Ο Mr. Bean πάει διακοπές
Το Ο Mr. Bean πάει διακοπές (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Mr. Bean's Holiday) είναι κωμική ταινία του 2007, σε σκηνοθεσία του Στιβ Μπεντέλακ και σενάριο των Χέιμις ΜακΚόλ και Ρόμπιν Ντρίσκολ, από μια ιστορία που έγραψε ο Σάιμον ΜακΜπάρνεϊ. Βασισμένο στη βρετανική σειρά sitcom Mr. Bean, η οποία δημιουργήθηκε από τους Ρόουαν Άτκινσον και Ρίτσαρντ Κέρτις, είναι ένα αυτόνομο σίκουελ της ταινίας Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής (1997). Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Άτκινσον στον ομώνυμο ρόλο, με τους Μάξιμ Μπόλντρι, Εμμά ντε Κον, Γουίλεμ Νταφόε και Κάρελ Ρόντεν σε δεύτερους ρόλους. Στην ταινία, ο Μίστερ Μπιν κερδίζει ένα ταξίδι στις Κάννες της Γαλλίας, αλλά καθ΄ οδόν προς τα εκεί, συγχέεται τόσο με έναν απαγωγέα όσο και με έναν βραβευμένο σκηνοθέτη, καθώς ταξιδεύει με τον γιο ενός Ρώσου κινηματογραφιστή και με μια επίδοξη ηθοποιό.
Η ταινία είναι παραγωγής StudioCanal, Working Title Films και Tiger Aspect Films και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Μαρτίου 2007 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Αυγούστου 2007 από την Universal Pictures. Έλαβε μικτές κριτικές από κριτικούς, αν και γενικά θεωρήθηκε ότι ήταν βελτίωση σε σχέση με την προκάτοχό του. Η ταινία ήταν επίσης εμπορική επιτυχία, έχοντας εισπράξεις 232,2 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως έναντι προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων δολαρίων.[21]
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σε μια βροχερή μέρα στο Λονδίνο, ο Mr. Bean κερδίζει ένα ταξίδι διακοπών στις Κάννες, μια βιντεοκάμερα και 200 ευρώ σε κλήρωση. Φτάνοντας στη Γαλλία, ο Bean προκαλεί χάος ενώ δοκιμάζει γαλλική κουζίνα με θαλασσινά στο εστιατόριο Le Train Bleu και ζητά από τον Ρώσο σκηνοθέτη Εμίλ Ντουτσέφσκι (Emil Duchevsky), να τον κινηματογραφήσει να επιβιβάζεται στο τρένο του χρησιμοποιώντας τη βιντεοκάμερά του στο Γκαρ ντε Λυών. Ωστόσο, οι δυο τους συνεχίζουν να κάνουν επαναλήψεις κατόπιν αιτήματος του Bean μέχρι να φύγει το τρένο με τον Bean και τον γιο του Ντουτσέφσκι, Στέπαν, και τον Ντουτσέφσκι να μένει πίσω.
Ο Bean και ο Στέπαν συνδέονται και κατεβαίνουν μαζί στον επόμενο σταθμό, όπου το τρένο του Ντουτσέφσκι περνάει από το σταθμό χωρίς να σταματήσει. Κρατά ψηλά μια πινακίδα με έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου γραμμένο για να καλέσει ο Στέπαν, αλλά επειδή άθελά του κρύβονται τα δύο τελευταία ψηφία, ο Μπιν καλεί τον αριθμό πολλές φορές ανεπιτυχώς. Ο Bean και ο Στέπαν επιβιβάζονται στο επόμενο τρένο που κάνει στάση, αλλά τους βγάζουν στο Καβαϊγιόν, καθώς ο Bean είχε αφήσει κατά λάθος το πορτοφόλι, το διαβατήριο και το εισιτήριό του στον τηλεφωνικό θάλαμο.
Για να κερδίσει χρήματα, ο Bean εργάζεται ως μίμος/τραγουδιστής και αγοράζει στον εαυτό του και στον Στέπαν φαγητό και εισιτήρια λεωφορείου για τις Κάννες. Ωστόσο, το εισιτήριο του Bean το παίρνει ο άνεμος και πιάνεται στο πόδι ενός κοτόπουλου, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται στο φορτηγό ενός αγρότη που ο Bean κυνηγάει με ποδήλατο σε μια φάρμα, όπου δεν μπορεί να πάρει το εισιτήριό του λόγω του μεγάλου αριθμού κοτόπουλων εκεί. Αποφασίζοντας να συνεχίσει το ταξίδι του μόνος με τα πόδια, ο Bean ξυπνά σε ένα γραφικό γαλλικό χωριό που δέχεται επίθεση από στρατιώτες της Βέρμαχτ, το οποίο αποκαλύπτεται ότι είναι το σκηνικό μιας διαφήμισης γιαουρτιού που σκηνοθετεί ο Αμερικανός σκηνοθέτης Κάρσον Κλέι (Carson Clay). Ο Bean πρωταγωνιστεί για λίγο στη διαφήμιση ως ένας από τους στρατιώτες προτού απολυθεί επειδή έδειξε τη βιντεοκάμερά του στη διαφήμιση και κατά λάθος προκαλεί έκρηξη του σετ κατά τη φόρτιση της κάμεράς του.
Συνεχίζοντας το ωτοστόπ, ο Bean επιβιβάζεται σε ένα Mini πανομοιότυπο με το δικό του, που οδηγεί η επίδοξη ηθοποιός Σαμπίν (Sabine), η οποία είναι καθ΄ οδόν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου θα παρουσιαστεί η πρώτη της ταινία σε σκηνοθεσία του Κλέι, Playback Time. Το ζευγάρι σταματά σε μία καφετέρια, όπου ο Bean ξανασμίγει με τον Στέπαν και η Σαμπίν αποφασίζει να τον πάρει μαζί τους, πιστεύοντας ότι ο Στέπαν είναι γιος του Bean. Το επόμενο πρωί, το τρίο φτάνει στις Κάννες χάρη στον Bean που οδηγεί όλη τη νύχτα αφού η Σαμπίν είχε αποκοιμηθεί.
Σε ένα βενζινάδικο, η Σαμπίν βλέπει στις ειδήσεις ότι αυτή και ο Bean είναι ύποπτοι για την απαγωγή του Στέπαν. Σε βιασύνη για την πρεμιέρα του Playback Time που ξεκινά σε μόλις μία ώρα, αποφασίζει να μην πάει στην αστυνομία για να ξεκαθαρίσει τις παρεξηγήσεις και αντ΄ αυτού βάζει τον Bean και τον Στέπαν να μεταμφιεστούν σε μητέρα και κόρη για να αποφύγει τον εντοπισμό στο φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας, το κοινό δείχνει αδιαφορία για την ταινία και η Σαμπίν ανακαλύπτει ότι ο ρόλος της έχει κοπεί, αναγκάζοντας τον Bean να συνδέσει τη βιντεοκάμερά του στον προβολέα και να αντικαταστήσει τα γραφικά της ταινίας με το βιντεοημερολόγιο του. Τα πλάνα της κάμερας με τις ανοησίες του Bean παραδόξως ευθυγραμμίζονται καλά με την αφήγηση της ταινίας και ο Κλέι, η Σαμπίν και ο Bean τυγχάνουν χειροκροτημάτων ενώ ο Στέπαν επανενώνεται με τους γονείς του.
Ο Bean βγαίνει από την πίσω πόρτα του θεάτρου και τελικά φτάνει στην παραλία των Καννών, όπως επιθυμούσε, όπου αυτός, η Σαμπίν, ο Στέπαν, ο Κλέι και μια ομάδα άλλων ανθρώπων μιμούνται ένα μεγάλο μουσικό φινάλε στο τραγούδι «La Mer».
Ηθοποιοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ρόουαν Άτκινσον ως Mr. Bean
- Εμμά ντε Κον ως Σαμπίν
- Μάξιμ Μπόλντρι ως Στέπαν Ντουτσέφσκι
- Γουίλεμ Νταφόε ως Κάρσον Κλέι
- Ζαν Ροσφόρ ως Maître d'Hôtel
- Κάρελ Ρόντεν ως Εμίλ Ντουτσέφσκι
- Στιβ Πέμπερτον ως εφημέριος
- Κατρίν Χοσμαλέν ως επιθεωρητής εισιτηρίων
- Ουρμπαίν Κανσελιέρ ως οδηγός λεωφορείου
- Στεφάν Ντεμπάκ ως ελεγκτής κυκλοφορίας
- Ζουλί Φεριέρ ως πρώτος AD
- Λίλι Άτκινσον ως Λίλι
Παραγωγή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα σχέδια για μια δεύτερη ταινία του Mr. Bean αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2001, όταν ο Ρόουαν Άτκινσον - που γύριζε Σκούμπι-Ντου: Ένας τετράποδος ήρωας εκείνη την εποχή - πείστηκε να αναπτύξει ένα σίκουελ του Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής (1997), από ένα σενάριο που έγραψε ο συνδημιουργός Ρίτσαρντ Κέρτις, που θα ακολουθούσε τον Mr. Bean καθώς πήγαινε στην Αυστραλία με τον τίτλο Down Under Bean.[22] Δεν έγιναν άλλες ανακοινώσεις σχετικά με την ταινία μέχρι τις αρχές του 2005.
Τον Μάρτιο του 2005, η ταινία ανακοινώθηκε επίσημα, τότε με τίτλο Bean 2, με τον Σάιμον ΜακΜπάρνεϊ, συνιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή της θεατρικής εταιρείας Théâtre de Complicité, να γράφει το σενάριο της ταινίας.[23] Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Άτκινσον ανακοίνωσε ότι στο σενάριο της ταινίας θα ήταν ο ίδιος μαζί με τον Κέρτις, αν και το τελικό σενάριο γράφτηκε από τον Ρόμπιν Ντρίσκολ (σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά) και τον Χέιμις ΜακΚόλ, ενώ ο ΜακΜπάρνεϊ έγραψε την ιστορία της ταινίας και υπηρέτησε ως ένας εκ των εκτελεστικών παραγωγών της ταινίας, δίπλα στον Κέρτις.
Η κύρια φωτογράφιση για την ταινία ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 2006 και έλαβε χώρα σε τοποθεσίες σε όλη την Αγγλία και τη Γαλλία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Καννών του 2006.[24] Σε εκείνο το σημείο, ο τίτλος της ταινίας άλλαξε από Bean 2 σε French Bean και αργότερα σε Mr. Bean's Holiday, μια αναφορά στη γαλλική κωμωδία του 1953 Οι διακοπές του κυρίου Υλό, της οποίας ο χαρακτήρας τίτλου χρησίμευσε ως έμπνευση για τον χαρακτήρα του Mr. Bean.
Ο Άτκινσον ανάφερε το 2022 ότι αφού δεν ήταν ούτε αθλητής ούτε ποδηλάτης, βρήκε ότι η σκηνή ποδηλασίας ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που είχε κάνει ποτέ ως Mr. Bean.[25]
Διαγραμμένες σκηνές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία περιλαμβάνει δώδεκα διαγραμμένες σκηνές, όλες οι οποίες περιλαμβάνονται στις εγχώριες εκδόσεις της ταινίας στα μέσα ενημέρωσης:
- Στο τρένο, ο Bean χύνει κατά λάθος λίγο καφέ σε ένα φορητό υπολογιστή, μπροστά σε δύο άντρες που κοιμούνται. Το καθαρίζει σκουπίζοντας το πληκτρολόγιο με τα χέρια του, φεύγοντας ακριβώς τη στιγμή που ο ένας από τους δύο άντρες ξυπνά και κατηγορεί τον άλλον για την καταστροφή του φορητού υπολογιστή του. Αυτή η σκηνή εμφανίστηκε σε τρέιλερ και τηλεοπτικά σποτ για την ταινία, ενώ η ευρωπαϊκή κυκλοφορία της ταινίας την έχει στη θέση της σκηνής του μηχανήματος αυτόματης πώλησης.
- Μια εκτεταμένη εκδοχή της βόλτας του Bean στο Παρίσι όπου βλέπει τον Στέπαν για πρώτη φορά να κοιτάζει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
- Ο Bean ξεγελάει έναν άντρα για να βγάλει εισιτήριο τρένου για τον εαυτό του και να μείνει με τον Στέπαν στο τρένο.
- Ο Bean μεταφέρει τον Στέπαν στην πλάτη του σε όλη τη διαδρομή μέσα από μια γαλλική πλατεία.
- Ο Bean συνεχίζει το ταξίδι του με τα πόδια μέσα από ένα μεγάλο χωράφι με ηλιοτρόπια, το οποίο στη συνέχεια μεταβαίνει στη σκηνή όπου προσπαθεί να κάνει ωτοστόπ. Σε μια εκτεταμένη εκδοχή αυτής της σκηνής, κινηματογραφεί τον εαυτό του να κάνει ανόητες κινήσεις στη μέση του δρόμου χρησιμοποιώντας τη βιντεοκάμερά του (η οποία αργότερα εμφανίζεται στο Time Playback του Κάρσον Κλέι στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας).
- Λαμβάνοντας χώρα πριν από τη σκηνή όπου τον παίρνει η Σαμπίν, ο Bean κάνει σκιές στο δρόμο.
- Μια εκτεταμένη εκδοχή της βόλτας του Bean με το αυτοκίνητο με τη Σαμπίν, όπου η τελευταία αφήνει το Mini της συναισθηματικά και παραλίγο να χτυπηθεί από ένα φορτηγό αφού ξαπλώνει στο δρόμο.
- Μια εκτεταμένη εκδοχή της σκηνής της καφετέριας όπου ο Bean μιμείται το ταξίδι του στον Στέπαν πριν ξανασυναντηθεί μαζί του, το οποίο μεταβαίνει στη σκηνή όπου η Σαμπίν συναντά τον Στέπαν και η ομάδα χορεύει στην καφετέρια.
- Λαμβάνοντας χώρα στη σκηνή όπου η Σαμπίν σταματά σε ένα βενζινάδικο για να αλλάξει για την πρεμιέρα, ο Bean ξεγελάει έναν άντρα για να αυξήσει το κόστος του ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου του, παίρνοντας αμέσως το ακροφύσιο καυσίμου μόλις ο άνδρας το τοποθετήσει ξανά στις αντλίες βενζίνης (εν αγνοία στον άντρα) και συνδέοντάς το στο Mini της Σαμπίν.
- Λαμβάνοντας χώρα κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του Playback Time, ο Bean μπαίνει στην αίθουσα προβολής, όπου αποκοιμιέται ενώ κάθεται για να παρακολουθήσει την ταινία. Στη συνέχεια ακουμπάει στον τροχό του κυλιόμενου προβολέα, με αποτέλεσμα να σταματήσει και η ταινία να σταματήσει να παίζει, να μπλέκεται και να κόβεται, κάτι που κάνει τον Bean να ξυπνήσει και να προσπαθήσει να κολλήσει ξανά το φιλμ. Αφού κατόρθωσε αρχικά να φτιάξει το φιλμ, ο Bean στη συνέχεια κάνει κατά λάθος τον προβολέα να χαμηλώσει. Στη συνέχεια, ο Κάρσον ανακαλύπτει το ρολό φιλμ που συσσωρεύεται στην αίθουσα προβολής και προσπαθεί να διορθώσει το φιλμ και να κατεβάσει τον προβολέα πίσω. Το κατεστραμμένο φιλμ φαίνεται ακόμα να βρίσκεται δίπλα στον προβολέα στην τελική κοπή, αν και παραμένει ανεξήγητο.
- Το αρχικό τέλος της ταινίας είχε τον Bean να χορεύει στην παραλία με ένα συγκρότημα, το οποίο αντικαταστάθηκε από τους Bean, Σαμπίν, Στέπαν και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας που τραγουδούσαν το «La Mer».
Μουσική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η μουσική σύνθεση και διεύθυνση της ταινίας έγινε από τον Χάουαρντ Γκούντολ, ο οποίος συνέθεσε επίσης την αρχική σειρά του Mr. Bean, αν και το αρχικό θέμα του Mr. Bean δεν χρησιμοποιήθηκε. Σε αντίθεση με τη χρήση απλών μουσικών επαναλήψεων από τη σειρά, η ταινία χρησιμοποιεί μια συμφωνική ενορχήστρωση, η οποία είναι μια σοφιστικέ παρτιτούρα που διαθέτει πιασάρικα μοτίβα για συγκεκριμένους χαρακτήρες ή σκηνές. Το θέμα της ταινίας ήταν το «Crash» του Ματ Γουίλις.
Κυκλοφορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κινηματογράφος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Mr. Bean πάει διακοπές ήταν η επίσημη ταινία για την Red Nose Day 2007, με τα χρήματα που βγήκαν από την ταινία να πηγαίνουν στη φιλανθρωπική οργάνωση Comic Relief του τηλεμαραθώνιου. Πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, ένα νέο και αποκλειστικό σκετς του Mr. Bean με τίτλο Mr. Bean's Wedding μεταδόθηκε στον τηλεμαραθώνιο για το Comic Relief στο BBC One στις 16 Μαρτίου 2007.[26]
Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στην Odeon Leicester Square την Κυριακή 25 Μαρτίου και βοήθησε να συγκεντρωθούν χρήματα τόσο για την Comic Relief όσο και για το Νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ. Η Universal Pictures κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ για την ταινία το Νοέμβριο του 2006 και ξεκίνησε έναν επίσημο ιστότοπο διαδικτυακά τον επόμενο μήνα.
Οικιακά μέσα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Mr. Bean πάει διακοπές κυκλοφόρησε τόσο σε DVD όσο και σε HD DVD στις 27 Νοεμβρίου 2007. Η κυκλοφορία του DVD είναι σε ξεχωριστές μορφές ευρείας οθόνης και μετακίνησης και σάρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το DVD έφτασε στο Νο. 1 στο τσαρτ DVD στο Ηνωμένο Βασίλειο την εβδομάδα κυκλοφορίας του. Μετά τον πόλεμο με φορμά οπτικού δίσκου υψηλής ευκρίνειας το 2006-08, η ταινία κυκλοφόρησε σε Blu-ray στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 18 Οκτωβρίου 2010. Στη συνέχεια, η ταινία κυκλοφόρησε σε Blu-ray για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Απριλίου 2019.[27][28][29]
Αποδοχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Box office
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Mr. Bean πάει διακοπές άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Αυγούστου 2007 μαζί με το War και το Νταντά υψηλής κοινωνίας και απέσπασε 9.889.780 $ το πρώτο Σαββατοκύριακο του, παίζοντας σε 1.714 κινηματογράφους, με μέσο όρο $5.770 ανά κινηματογράφο και την τέταρτη θέση στο box office. Η ταινία έκλεισε στη συνέχεια στις 18 Οκτωβρίου 2007 με τελικό εγχώριο εισόδημα 33.302.167 $ και τελικό διεθνές εισόδημα 198.923.741 $. Με αποκορύφωμα ένα παγκόσμιο σύνολο 232.225.908 δολαρίων, η ταινία έχει γίνει εμπορικά επιτυχημένη λαμβάνοντας υπόψη τον προϋπολογισμό της των 25 εκατομμυρίων δολαρίων.[21] Η ταινία κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Μαρτίου 2007 και ήταν στην κορυφή του box office της χώρας για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα, πριν εκθρονιστεί από το Wild Hogs.[30][31]
Κριτική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 51% με βάση 115 κριτικές, με μέση βαθμολογία 5,40/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει: «Ο Mr. Bean πάει διακοπές είναι καλή ταινία, αλλά οι καλές προθέσεις δεν μπορούν να αντέξουν τα 90 λεπτά μονότονου τσιμπήματος και κουρασμένων, προφανών αστείων».[32] Στο Metacritic, η ταινία έχει βαθμολογία 56 στα 100 με βάση 26 κριτικούς, υποδεικνύοντας «ανάμεικτες ή μέτριες κριτικές».[33] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσαν στην ταινία μέσο βαθμό «Β» σε κλίμακα Α+ έως F.[34]
Διακρίσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Μάξιμ Μπόλντρι ήταν υποψήφιος για την Καλύτερη Ερμηνεία σε Ταινία Μήκους - Β΄ Ανδρικού Ρόλου στα 29α Βραβεία Νέων Καλλιτεχνών το 2008. Η ταινία ήταν υποψήφια ως Κωμωδία ή Μιούζικαλ και Καλύτερη Κωμωδία στα Πρώτα Βραβεία National Movie το 2007.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 www
.adorocinema .com /filmes /filme-111207 /creditos /. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ 2,0 2,1 www
.filmaffinity .com /en /film750087 .html. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ www
.imdb .com /title /tt0453451 /. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 www
.siamzone .com /movie /m /4468. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ 5,0 5,1 www
.metacritic .com /movie /mr-beans-vacation. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 www
.imdb .com /title /tt0453451 /fullcredits. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ stopklatka
.pl /film /wakacje-jasia-fasoli. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ www
.allocine .fr /film /fichefilm _gen _cfilm=111207 .html. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ 9,0 9,1 9,2 www
.ofdb .de /film /121639,Mr-Bean-macht-Ferien. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2016. - ↑ 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
- ↑ (Αγγλικά) Internet Movie Database. www
.imdb .com /title /tt0453451 /releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2017. - ↑ 1343369. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ Danish Film Database. 50503. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ (Ιταλικά) comingsoon.it. 597. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 15,6 Ζαν-Νταβίντ Μπλαν: (Γαλλικά) AlloCiné. 111207. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ (Γαλλικά) Ciné-Ressources. 101619. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 17,7 (Αγγλικά) Allmovie. v352003. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ (Αγγλικά) Box Office Mojo. bean2. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ 19,0 19,1 19,2 19,3 The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 64387. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ BFI Film & TV Database. 4ce2b8c18de99. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2024.
- ↑ 21,0 21,1 «Mr. Bean's Holiday (2007)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2019.
- ↑ «Bean Down Under For Rowan Atkinson». cinema.com. 7 Φεβρουαρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2015.
- ↑ «Rowan Atkinson to return in Bean 2». Movieweb.com. 28 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2022.
- ↑ Shreya, Kumari (2 Ιουνίου 2022). «Where Was Mr. Bean's Holiday (2007) Filmed?». The Cinemaholic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022.
- ↑ GQ. «From Mr Bean to Blackadder, Rowan Atkinson breaks down his most iconic characters». YouTube. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2022.
- ↑ «Mr Bean's Wedding». YouTube.
- ↑ «Mr. Bean's Holiday Blu-ray». Blu-ray.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020.
- ↑ «Mr. Bean's Holiday Blu-ray». Blu-ray.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2019.
- ↑ Drawbaugh, Ben (20 February 2008). «Two years of battle between HD DVD and Blu-ray: a retrospective». Engadget. https://www.engadget.com/2008/02/20/two-years-of-battle-between-hd-dvd-and-blu-ray-a-retrospective/.
- ↑ «Weekend box office 30th March 2007 – 1st April 2007». www.25thframe.co.uk. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016.
- ↑ «Weekend box office 6th April 2007 – 8th April 2007». www.25thframe.co.uk. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016.
- ↑ Mr. Bean's Holiday – Rotten Tomatoes.
- ↑ Mr. Bean's Holiday (2007): Reviews Αρχειοθετήθηκε 2010-07-23 στο Wayback Machine..
- ↑ «CinemaScore». cinemascore.com.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ταινίες του 2007
- Βρετανικές κωμικές ταινίες
- Αγγλόφωνες ταινίες
- Γαλλόφωνες ταινίες
- Ρωσόφωνες ταινίες
- Ταινίες τοποθετημένες στη Γαλλία
- Ταινίες τοποθετημένες στο Παρίσι
- Ταινίες τοποθετημένες στο Λονδίνο
- Ταινίες τοποθετημένες στις Κάννες
- Ταινίες γυρισμένες στη Γαλλία
- Ταινίες γυρισμένες στο Λονδίνο
- Ταινίες γυρισμένες σε παραλίες
- Ταινίες βασισμένες σε τηλεοπτική σειρά
- Ταινίες παραγωγής StudioCanal
- Ταινίες παραγωγής Universal Pictures
- Mr. Bean