Μετάβαση στο περιεχόμενο

The Velvet Underground

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας The Velvet Underground, όπως διαμορφώθηκε από τον Magioladitis (συζήτηση | συνεισφορές) στις 09:17, 22 Ιουνίου 2024. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
The Velvet Underground
Οι The Velvet Underground και η Νίκο το 1966. Με την φορά του ρολογιού από κάτω αριστερά: Νίκο, Λου Ρίντ, Στέρλιγκ Μόρισον, Τζον Κέιλ, Μορίν Τάκερ
Πληροφορίες
Καταγωγή Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
EίδοςΠειραματικό Ροκ, Ροκ εντ Ρολ, Ψυχεδελικό Ροκ
Παρουσία1965–1973,
1990,
1992–1994,
1996
ΜέληΛου Ριντ
Τζον Κέιλ
Στέρλιγκ Μόρισον
Άνγκους Μακλις
Μορίν Τάκερ
Ντάγκ Γιούλ
Ουόλτερ Πάουερς
Γουίλι Αλεξάντερ
Ιστότοπος
http://www.velvetundergroundmusic.com/

Οι The Velvet Underground ήταν ροκ συγκρότημα από την Νέα Υόρκη. Αν και δεν γνώρισε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της εποχής του.[εκκρεμεί παραπομπή]

Οι βάσεις για τους Velvet Underground μπήκαν το 1964, όταν ο Λου Ριντ Γνώρισε τον Ουαλλό Τζον Κέιλ. Ο Τζον Κέιλ, ο οποίος βρισκόταν στην Νέα Υόρκη για να σπουδάσει κλασσική μουσική, είχε δουλέψει με πειραματικούς συνθέτες όπως ο Τζον Κέιτζ αλλά έτρεφε αρκετό ενδιαφέρον και για τη ροκ μουσική. Ανακαλύπτοντας ότι και ο Ριντ έχει τάσεις για πειραματισμό δημιούργησαν ένα δίδυμο από το οποίο επρόκειτο να δημιουργηθούν οι The Velvet Underground.

Στη συνέχεια στο συγκρότημα ενσωματώθηκε ο Στέρλιγκ Μόρισον στην κιθάρα και ο Άνγκους Μακλίς στα ντραμς. Μετά από πολλές αλλαγές στο όνομα κατέληξαν στο The Velvet Underground.

Οι Velvet Underground άρχισαν να κάνουν πρόβες και να παίζουν στην Νέα Υόρκη, και το 1965 το τρίδυμο Κέιλ-Μόρισον-Ριντ ηχογράφησαν ένα ντέμο. Όταν το συγκρότημα δέχθηκε 75$ για να παίξει στο λύκειο Σάμιτ, στο Νιού Τζέρσι, ο Μακλίς αποχώρησε από το συγκρότημα θεωρώντας την πράξη αυτή ξεπούλημα[1], και την θέση του πήρε η Μορίν Τάκερ, η οποία με τον ανορθόδοξο τρόπο που παίζει τα ντραμς θα επηρεάσει αρκετά τον ήχο του συγκροτήματος.

Με τον Άντι Γουόρχολ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα τράβηξε την προσοχή του Άντι Γουόρχολ, η δημοσιότητα του οποίου εκείνη την εποχή είχε φτάσει στα ύψη, ο οποίος έγινε μάνατζερ τους συγκροτήματος το 1965. Ο Γουόρχολ πρότεινε στο συγκρότημα να βάλει και τη Γερμανίδα Νίκο σε μερικά τραγούδια. Τα επόμενα 2 χρόνια οι Velvet Underground έδωσαν συναυλίες και σόου με τον Γουόρχολ μέχρι που το 1967 βγήκε ο πρώτος τους δίσκος The Velvet Underground and Nico.

  1. Ντέιβιντ Φρικ, από τις σημειώσεις του Peel slowly and see