Usuari Discussió:ProvaLitEuro
Hola, ProvaLitEuro! Sigues benvingut/uda a la Viquipèdia i al coneixement lliure. A la columna de la dreta tens els enllaços bàsics per començar. Aquesta pàgina on et trobes ara mateix és la pàgina de discussió del teu compte d'usuari, que et servirà per rebre missatges d'altres col·laboradors. Pots contestar a la pàgina de discussió de l'usuari que t'ha escrit i que trobaràs enllaçada més avall en la seva signatura (recorda signar prement l'icona ). A més, també disposes de la teva pàgina d'usuari, on pots descriure't i presentar-te, posar-hi gustos, interessos, idiomes que parles, etc. Volem veure't sovint per aquí! |
| ||||||||
Don't speak Catalan? |
Salutacions cordials
--Carles (enraonem) 18:11, 11 oct 2013 (CEST)
Cristiandat
[modifica]La cristiandat és un concepte político-territorial i temporal que definia o delimitava tot el territori de tradició religiosa cristiana, entre els segles V i VIII i que s'allarga fins el segle XIII.
Es tracta d'una conceptualització unificadora dels valors comuns de l'Església, els quals van ser propagats amb una voluntat culturitzadora per part d'aquesta, mitjançant alguns fets destacats com són les https://ca.wikipedia.org/wiki/Croades, la https://ca.wikipedia.org/wiki/Reforma_gregoriana o el desenvolupament de l'https://ca.wikipedia.org/wiki/Orde_de_Cluny.
La cristiandat era conformada per tots els elements de la cultura del període en qüestió: les catedrals, el dret, les croades o la noció d'imperi. L’augment del nombre de bisbats en aquest període i de l’increment dels temples cristians existents van influenciar en les possibilitats d'evangelització dels regnes. Els bisbes es van convertir en l'autoritat més destacada de les esferes de poder.
A partir del segle XI, moment en el que es consolida aquesta cristiandat territorial i es delimita el que serà Occident, tan a nivell geogràfic com de valors compartits, es considera com el moment del naixement del que serà aquesta nova civilització o comunitat de països cristians, que esdevindrà la matriu d'Europa.
Enllaços externs:
Revista Sàpiens: http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2012/03/20/el-naixement-de-la-cristiandat-occidental/
Manquen referències a Escola monàstica
[modifica]Hola ProvaLitEuro,
recordeu que la Viquipèdia no és una font primària. Per això, en crear o ampliar un article, heu de citar les fonts d'on heu extret o adaptat la informació per a que els lectors puguin verificar i valorar els continguts que heu aportat.
Us encoratgem a treballar per millorar l'article en aquest sentit. Podeu aprendre a citar les fonts aquí. Tota informació no verificable pot ser posada en dubte o eliminada. Si teniu algun dubte, podeu deixar-me un missatge a la pàgina de discussió, traslladar-lo a la La taverna o, directament, al xat.
Aquest recordatori és en motiu de l'article Escola monàstica.
--Bestiasonica: parlem? 16:16, 28 nov 2013 (CET)