Usuari Discussió:Contrapuntista
Benvolgut Contrapuntista,
En primer lloc, benvingut a la Viquipèdia! És una gran sort que gent especialitzada faci el pas i contribueixi a millorar-la.
Volia comentar algunes cosetes sobre el que has afegit:
En primer lloc, aclarir que si abans he esborrat contingut ha estat perquè no estava referenciat, i no pas perquè presumís que era incorrecte. Simplement ho estava mirant des de la perspectiva dels tractats amb què es basava l'article, més tardans (Piston, Schoenberg, Forner, de la Motte...), que [pràcticament] no tracten l'aspecte de la improvisació i ho enfoquen tot més aviat de cara a la tècnica de composició. És per això que t'insto que creïs una secció que parli d'aquest aspecte del contrapunt que no es tracta en la resta de l'article.
Estic d'acord que la primera frase sigui més neutra i que englobi ambdues pràctiques. Tanmateix, pel que fa a la tercera frase, tenint en compte la concepció actual que es té del contrapunt, potser seria millor un inici com aquest: El contrapunt és la disciplina musical que regula la combinació de línies musicals simultànies. Com que aquest factor es pot trobar en gairebé tota la música, es pot dir que, en major o menor mesura, gairebé tota la música és contrapuntística. Durant la història de la música occidental, aquesta tècnica s'ha desenvolupat sobretot en el Renaixement, amb Josquin Des Pres i Giovanni Pierluigi da Palestrina, i especialment durant el Barroc, amb Johann Sebastian Bach. Tanmateix, encara que el concepte acutal de contrapunt se centri principalment en la seva vessant escrita, al llarg dels segles el contrapunt s'ha practicat també de forma oral. (amb la seva referència).
Tens alguna objecció?
Pel que fa a les referències, et si poden ser llibres millor, i indicar la pàgina, com les altres de l'article.
Lingüísticament, no tinc res en contra de la variant valenciana, però hi ha una política d'estil que requereix una coherència al redactat d'un article.
Si tens algun dubte de com funciona la Viquipèdia, em pots consultar el que calgui, estaré encantat d'atendre't.
Així mateix et recomano que facis una ullada al Llibre d'estil així com a les polítiques de la Viquipèdia.
Per cert, sóc estudiant de l'ESMUC, així que tinc la seva biblioteca a disposició, així que si hi ha alguna consulta que volguessis fer només cal que m'ho demanis, així com si hi ha bibliografia que trobis interessant per ampliar aquest o algun altre article de música.
Moltes gràcies! Seguim.--Andreu Diport ·✉ 02:41, 15 jul 2018 (CEST)
- Per cert, potser mentre fem (o facis) l'ampliació de l'article, seria millor utilitzar una pàgina de proves com aquesta, per evitar que el lector es trobi amb errors o quelcom incomplet.--Andreu Diport ·✉ 02:46, 15 jul 2018 (CEST)
Estimat Andiport, en primer lloc moltes gràcies per les teues recomanacions. Sóc nou en la Viquipèdia, i els teus consells (per exemple la qüestió de la pàgina de proves) em resulten molt útils.
Respecte a la primera modificació que vaig fer, on només esmentava la improvisació, potser tampoc era necessari esborrar-la. D'acord que no havia posat encara cap referència, però no em puc imaginar que s'esborre un article sobre el contrapunt per posar la paraula "composició". Que això sí que passe amb "improvisació" és una mostra del punt de vista esbiaixat que tenim de la música del passat: sovint pensem que la música consistia només en allò que ens ha arribat per escrit, tot i la evidència de que les composicions escrites eren només la punta de l'iceberg.
Però ara la primera frase em sembla millor, ja que no anomena ni la improvisació ni la composició, i serveix per a les dues coses. En quant a la frase que anomena a Josquin, Palestrina i Bach, no tinc cap objecció.
I respecte a la varietat del català emprada, en part entenc l'argument de la homogeneïtat, però per la natura mateixa de la Viquipèdia crec que l'estil dels articles pot ser prou variat, i no parle només del català. No ho dic per "victimisme valencià", sinò perquè crec que potser tampoc s'hauria de corregier als que escriuen castellà o anglès segons estàndars americans, alemany segons l'estàndar suïss, etc... Si després a al Viquipèdia es nota que la anem fent entre tots, doncs jo no ho veig com un problema, sinò més aviat com una cosa positiva.
Faria amb molt de gust una secció adicional sobre el contrapunt improvisat (o fins i tot un article), i podria posar infinitat de referències (estic escrivint una tesi sobre eixe tema), però ara per ara tinc poc de temps...
Gràcies per tot, salutacions, Contrapuntista (disc.) 13:53, 16 jul 2018 (CEST)
- Benvolgut Contrapuntista,
- Estic molt content que col·laboris en aquest tema. Espero que, quan tinguis més temps, puguis ampliar aquesta part de la història de la música que és certament bastant desconeguda fins i tot per la gent de conservatori.
- Una qüestió de les referències, per exemple, a la que has inclòs (Tovar, 1510, p. 35.): a la bibliografia, cal afegir la referència completa del llibre, perquè així, quan algú cliqui sobre (Tovar, 1510, p. 35.), hi haurà una redirecció cap al llibre de la secció de bibliografia.
- Sobre la qüestió lingüística, la Viquipèdia accepta totes les variants oficials de la llengua, però també indica que L'ús d'una variant ha de ser consistent en la mateixa pàgina. Jo valoro molt la diversitat de la llengua, però aquest comentari el feia en el sentit que la resta de l'article està escrit en català central, és a dir, per consistència dins d'un mateix article, no a tota la Viquipèdia.
- Moltes gràcies i salutacions!--Andreu Diport ·✉ 14:58, 16 jul 2018 (CEST)