Direct la conținutul principal

Regulamentul european privind libertatea presei

alt=""

Libertatea mass-mediei este un pilon esențial al tuturor democrațiilor și este esențială pentru o economie de piață sănătoasă. La scară mondială, Uniunea Europeană rămâne un bastion al libertății mass-mediei, continentul democratic care stabilește standardul în materie. Cu toate acestea, au apărut tendințe din ce în ce mai îngrijorătoare. Plecând de la eforturile anterioare, Comisia a luat o serie de măsuri pentru a proteja libertatea și pluralismul mass-mediei în UE, pe lângă îmbunătățirea liberei circulații a serviciilor. Și astfel a apărut Regulamentul european privind libertatea mass-mediei, care a intrat în vigoare la 7 mai 2024. Noile norme se vor aplica integral începând de la 8 august 2025.

Noi norme pentru protejarea pluralismului și independenței mass-mediei

Regulamentul european privind libertatea mass-mediei instituie un nou set de norme pentru a proteja pluralismul și independența mass-mediei în UE. Acestea vor garanta că mass-media – publică și privată – poate funcționa mai ușor pe piața internă a UE, fără frontiere și fără presiuni nejustificate și ținând seama de transformarea digitală a spațiului mass-media.

Printre altele, Regulamentul european privind libertatea mass-mediei va

  • proteja independența editorială
  • proteja sursele jurnalistice, inclusiv împotriva utilizării programelor spion
  • asigura funcționarea independentă a serviciilor publice de mass-media
  • spori transparența în ceea ce privește proprietatea asupra mass-mediei
  • proteja mass-media împotriva eliminării nejustificate a conținutului online de către platformele online foarte mari
  • introduce un drept de personalizare a ofertei media pe dispozitive și interfețe
  • garanta transparența publicității de stat pentru furnizorii de servicii mass-media și platformele online
  • solicita statelor membre să furnizeze o evaluare a impactului concentrărilor importante de pe piața mass-mediei asupra pluralismului mass-mediei și a independenței editoriale
  • crește transparența în ceea ce privește măsurarea audienței pentru furnizorii de servicii mass-media și agențiile de publicitate.

Va fi instituit un nou Comitet european independent pentru servicii mass-media, alcătuit din reprezentanți ai autorităților sau organismelor naționale din domeniul mass-mediei și asistat de un secretariat al Comisiei, care va începe să funcționeze în februarie 2025. Printre altele, comitetul va promova aplicarea eficace și consecventă a cadrului legislativ al UE privind mass-media. Acesta va înlocui Grupul autorităților europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale (ERGA), care a fost instituit în temeiul Directivei serviciilor mass-media audiovizuale.

Cum sprijină UE libertatea mass-mediei

Există o serie de modalități prin care UE sprijină libertatea și pluralismul mass-mediei, inclusiv prin:

  • existența consiliilor presei și mass-mediei care consolidează poziția acestora într-un mediu mediatic convergent (buget: 0,9 milioane EUR)
  • implementarea unui sistem de monitorizare a proprietății în mass-media pentru a furniza o bază de date la nivel național care să conțină informații privind proprietatea asupra mass-mediei (buget: 0,5 milioane EUR)
  • acordarea de granturi pentru a sprijini inovarea în mass-media locală și regională și pentru a stimula pluralismul (buget: 2 milioane EUR)
  • instituirea unui mecanism de reacție rapidă care să ofere ajutor practic pentru protejarea jurnaliștilor amenințați (buget: 3,1 milioane EUR)
  • implementarea unui instrument de monitorizare a pluralismului mass-mediei pentru a identifica riscurile potențiale la adresa pluralismului mass-mediei (buget: 1,1 milioane EUR)
  • sprijinirea reclasificării sectoarelor mass-mediei cu relevanță deosebită pentru democrație (cum ar fi jurnalismul local și de investigație, mass-media de interes public și comunitară) ca parte a parteneriatelor pentru jurnalism din cadrul programului „Europa creativă” (buget: 5 milioane EUR)
  • instituirea unui centru pentru libertatea mass-mediei pentru a sprijini mass-media independentă existentă și consacrată din Rusia și Belarus care lucrează în UE (buget: 2,9 milioane EUR)
  • Organizarea unui Festival european al jurnalismului și educației în domeniul mass-mediei (buget: 0,8 milioane EUR)

Acțiuni-cheie

  1. Mai 2024

    Intră în vigoare Regulamentul european privind libertatea mass-mediei și noile norme privind combaterea acțiunilor abuzive în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP)

  2. Decembrie 2023

    Se ajunge la un acord politic referitor la Regulamentul european privind libertatea presei

  3. Noiembrie 2023

    Se ajunge la un acord politic privind combaterea acțiunilor abuzive în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP)