θέλησή τους για τη ζωή, την ενέργειά τους από την καρδιά " δήλωσε η Ρουσλάνα.

Τον Ιούνιο του 2006, κυκλοφόρησε το single "Wild Energy" και το βιντεοκλιπ του.

Τον Μάρτιο του 2008, κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Ρουσλάνα, με τίτλο "Amazonka" στην Ουκρανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Το αγγλόφωνο άλμπουμ "Wild Energy" κυκλοφόρησε απο τη δισκογραφική εταιρία Warner Music, στον Καναδά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Φθινόπωρο του 2008. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Hit Factory Studio, στο Μαϊάμι των Η.Π.Α και περιέχει δύο συνεργασίες με τις Αμερικανίδες urban superstars T-Pain and Missy Elliott.

Στο παιχνίδι Grand Theft Auto IV, η Ρουσλάνα δανείζει τη φωνή της ως οικοδέσποινα Vladivostok FM.

Το τραγούδι της, "Wild Dances" εμφανίζεται ως ένα από τα τραγούδια του Vladivostok. Στις 13 Μαΐου 2008, το Grand Theft Auto IV, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Guiness για το μεγαλύτερο τζίρο σε videogame μέσα σε 24 ώρες. Πούλησε 3,6 εκατομμύρια αντίτυπα την πρώτη ημέρα.

2009-2010: : Asia Song Festival & νέα άλμπουμ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 2009, προσκλήθηκε να παραστεί στο 6ο Ασιατικό Φεστιβάλ Τραγουδιού. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Σεούλ της Νότιας Κορέας και η Ρουσλάνα παραβρέθηκε εκεί και τραγούδησε ζωντανά μπροστά σε 600.000 θεατές. Μάλιστα, πέρα απο το "Wild Dances", ερμήνευσε κι άλλα τραγούδια της ενώ στο τέλος, κέρδισε επίσης το κύριο βραβείο του φεστιβάλ, λαμβάνοντας το χρυσό άγαλμα για τον καλύτερο καλλιτέχνη της βραδιάς.

2011-2012: The Voice of Ukraine & Ey-fori-YA

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, η Ρουσλάνα, δέχθηκε να είναι μια απο τους κριτές, στην Ουκρανική εκδοχή του μουσικού show The Voice.

Επιπλέον, το 2011, το "Wild Dances" είχε χρησιμοποιηθεί από την Αμερικανίδα αθλήτρια Jordyn Wieber ως το soundtrack για την άσκηση πατωμάτων της. Την επόμενη χρονιά, η Wieber εμφανίστηκε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 και χρησιμοποίησε ξανά το τραγούδι της Ρουσλάνα για τις ασκήσεις της.

Τον Απρίλιο του 2012, κυκλοφόρησε στην Ουκρανία το άλμπουμ EY-fori-YA.

2013-σήμερα: Διεθνές album My Boo! (Together!) & Clash of the Choirs και η επιτυχία συνεχίζεται

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρίτο διεθνές άλμπουμ της, με τίτλο " My Boo! (Together!)" κυκλοφόρησε το 2013 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αν και παρουσίαζε μια διαφορετική Ρουσλάνα, όχι μια "άγρια" αλλά μια πριγκίπισσα της pop.

Τα περισότερα απο τα άλμπουμ της, δημιουργούνται απο τον Αμερικανό παραγωγό Vlad DeBriansky, στο Λος Άντζελες και υπογράφουν σπουδαίοι άνθρωποι της μουσικής, όπως Rusty Allen, Victor Little, Oscar Seaton, Brian Coller και Stefan Örn, ο οποίος εκπροσώπησε και τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2011.

Το 2013, προσκλήθηκε να τραγουδήσει στο Junior Eurovision Song Contest 2013, όπου έλαβε χώρα στο Κίεβο.

Ήταν μια απο τους coaches στην πρώτη σεζόν του τηλεοπτικού show "Clash of the Choirs".

Στις 9 & 10 Οκτωβρίου 2015, η Ρουσλάνα, πραγματοποίησε δύο συναυλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάντσεστερ της Ουκρανίας. Οι εν λόγω συναυλίες ήταν sold out.

Στις 24 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε συναυλία μαζί με τη Ουκρανική Χορωδία Bandurist, στο Massey Hall του Τορόντο. Ο σκοπός της συναυλίας ήταν να αναδείξει την ομορφιά και τη σημασία του Bandura στην ουκρανική μουσική και τον πολιτισμό.

  • 1998: Myt' Vesny - Dzvinkyj Viter
  • 1999: Ostannie rizdvo 90-kh
  • 2001: Najkrashche
  • 2002: Dobryi vechir, tobi.
  • 2003: Dyki Tantsi
  • 2006: Tance s vlky
  • 2008: Amazonka
  • 2012: Eyforiya
  • 2013: Miy Brat! (razom!)
  • 2004: Wild Dances : Welcome to My Wild World
  • 2005: Wild. Club'in
  • 2008: Wild Energy
  • 2013: My Boo (Together!)
  • 1998: Rizdvo z Ruslanoju (Christmas With Ruslana)
  • 1999: Ostannje Rizdvo 90-h (Last Christmas of the 90's)
  • 2002: Rizdvjani Legendy (Christmas Legends)
  • 2003: Na Rizdvo do L'vivs'kogo (Christmas with L'vivians)
  • 2008: Wild Energy. Amazon. Wild Dances
  • Ty (1998)
  • Myt' Vesny (1998)
  • Svitanok (1998)
  • Balada pro princessu (1998)
  • Kolyskova (1998)
  • Znaju Ja (2000)
  • Proschannya z disko (2001)
  • Dobryi vechir, tobi... (2002)
  • Kolomyjka (2003)
  • Oj, Zagraimy, Muzychenku (2003)
  • Wild Dances (2004)
  • Dance with the Wolves (2004)
  • Ring Dance with the Wolves (2005)
  • The Same Star (2005)
  • V rytme serdtsa (2005)
  • Dyka Enerhija (2006)
  • Moon of Dreams (feat. T-Pain) (2008)
  • Vohon' chy lid (Vse ne te)(2008)
  • Silent Angel (2008)
  • Wow (2011)
  • Sha-la-la (2011)
  • Davaj hraj (2012)
  • Tse – Ey-phori-Ya (2012)
  • Rachmaninov (2013)
Έτος Τίτλος Σημειώσεις
2000 2000 Today by BBC Εκπρόσωπος της Ουκρανίας
2004 Eurovision Song Contest 2004 Εκπρόσωπος της Ουκρανίας. Νικήτρια.
2004 World Music Awards 2004 Guest star
2005 Melodifestivalen 2005 Guest star
2005 Making Your Mind Up 2005 Guest star
2005 Eurovision Song Contest 2005 Guest star
2008 Grand Theft Auto IV DJ στο Vladivostok FM
2009 Asia Song Festival Guest Star
2010 Wipeout (BUM, Bytva Ukrayinskyh Mist) Διαγωνιζόμενη
2010 True La–La: Three Divas Guest Star
2011 Eurovision Song Contest 2011 Guest Star
2011 The Secret History of Eurovision Guest Star
2011 The Voice of Ukraine Κριτής
2012 Moya pravda / Ruslana. Ukroshcheniye stroptivoy Guest Star
2012 MyDance Κριτής
2013 Eurosong 2013: A MAD show Guest Star
2013 The Heart of Eurovision with Julia Zemiro Guest Star
2013 Clash of the Choirs Κριτής
2014 Eurosong 2014 Κριτής
2014 The Charlie Rose Show Guest Star
Έτος Τίτλος Ρόλος
2015 Pray for Ukraine Ο εαυτός της
2015 Kazka staroho melʹnyka (The Tale of the Old Miller) TBA
  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.