Viquipèdia:Com el meu, n'hi ha d'altres
Aquest article (o secció) és manifestament incomplet. |
Això és un assaig, una pàgina que conté les recomanacions o opinions d'un o més col·laboradors de la Viquipèdia. Podeu seguir-les o no, segons el vostre criteri. |
Fent-ne 5 cèntims:
|
En diferents debats sobre una àmplia varietat d'articles, els editors, inevitablement, apunten a les semblances a altres parts del projecte com a raó per mantenir, eliminar o crear un article o una política en particular. De vegades, aquestes comparacions no són vàlides, i de vegades sí. Les comparacions no vàlides són, de vegades, tan exagerades, que s'ha generat una reacció contra l'argument com el meu, n'hi ha d'altres. (Vegeu en:Wikipedia:Arguments to avoid in deletion discussions (anglès))
Quan s'usen correctament, però, aquestes comparacions són importants ja que ajuden a mantenir la coherència de l'enciclopèdia respecte del contingut que s'inclou o s'exclou. El problema sorgeix quan les comparacions legítimes, ja sigui per analogia amb un altre tipus d'articles existents o inexistents, es fan sense tenir en compte els cinc pilars.
A continuació, s'exposen exemples d'usos correctes i incorrectes d'aquest paradigma del precedent.
Principi general d'evitació
[modifica]L'argument com el meu, n'hi ha d'altres sol sortir a les propostes d'esborrat, i se sol usar com una reflexió bastant pobra. Exemples:
- Objecció Hi ha un article sobre x i és tan famós com aquest. –Conservau-lo! 04:04, 11 d'abril de 2012 (UTC)
- Aprovació No tenim un article sobre y, per tant no hauríem de tenir aquest. –Esborrau-lo! 04:04, 11 d'abril de 2012 (UTC)
La naturalesa de Wikipedia implica que no es pot fer un argument convincent basat únicament en què altres articles existeixin o no existeixin, perquè no hi ha res que impedeixi crear qualsevol article (a excepció de comptades pàgines protegides, que afecten només casos greus). Tot i que aquestes comparacions no són una prova concloent, poden formar part d'un argument convincent i el comentari sencer no ha de ser desestimat per aquest motiu.
A la Viquipèdia hi ha un munt d'articles que probablement no hi haurien de ser. De la mateixa manera, ja què els articles han d'esperar que algú que estigui interessat en el tema detecti que falten abans que es creïn, una gran quantitat d'articles que no existeixen, probablement haurien d'existir. Així, assenyalar que un article sobre un tema similar existeix, no prova que l'article en qüestió també hagi d'existir. És molt possible que l'altre article també hagi de ser eliminat, però ningú ho hagi notat i n'hagi proposat el seu esborrat.