Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καστελάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°50′48″N 6°30′48″E / 43.84667°N 6.51333°E / 43.84667; 6.51333

Καστελάν
Γενική άποψη του Καστελάν

Έμβλημα
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΑλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς και διαμέρισμα της Καστελάν
Ταχυδρομικός κώδικας04120[1]
Κωδικός Κοινότητας04039[2]
Πληθυσμός1.456 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση117,79 km²[4]
Υψόμετρο639 μέτρα[5] και 1.761 μέτρα[5]
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καστελάν
43°50′48″N 6°30′48″E
Ιστότοποςhttp://www.mairie-castellane.fr[6]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Καστελάν (γαλλικά: Castellane) είναι κοινότητα στο νομό Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς, στην περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Με πληθυσμό περίπου 1.600 κατοίκους, η κοινότητα έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μικρότερη υπονομαρχία της Γαλλίας.

Οι κάτοικοί του αναφέρονται ως Καστελαναί (ζ).[7]

Τοπωνυμία - Γλώσσα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστελάν εμφανίζεται για πρώτη φορά στα κείμενα το 965 και το 977 ως Petra Castellana, ένα όνομα κοντά στη σύγχρονη ονομασία της κοινότητας. Το όνομα προέρχεται από οξιτανικούς όρους, το Pèira και το επίθεμα -ana, που σημαίνουν βράχος και οχυρωμένος χώρος, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε Βράχο Καστελάν, δηλαδή στον Βράχο με τον οχυρωμένο χώρο ή απλά το οχυρό, το φρούριο.[8]

Το Καστελάν στα προβηγκιανά, την παραδοσιακή γλώσσα της περιοχής, ονομάζεται Castelana ή Castelano.

Γεωγραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η λίμνη Σωντάν

Το Καστελάν βρίσκεται στα νότια του νομού Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς, στα όρη της Άνω Προβηγκίας.[9] Είναι μία από τις 3 υπονομαρχίες του νομού και έχει πληθυσμό 1.547 κατοίκους (2016). Είναι χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 731 μέτρων στις όχθες του ποταμού Βερντόν και στην αρχή των φαραγγιών του ποταμού.

Απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις Κάννες.

Ο Βράχος, δεσπόζει στην πόλη με 184 μέτρα ύψος. Οι Προάλπεις του Καστελάν καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής. Η κοινότητα βρίσκεται πάνω στη Διαδρομή του Ναπολέοντα [10] και διασχίζεται από το μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων πεζοπορίας GR 4.

Στο έδαφος του Καστελάν βρίσκονται δύο τεχνητές λίμνες:

  • Η λίμνη Καστιγιόν, 2 χιλιόμετρα στα βορειοανατολικά.
  • Η λίμνη Σωντάν, που δημιουργήθηκε επίσης από φράγμα.

Η κοινότητα ανήκει στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο του Βερντόν. Την καλύπτει επίσης η προστατευτική περιοχή του Γεωλογικού Καταφυγίου της Άνω Προβηγκίας.

Το κλίμα βρίσκεται ανάμεσα στο μεσογειακό και το ορεινό.Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά και ξηρά και οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι.

Ο Βράχος του Καστελάν
Η γέφυρα του Βράχου
Ο πύργος του Ρολογιού

Το έδαφος του Καστελάν κατοικήθηκε από την Προϊστορία. Ορισμένες ανακαλύψεις εκτείνονται από την Παλαιολιθική έως την Εποχή του Χαλκού. Το ντολμέν που βρίσκεται στην περιοχή χρονολογείται από το 2500 π.Χ. Έχουν ανακαλυφθεί επίσης ένα σπήλαιο με ζωγραφική στα τοιχώματα και τάφου της εποχής του Χαλκού. Η έρευνα δείχνει ότι υπήρχε μια μόνιμα εγκατεστημένη φυλή που εξαρτιόταν από την εκτροφή αιγοπροβάτων και ασκούσε μια ακόμη πρωτόγονη γεωργία.

Το χωριό Καστελάν δεν βρισκόταν πάντοτε στον ίδιο τόπο και δεν είχε το ίδιο όνομα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον τόπο του πρώτου οικισμού της πόλης που στη συνέχεια ονομάστηκε Δουκέλια, πρωτεύουσα της φυλής των Λιγύρων[11] Σουέτριων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, αλλά βρισκόταν κοντά στον Βράχο. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 14 π.Χ., η πόλη αυτή πήρε το όνομα Civitas Saliniensum (η πόλη των εμπόρων του αλατιού), από μια πηγή αλμυρού νερού που εκμεταλλεύονταν, καθώς το αλάτι ήταν σημαντικό εμπόρευμα τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Πολλοί ρωμαϊκοί δρόμοι περνούσαν από την περιοχή, τα πολλά οδόσημα αποτελούν μαρτυρία συχνής χρήσης.

Μετά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όταν η περιοχή εκχριστιανίσθηκε, η πόλη έγινε έδρα επισκοπής, αλλά όχι για πολύ. Από τον 6ο αιώνα η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε στο Σενέζ.

Η περιοχή καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς τον 9ο αιώνα και ο πληθυσμός κατέφυγε στην κορυφή του Βράχου, που εκείνη την εποχή ήταν οχυρωμένο (αναφέρεται το 977). Ήταν το λίκνο των βαρόνων του Καστελάν, οικογένειας που προέρχονταν από το Μακοναί και εγκαταστάθηκαν στην Προβηγκία. Η πόλη ξαναχτίστηκε λίγο κάτω από τον Βράχο και πήρε το όνομα Πέτρα Καστελάνα. Τείχη την προστάτευαν και η ενοριακή εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον Σαιντ-Αντρέ, χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα.

Ο Μαύρος Θάνατος έφτασε στο Καστελάν το 1348, ακολουθούμενος από μια καταστροφική πλημμύρα του ποταμού Βερντόν. Κατασκευάστηκε ένα πρώιμο κρηπίδωμα για την προστασία της πόλης από τις πλημμύρες του Βερντόν. Υπάρχει ακόμα σήμερα και έχει υποστεί πολλαπλές ανακατασκευές. Αποτελείται από τμήματα που προστέθηκαν διαδοχικά.

Το 1483, όλη η Προβηγκία προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Γαλλίας και το Καστελάν αποτελούσε ένα στρατηγικό μέρος. Ο Λουδοβίκος ΙΑ' κατέστρεψε τις οχυρώσεις του Βράχου, σύμβολο της εξουσίας των βαρόνων του Καστελάν.

Η ειρήνη βασίλεψε μέχρι το 1536, έτος εισβολής στην Προβηγκία του Κάρολου-Κουίντου. Το Καστελάν σώθηκε αλλά τα τείχη και όλες οι καλλιέργειες, καθώς και πολλά κτίρια καταστράφηκαν.

Κατά τη διάρκεια των Θρησκευτικών πολέμων, το 1560, ο Αντουάν ντε Μωβάν, Προτεστάντης αρχηγός, και ο στρατός του κατέστρεψαν εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής.

Τον Δεκέμβριο του 1746, κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής, η Προβηγκία κατακτήθηκε από τα αυστριακά στρατεύματα. Ένα σώμα 2.000 ανδρών κατέλαβε το Καστελάν και έπειτα τα χωριά γύρω. Μετά από κάποιες δυσκολίες, τα ισπανικά και γαλλικά στρατεύματα συντόνισαν την αντεπίθεση και ελευθέρωσαν την περιοχή.

Εσωτερικό παλιάς κουζίνας στην Άνω Προβηγκία

Από τον 17ο αιώνα, οι καιροί ήταν δύσκολοι. Η πανώλη του 1630, η πλημμύρα του Βερντόν του 1702 και ο πολύ σκληρός χειμώνας του 1709 προκάλεσαν δυστυχία και πείνα. Η Επανάσταση του 1789, αν και σχετικά ειρηνική στην περιοχή, έφερε αναταραχές που προστέθηκαν στις κακές συγκομιδές, που προκάλεσαν μεγάλη φτώχεια του πληθυσμού.

Το Καστελάν είχε μεγάλες απώλειες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά από ρεύμα φυγής προς αστικές περιοχές, η περιοχή προσπάθησε να ανακάμψει. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αντίσταση απελευθέρωσε την κοινότητα τον Αύγουστο του 1945, πολλές αναμνηστικές πλάκες ορατές στην πόλη θυμίζουν αυτές τις στιγμές στην ιστορία.

Από το 1945, είναι η αρχή των μεγάλων έργων ανάπτυξης της κοιλάδας του Βερντόν με την κατασκευή του φράγματος Καστιγιόν, στη συνέχεια του Σωντάν το 1952. Αυτά τα έργα σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και έναν τρόπο ζωής που σχετίζονταν περισσότερο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Με την ανάπτυξη του ποταμού, τις λίμνες Καστιγιόν και Σωντάν, την ανακάλυψη των φαραγγιών του Βερντόν και την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων, ολόκληρη η περιοχή προοδευτικά έχει στραφεί προς τον τουρισμό.

Αξιοθέατα-Τουρισμός

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο Βράχος του Καστελάν

Η όμορφη μικρή κοινότητα Καστελάν στις όχθες του ποταμού Βερντόν ήταν ένα σημείο στάσης στη Διαδρομή του Ναπολέοντα και περιβάλλεται από όμορφα, άγρια βουνά. Η παλιά πόλη της Προβηγκίας, που κυριαρχείται από το περίφημο βράχο στον οποίο βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας του Βράχου, είναι ένας λαβύρινθος με γραφικά στενά δρομάκια, ερείπια οχυρώσεων όπως ο Πενταγωνικός πύργος και η Πύλη του ρολογιού, καθώς και η κεντρική πλατεία Μαρσέλ Σωβαίρ - το κέντρο του Καστελάν.

Στον αριθμό 34 της οδού Νασιονάλ βρίσκεται το σπίτι όπου ο Ναπολέοντας σταμάτησε για γεύμα στις 3 Μαρτίου 1815 όταν επέστρεφε από το νησί Έλβα. Ανοιχτό στο κοινό, σήμερα είναι μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης.

Το Καστελάν, που βρίσκεται στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο του Βερντόν, αποτελεί εξαιρετική βάση για πεζοπορία κατά μήκος των πολυάριθμων μονοπατιών του πάρκου, καθώς και για δραστηριότητες όπως κανό, καγιάκ και ράφτινγκ στα καθαρά νερά του ποταμού Βερντόν.

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. 2015. wxs-telechargement.ign.fr/83edtfdyqte031y0ra49d2e3/telechargement/inspire/RGC-2015-01$RGC2015/file/RGC2015.7z.
  6. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 23  Σεπτεμβρίου 2023.
  7. . «Castellane Services Publics». 
  8. Bénédicte et Jean-Jacques Fénié, Toponymie provençale , Éditions Sud-Ouest, coll. « Sud Ouest Université », 2002, 128 p.(ISBN 978-2-87901-442-5), p. 65.
  9. Χάρτης του νομού Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς, . «Carte Alpes de Haute provence». 
  10. Η διαδρομή του Ναπολέοντα είναι η διαδρομή που έκανε ο Ναπολέοντας το 1815 κατά την επιστροφή του από το νησί Έλβα. Τώρα είναι παράλληλη με τμήματα διαδρομών N85, D1085, D4085 και D6085.
  11. . «Λίγυρες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]