Γλώσσες της Γερμανίας
Η επίσημη γλώσσα της Γερμανίας είναι τα γερμανικά με πάνω από το 95 τοις εκατό της χώρας να μιλά τα Πρότυπα Γερμανικά ή κάποια γερμανική διάλεκτο ως πρώτη τους γλώσσα. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει ομιλητές των Βόρειων Κάτω Σαξονικών, αναγνωρισμένη μειονοτική ή περιφερειακή γλώσσα που δεν θεωρείται ξεχωριστή από τη στατιστική των πρότυπων γερμανικών. Οι αναγνωρισμένες μειονοτικές γλώσσες είναι επίσημες συνήθως στις αντίστοιχες περιοχές τους.
Μειονοτικές γλώσσες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι αναγνωρισμένες μειονοτικές γλώσσες της Γερμανίας είναι οι παρακάτω:[1]
- Άνω Σορβιανά και Κάτω Σορβιανά (0.09%)
- Ρομάνι (0.08%) - γλώσσα των Ρομά της Γερμανίας
- Δανικά (0.06%)
- Βόρεια Φριζιανά (0.01%) και Φριζικά του Σάτερλαντ
Άλλες γλώσσες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι γλώσσες των μεταναστών που ομιλούνται από μεγάλες κοινότητες πρώτης και της δεύτερης γενιάς (η κυρίαρχη προέλευση των ομιλητών είναι στις παρενθέσεις):
- Τουρκικά (νότια Ευρώπη και τη Δυτική Ασία) π. 1.8%[2] - ομιλείται από τους μετανάστες από την Τουρκία
- Κουρδικά (Δυτική Ασία) π. 0.3% - ομιλείται από τους Κούρδους μετανάστες από την Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν
- Ταμίλ (Νότια Νοτιοανατολική Ασία)[3] - ομιλείται από τους Ταμίλ μετανάστες από τη Σρι Λάνκα και την Ινδία
- Ρωσική (Ανατολική Ευρώπη και Βόρεια Ασία)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.
- Αραβικά (Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από τις χώρες της περιοχής της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής (κυρίως τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική).
- Ελληνικά (νότια Ευρώπη)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από την Ελλάδα και την Κύπρο
- Ολλανδικά (Δυτική Ευρώπη)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από την Ολλανδία και το Ολλανδόφωνο Βέλγιο, γειτονικές χώρες της Γερμανίας
- Ίγκμπο (Δυτική Αφρική)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από τη Νιγηρία και διάφορα άλλα κράτη της Δυτικής Αφρικής
- Πολωνικά (κεντρική Ευρώπη)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από την Πολωνία, γειτονική χώρα της Γερμανίας
- Σερβοκροατικά (Δυτικά Βαλκάνια, νότια Ευρώπη)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία)
- Ιταλικά (νότια Ευρώπη)[εκκρεμεί παραπομπή] - ομιλείται από τους μετανάστες από την Ιταλία, και ορισμένους Ιταλόφωνους Ελβετούς
Δεύτερες γλώσσες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι περισσότεροι Γερμανοί μαθαίνουν τα αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα στο σχολείο. Μερικές φορές, τα γαλλικά ή τα λατινικά διδάσκονται πρώτα αλλά συνήθως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα λατινικά είναι η δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα. Τα ρωσικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα πολωνικά, τα ολλανδικά, τα κλασικά ελληνικά και άλλες γλώσσες προσφέρονται σε σχολεία, συχνά ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του σχολείου.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ National Minorities in Germany. BMI. 2010. p. 44.«Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2014..
- ↑ «BBC - Languages across Europe». Bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2015.
- ↑ «Tamil Diaspora - Germany - ஜெர்மனி». Tamilnation.co. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017.