Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμφύλιοι πόλεμοι της Αργεντινής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμφύλιοι πόλεμοι της Αργεντινής
Guerras civiles argentinas
Ηνωμένες Επαρχίες (μπλε) και Ομοσπονδία (ροζ)
Χρονολογία1814–1880
ΤόποςΑργεντινή, Ουρουγουάη
ΈκβασηΟμοσπονδιοποίηση Μπουένος Άιρες
Κύρωση ομοσπονδιακού συντάγματος
Αντιμαχόμενοι

Η Αργεντινή υπέστη μια σειρά εμφύλιων πολέμων κατά το μεγαλύτερο μέρος του δεκάτου ενάτου αιώνα (1814–1880), ξεχωριστά από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής (1810–1820), αν και προέκυψαν κατά τη διάρκεια του, αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί η μορφή διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα.

Οι κύριοι ανταγωνιστές, σε γεωγραφικό επίπεδο, ήταν η Επαρχία Μπουένος Άιρες και οι άλλες επαρχίες της σύγχρονης Αργεντινής, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, το Ομοσπονδιακό Κόμμα και το Κόμμα Ενότητας. Η κύρια αιτία της σύγκρουσης ήταν ο υπερβολικός συγκεντρωτισμός που προωθούνταν από τους ηγέτες του Μπουένος Άιρες και, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το μονοπώλιο σχετικά με τη χρήση του λιμανιού του Μπουένος Άιρες, ως αποκλειστικό μέσο για το διεθνές εμπόριο. Άλλοι συμμετέχοντες που ενεπλάκησαν στις διαμάχες είναι η Ουρουγουάη σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, και οι αυτοκρατορίες Αγγλία και Γαλλία, οι οποίες γενικά υποστήριζαν την συγκεντρωτική πλευρά για την υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων και για λόγους στρατηγικής,[1] ιδίως στο γαλλικό αποκλεισμό του Ρίο ντε λα Πλάτα του 1838 και στον αγγλο-γαλλικό αποκλεισμό του Ρίο ντε λα Πλάτα που έληξε το 1850.

Η περίοδος των εμφυλίων πολέμων της Αργεντινής διήρκεσε από το 1814 έως το 1880. Στην πρώτη φάση αυτής της περιόδου εμφανίζεται το ομοσπονδιακό κόμμα, το οποίο επιχειρεί τον συγκεντρωτισμό της διοίκησης του εδάφους, που αποκτήθηκε ως κληρονομιά από την αποικιακή διοίκηση. Το 1880, όταν επιτεύχθηκε μια γενική συμφωνία σχετικά με το άνοιγμα και τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, η ομοσπονδιακά οργανωμένη κυβέρνηση του Συντάγματος του 1853, αποφάσισε την ομοσπονδιοποίηση του Μπουένος Άιρες ως πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Αργεντινής.[2]

Κύριες συγκρούσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Hroncich, Héctor F. y Novaro, Carlos A. (1939). «Derecho constitucional argentino y comparado». σελ. 170.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  2. Camogli, Pablo (2009). «Batallas entre hermanos». Aguilar. σελίδες 24–29.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)