Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιμοντσέλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιμοντσέλο
Προέλευση
Άλλη ονομασίαLimoncello
Τόπος προέλευσηςΙταλία
ΠεριοχήΚαμπανία
Πληροφορίες
ΕίδοςΠοτό
Κύρια συστατικάΝερό, φλούδα λεμονιού, αλκοόλ, ζάχαρη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)
Ένα μπουκάλι σπιτικό λιμοντσέλο

Το λιμοντσέλο είναι ένα γλυκό λικέρ, το οποίο παράγεται από τη διαβροχή σε αιθυλική αλκοόλη φλούδας λεμονιού και ενδεχομένως άλλων εσπεριδοειδών, αναμεμειγμένα ακολούθως σε σιρόπι νερού και ζάχαρης.

Περιγραφή και χρήση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, για την έγχυση χρησιμοποιείται αιθυλική αλκοόλη με αλκοολικό βαθμό τουλάχιστον 90%, στην οποία έχει γίνει διαβροχή της φλούδας (μόνο το κίτρινο μέρος) δέκα μεγάλων λεμονιών ανά λίτρο αλκοόλης. Η περίοδος διαβροχής ποικίλει ανάλογα με τις συνταγές, αλλά κατά μέσο όρο ανέρχεται περίπου είκοσι ημέρες, μετά την οποία προστίθεται το σιρόπι, στο οποίο οι αναλογίες είναι περίπου 600-700 γραμμάρια ζάχαρη ανά λίτρο νερού. Το λικέρ κατόπιν φιλτράρεται και εμφιαλώνεται.

Μετά από τουλάχιστον ένα μήνα, κατά μέσο όρο, ωρίμανσης εντός φιάλης (αλλά για ορισμένες συνταγές η διάρκεια είναι πολύ μικρότερη), το παρασκεύασμα γίνεται το κλασικό κίτρινο λικέρ, ιδιαίτερα κατάλληλο ως χωνευτικό μετά τα γεύματα.

Η κίτρινη φλούδα, προερχόμενη από τα καλύτερα ελλειπτικά, συμμετρικά και μεσαία ως μεγάλα σε μέγεθος λεμόνια, είναι το κύριο συστατικό του λιμοντσέλο, η οποία περιέχει αιθέρια έλαια που προσδίδουν στο λικέρ πολύ έντονο άρωμα, καθώς και πολύ δυνατή γεύση.

Σύμφωνα με την παράδοση, το λιμοντσέλο παρασκευάζεται για πρώτη φορά στις αρχές του εικοστού αιώνα και η πατρότητά του αποτελεί θέμα αντιδικίας μεταξύ των περιοχών Σορέντο, Αμάλφι καιΚάπρι: στην πραγματικότητα,  η παραγωγή αυτού του προϊόντος είναι πολύ δημοφιλής στην Καμπανία με τη χρήση λεμονιών του Σορέντο (ποικιλία φεμινέλο)[1] ή ποικιλίας σφουζάτο[2] του Αμάλφι.

Μετά τη δημοτικότητα που πέτυχε το λιμοντσέλο στην Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν επίσης να παράγουν λιμοντσέλο, χρησιμοποιώντας λεμόνια Καλιφόρνιας που ισοδυναμούν με το 90% της εθνικής παραγωγής.

  1. «Λεμονιά: Ποικιλίες και οδηγίες φροντίδας». www.e-geoponoi.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019. 
  2. «Sfusato Lemons». CooksInfo (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]