Usuari:Mcapdevila/Tècnica medieval
La tècnica medieval és la tècnica emprada a l'edat mitjana i, particularment, a l'Europa sota el domini cristià. Després del Renaixement del segle XII, l'Europa medieval va experimentar un canvi radical en la taxa d'invencions, innovacions en les maneres d'administrar les mesures tradicionals de producció, i el creixement econòmic.[1] Durant aquest període es van descobrir avenços tecnològiques importants, incloent l'adopció de la pólvora, la invenció del molí d'aigua i el molí de vent vertical, les ulleres, rellotges mecànics, tècniques de construcció com l'arquitectura gòtica i el castell, i millores en l'agricultura en general com la rotació de cultius.
El desenvolupament generat per la introducció dels molins d'aigua, des dels seus orígens va ser notable i ampli, i va comprendre des de l'agricultura a les serradores per a fusta i pedra. Al temps del Llibre de Domesday, la majoria dels pobles importants comptaven amb molins rotatoris. També s'emprava molt l'energia hidràulica en la mineria per aixecar la mena dels pous, partir la mena i fins i tot per fer funcionar les manxes.
Els avenços tècnics a l'Europa medieval entre els segles XII i xiv van ser desenvolupats a partir de tècniques originades en antecedents romà i romà d'Orient, o adaptats d'intercanvis multiculturals producte de xarxes comercials amb el món islàmic, Xina i l'Índia. Sovint, l'aspecte revolucionari no va ser l'acte d'invenció en si mateix, sinó en el refinament tecnològic i l'aplicació al poder polític i econòmic. Encara que la pólvora havia estat utilitzada pels xinesos durant molt de temps, van ser els europeus els que van desenvolupar, perfeccionant el seu potencial militar, precipitant l'expansió europea i eventualment l'imperialisme de l'edat moderna.
També es van realitzar importants avanços en la tecnologia marítima. Els avenços en la construcció naval incloure els vaixells amb múltiples pals amb veles llatines, el timó muntat al codast i la construcció del buc començant per la carcassa. Aquests desenvolupaments juntament amb noves tècniques nàutiques com la brúixola seca, la vara de Jacob i el astrolabi, van permetre el control econòmic i militar de tots mars adjacents a Europa i també permetre els èxits nàutics a nivell mundial de la era dels descobriments que estava naixent.
Al començament del Renaixement, la invenció per part de Gutenberg de la impremta mecànica va fer possible una disseminació del coneixement a una població més àmplia, que conduiria no només a una societat gradualment més igualitària, sinó a una millor preparada per dominar altres cultures, inspirada per una gran reserva de coneixement i experiència. Els dibuixos i esbossos dels enginyers-artistes Guido da Vigevano i Villard de Honnecourt de finals de l'edat mitjana poden ser considerats com antecessors de les obres renaixentistes de creadors com ara Taccola o da Vinci.
Tècniques
[modifica]A continuació es presenta una llista de diverses tècniques medievals. S'indica la data aproximada o primer esment de la tecnologia en l'Europa medieval. Les tecnologies sovint eren producte d'intercanvis culturals i la data i lloc de les invencions primigènies no es presenta (vegeu les referències per a una història detallada de cadascuna d'elles).
Agricultura
[modifica]- Arada pesant (segle v al VIII)
- L'arada pesada amb roda amb un buidador apareix per primera vegada a les terres eslaves, després és introduït cap el nord d'Itàlia (a la vall del Pó) i al segle VIII estava en ús a la zona del Rhin. Un element essencial en l'ús eficient de les terres riques, pesades i sovint humides del nord d'Europa, el seu ús va permetre transformar en cultivables zones de boscos i pantans.
- Llúpol (segle xi)
- Afegit a la cervesa, la seva importància rau principalment en la seva capacitat per a preservar la cervesa i augmentar la seva transportabilitat amb el consegüent benefici sobre el comerç.
- Collera per animals de tir (segle VI al IX)
- Una sèrie d'evolucions des del arnès clàssic (Antiguitat), passant per l'arnès de pit amb corretges (segle vi) fins el collaret per cavalls (segle ix), van permetre augmentar la potència de tracció, permetent arrossegar per exemple les arades pesats.
- Ferradures (segle ix)
- Permetre als cavalls adaptar-se a terrenys durs a Europa (roques, muntanyes) i transportar càrregues més pesades. Possiblement conegudes pels romans i celtes des de l'any 50 AdC.
- Premsa de vi (segle xii)
- És la primera aplicació pràctica d'aplicar pressió sobre una superfície plana. És el principi que després s'utilitza en la impremta.
Arquitectura i construcció
[modifica]- Pou artesià (1126)
- Una barra prima amb una punta de ferro dur en el seu extrem és col·locada en un pou i colpejada un gran nombre de vegades amb una maça, la pressió de l'aigua subterrània força a l'aigua a emergir pel forat sense necessitat de bombar. Els pous artesians deuen el seu nom al poble d'Artois en França, on en 1126 els monjos cartoixans van realitzar el primer pou.
- Calefacció central mitjançant canals al terre (segle ix)
- Al començament de l'edat mitjana a les terres altes alpines, es va desenvolupar un sistema de calefacció central simple en el que L'escalfor era conduïda a través d'una sèrie de canals sota del terra des de la sala del forn, aquest sistema va reemplaçar l'hipocaust romà en alguns llocs. A l'abadia de Reichenau s'ha trobat una xarxa de canals interconnectats per sota del terra d'un gran saló de 300 m² on es congregaven els monjos durant l'hivern. S'ha calculat que l'eficiència del sistema era d'un 90%.[2]
- Volta de creueria (segle xii)
- Un element essencial en el desenvolupament de l'arquitectura gòtica. Va permetre per primera vegada construir bovedas sobre espais rectangulars. A més va facilitar en gran mesura l'armat de bastides. Reemplaçament en gran mesura a la volta d'aresta antiga.
- Pont d'arc segmentat (1345)
- El Ponte Vecchio a Florència és considerat el primer pont d'arc segmentat de l'Europa medieval.
Grues i enginys
[modifica]- Grua de roda (~1220)
- La primera referència a una grua de roda en la literatura es remunta a 1225 a França,[3] seguida per una descripció il·luminada en un manuscrit probablement d'origen també francès datat cap a 1240.[4] A més de barrils de roda (accionats per una persona que caminava pel seu interior), windlasses i ocasionalment cranks eren emprats per donar-li potència a les grues.[5]
- Grua de port fixa (1244)
- Les grues de port fixes són considerades un desenvolupament de l'edat mitjana, el seu primer ús documentat es remunta a 1244 en Utrecht.[6] La grua de port típica era una estructura pivotant proveïda de dobles rodes d'accionament per persones. Les havia de dos tipus: grues de pòrtic pivotants sobre un únic eix vertical i grues amb torres de pedra que allotjaven the windlass i rodes d'accionament amb només un braç i sostre rotatori.[7] Aquestes grues se situaven a la vora dels molls per a la càrrega i descàrrega de paquets, on van reemplaçar o complementar altres mètodes antics com ara balancins, malacate si vergues.[6] Les slewing Cranes que permetien una rotació de la càrrega i per tant era especialment apropiada per al treball en els molls data del 1340.[8]
- Grua flotant
- A més de les grues fixes, les grues flotants que podien ubicar-se de manera flexible a tota la zona del port van començar a ser utilitzades cap al segle xiv.[7]
- Grua de pal
- Algunes grues de port es van especialitzar en muntar pals a vaixells durant la seva construcció, com per exemple en Danzig, Colònia i Bremen.[7]
- Carretó (cap a 1170)
- Molt útil en la construcció, mineria, i agricultura. La primera evidència literària sobre l'ús de carretons es remunta al 1170-1250 al nord-oest d'Europa.Matthew Paris a mitjan del segle xiii. El primer dibuix occidental on apareix un carretó és un fet per
Art
[modifica]- Pintura a l'oli (ca. 1410)
- Ja al segle xiii, l'oli s'utilitzava per afegir detalls a pintures realitzades amb pintura al tremp. ES li reconeix al pintor flamanec Jan van Eyck cap a 1410 l'haver creat una barreja d'oli que era estable.
Rellotges
[modifica]- Rellotge de sorra (1338)
- Raonablement fiable, barat i precís per mesurar el temps. A diferència de l'aigua en una clepsidra, el flux de sorra és independent de la profunditat de sorra en el recipient superior, a més l'instrument no pateix possibilitat de congelació. Els rellotges de sorra són una invenció medieval (el seu primer referència documentada és de Siena, Itàlia).
- Rellotges mecànics (segle XIII i XIV)
- Una innovació europea, els rellotges accionats per pesos van ser principalment utilitzats en rellotges de torres dels ajuntaments.
Mecànica
[modifica]- Manovella composta
- En 1335, el físic italià Guido da Vigevano va combinar en el seu Texaurus , una col·lecció de màquines de guerra el propòsit era reconquistar la Terra Santa, dues manetes simples de manera d'obtenir una maneta composta per impulsar en forma manual els carruatges de guerra i un vaixell de paletes. Els dispositius eren incorporats directament a l'eix del vehicle respectiu amb els eixos que accionaven les rodes de paleta.[9]
Metal·lúrgia
[modifica]- Alt forn (1150-1350)
- El ferro colat fa la seva aparició a Europa central (per exemple en Lapphyttan a Suècia, Dürsteler a Suïssa i el Märkisch Sauerland a Alemanya) cap a 1150,[10] i en certs llocs encara abans del 1100.[11] La tècnica és considerat un desenvolupament europeu independent.[12]
Mòlta
[modifica]- Molí per paper (segle XIII)
La primera evidència precisa d'un molí per paper accionat per força hidràulica es remunta a 1282, és difícil d'assegurar el seu origen el qual podria ser en la fabricació de paper a la Xina[13] [14] o en el món musulmà,[15] [16]
- Molí per laminació (segle XV)
- Utilitzat per produir làmines de metall de gruix uniforme. Inicialment utilitzat amb metalls mal·leables com ara el plom, or i estany. Leonardo da Vinci va descriure una laminadora per ferro.
- Molí de marea (segle vi)
- Els primers molins accionats per la marea s'han descobert a la costa d'Irlanda on es coneixien i utilitzaven dos tipus principals de rodes hidràuliques: un molí de marea del segle vi en Killoteran prop de Waterford era accionat per una roda hidràulica vertical,[17] mentre que a la Little Island els canvis induïts per les marees eren utilitzats mitjançant un molí proveït d'una roda horitzontal (c. 630).[18] [19] Un altre exemple que es remunta a temps antics és el Nendrum Monastery mill de l'any 787 que s'estima va tenir en el seu apogeu una potència de 7-8 HP.[20][21]
- Molí de vent vertical (1180s)
- Inventat a Europa es the pivotava post mill, el primer esment disponible d'un prové de Yorkshire a Anglaterra en 1185. Eficient tant per moldre gra com per moure aigua. Later also es the stationary tower mill.
- Martinet (fins del segle xii)
- Utilitzat en metal·lúrgia en el forjat de metall provinent de forns baixos de reducció directa i fargues catalanes. Va substituir al treball manual amb maces. Eventualment va ser desplaçat per l'steam hammers el segle xix.
Navegació
[modifica]- Brúixola seca (segle xii)
- El primer esment a una brúixola de direcció es troba en l'obra On the Natures of Things de Alexander Neckam, escrita a París cap al 1190.[22] either transmesa de la Xina o els àrabs o una innovació independent europea. La brúixola seca va ser inventada a la Mediterrània cap al 1300.[23]
- Brúixola astronòmica (1269)
- L'estudiós francès Pierre de Maricourt descriu en la seva obra experimental Epistola de Magnete (1269) tres dissenys diferents de brúixoles que ha desenvolupat per a l'observació astronòmica.[24]
Diversos
[modifica]- Escacs (1450)
- Els antecessors més antics del joc es van originar al segle vi a l'Índia i van viatjar a través de Pèrsia i el món musulmà fins a Europa. Allà el joc va evolucionar fins a prendre la seva forma actual al segle xv (vegeu Història dels escacs).
- Vidre del bosc (ca. 1000)
- Tipus de vidre fabricat a base de cendra de fusta i sorra com a matèria primera i que es caracteritza per colors en el rang-verd-groguenc.
- Pedra d'esmolar (834)
- Una pedra n'hi ha prou en general de marès utilitzada per esmolar trossos de ferro. La primera pedra rotativa d'esmolar (girada amb una maneta) es mostra en Utrecht Psalter , amb il·lustracions que es remunten al 816-834.[25] Segons Hägermann, el dibuix a tinta és una còpia d'un manuscrit antic.[26] Una segona maneta muntada a l'altre extrem de l'eix es representa en el Luttrell Psalter de 1340.[27]
- Licor (segle xii)
- La destil·lació de l'alcohol d'origen islàmic, introduïda a occident per una traducció d'Arnau de Vilanova[28] inicialment utilitzat com elixir medicinal. Remei popular contra la Pesta Negra durant el segle xiv, i origen de begudes "nacionals" com l'aiguardent, elvodka, la ginebra i el conyac.
- Imants (segle xii)
- Primera referència es remunta al Roman d'Eneas , escrit entre 1155 i 1160.
- Miralls (1180)
- La primera referència a un mirall de "vidre" és de 1180 per Alexander Neckham que indica "Si es remou el plom que es troba darrere del vidre llavors desapareix la imatge de la persona que està mirant."
- Atles quirúrgic il·lustrat (1345)
- Guido da Vigevano (ca. 1280-1349) va ser el primer autor a incorporar il·lustracions a les seves descripcions anatòmiques. El seu Anathomia té figures d'estructures neuro anatòmiques i tècniques com ara la dissecció del cap mitjançant trepanació, i dibuixos de les meninges, cervell, i medul·la espinal.[29]
- Quarantena (1377)
- Inicialment un període de quaranta dies, la quarantena va ser introduïda per la República de Ragusa com una mesura de prevenció contra la Pesta Negra. Posteriorment adoptada a Venècia des d'on la seva pràctica es va estendre per la resta d'Europa.
- Trampa per a ratolins (cap a 1170)
- El primer esment d'una trampa per caçar ratolins es troba en el poema medieval Yvain, el Cavaller del Lleó per Chrétien de Troyes.
- Sabó (segle ix)
L'ús de sabó en la seva forma semilíquida, va aconseguir gran difusió a Europa durant el segle ix, el sabó sòlid va ser perfeccionat pels àrabs al segle XII.
Referències
[modifica]- ↑ Alfred Crosby descriure part d'aquesta revolució tècnica en el seu The Measure of Reality: Quantification in Western Europe, 1250-1600 i altres importants historiadors de la tecnologia també ho han notat.
- ↑ Hägermann & Schneider 1997, pàg. 456-459
- ↑ Matthias 1992, p. 515
- ↑ Matthias 1992, p. 526
- ↑ Hall 1979, p. 48
- ↑ 6,0 6,1 Matheus 1996, p. 345
- ↑ 7,0 7,1 7,2 Matheus 1996, p. 346
- ↑ Matthias 1992, p. 534
- ↑ White, Jr 1962, p. 112;Hall 1979, p. 80
- ↑ htm Archaeological Investigations on the Beginning of Blast Furnace-Technology in Central Europe
- ↑ Radomir Pleine: Vom Rennfeuer zum Hochofen. "Die Entwicklung der Eisenverhüttung", 9.-14. Jh., In: Uta Lindgren (ed.): Europäische Technik im Mittelalter. 800-1400 , Berlín 2001 (4th ed.), Pp. 249-256 (255) ISBN 3-7861-1748-9
- ↑ Karl-Heinz Ludwig, Volker Schmidtchen: Propyläen Technikgeschichte. Metall und Macht 1000-1600 , Berlín 1997, p.389f. ISBN 3-549-05633-8
- ↑ Tsien, Tsuen-Hsuin 1985, pp. 68-73
- ↑ Lluc 2005, p. 28, fn. 70
- ↑ Burns 1996, pàg. 414f.;Thompson 1978, p. 169
- ↑ Burns 1996, p. 418
- ↑ Murphy 2005
- ↑ Wikander 1985, p. 155-157
- ↑ Plantilla:Harnvb
- ↑ MCERL & Crothers 2007
- ↑ Monastery mill
- ↑ Base envbara M. Kreutz, "Mediterranean Contributions to the Medieval Mariner 's Compass," Technology and Culture , Vol 14, No 3. (Juliol, 1973), p.368
- ↑ Frederic C. Lane, "The Economic Meaning of the Invention of the Compass," The American Historical Review , Vol 68, No 3. (Abril, 1963), p.615ff.
- ↑ Taylor 1951, pàg. 2ff.
- ↑ White, Jr 1962, p. 110
- ↑ Hägermann & Schneider 1997, pàg. 425f.
- ↑ White, Jr 1962, p. 111
- ↑ Juan Vernet; Juan Vernet Ginés. Universidad (Facultad de Filología). Estudios Sobre Historia de la Ciencia Medieval, 1979, p. 429– [Consulta: 25 febrer 2012].
- ↑ Digues Ieva 2007, pàg. 1-4
Bibliografia
[modifica]- Andrews, Francis B. The Medieval Builder and His Methods. Nova York: Barnes & Noble, 1973. Medieval construction technique, with a brief chapter on tools.
- Blair, John, and Nigel Ramsay, editors. English Medieval Industries: Craftsmen, Techniques, Products London: Hambledon Press. 1991. ISBN 1-85285-326-3
- Burns, Robert I.; Lindgren, Uta. Gebre. Mann Verlag. Europäische Technik im Mittelalter. 800 bis 1400. Tradition und Innovation. 4th. Berlín: Gebre. Mann Verlag, 1996, p. 413-422. ISBN 3-7861-1748-9. «Paper menges to the West, 800-1400»
- Crosby, Alfred. The Measure of Reality: Quantification in Western Europe, 1250-1600 . Cambridge: Cambridge University Press, 1997
- Di Ieva, Antonio et al. «The Neuroanatomical Plates of Guido da Vigevano». Neurosurgical Focus, 23, 1, 2007, p. 1-4. DOI: 10.3171/FOC-07/07/E15.
- Gies, Frances and Joseph. Cathedral, Forge, and Waterwheel: Technology and Invention in the Middle Ages. Nova York: Harper Collins, 1994. ISBN 0-06-092581-7
- Gimpel, Jean. The Medieval Machine: The Industrial Revolution of the Middle Ages. London: Pimlico, (2nd ed. 1992) ISBN 0-14-004514-7
- Hägermann, Dieter; Schneider, Helmuth. Propyläen Technikgeschichte. Landbau und Handwerk, 750 v. Chr bis 1000 núm Chr. 2nd, 1997. ISBN 3-549-05632-X.
- Hall, Bert S. Dr Ludwig Reichert Verlag. The Technological Illustrations of the Social Called "Anonymous of the Hussite Wars". Codex Latinus Monacensis 197, Part 1. Wiesbaden: Dr Ludwig Reichert Verlag, 1979. ISBN 3-920153-93-6.
- Holt, Richard. Blackwell Publishers. The Mills of Medieval England. Oxford: Blackwell Publishers, 1988. ISBN 978-0631156925.
- Long, Pamela O., editor. Science and Technology in Medieval Society. in Annals of the New York Academy of Sciences , vol 441 Nova York: New York Academy of Sciences, 1985 ISBN 0-89766-277-6 A sèries of papers on highly specific topics.
- Lluc, Adam Robert «Industrial Milling in the Ancient and Medieval Worlds. A Survey of the Evidence for an Industrial Revolution in Medieval Europe». Technology and Culture, 46, 1, 2005, p. 1-30. DOI: 10.1353/tech.2005.0026.
- Makdisi, George «Madrassa and University in the Middle Ages». Studia Islamica, 32, 1970, p. 255-264.
- Matheus, Michael; Lindgren, Uta. Gebre. Mann Verlag. Europäische Technik im Mittelalter. 800 bis 1400. Tradition und Innovation. 4th. Berlín: Gebre. Mann Verlag, 1996, p. 345-348. ISBN 3-7861-1748-9. «Mittelalterliche Hafenkräne»
- Matthias, Andrea «Medieval Treadwheels. Artists 'Views of Building Construction». Technology and Culture, 33, 3, 1992, p. 510-547. DOI: 10.2307/3106635.
- Stationery Office Books. Harnessing the Tides: The Early Medieval Tide Mills at Nendrum Monastery, Strangford Lough. Belfast: Stationery Office Books, 2007. ISBN 978-0-337-08877-3.
- Murphy, Donald. University College Dublin and National Roads Authority. Excavations of a Mill at Killoteran, Co Waterford es Part of the N-25 Waterford By-Pass Project. University College Dublin and National Roads Authority, 2005 (estuarins/Alluvial Archaeology in Ireland. Towards Best Practice).
- Rynne, Colin. «Waterpower in Medieval Ireland». A: Brill. Working with Water in Medieval Europe. 3. Leiden: Brill, 2000, p. 1-50. ISBN 90-04-10680-4.
- Singer, Charles, editor. History of Technology . Oxford: Oxford University Press, 1954. Volumes II and III cover the Middle Ages with great scope and detail. This is the estàndard work.
- Taylor, E. G. R. «The South-Pointing Needle». Imago Mundi, 8, 1951, p. 1-7. DOI: 10.1080/03085695108591973.
- Thompson, Susan «Paper Manufacturing and Early Books». Annals of the New York Academy of Sciences, 314, 1978, p. 167-176. DOI: 10.1111/j.1749-6632.1978.tb47791.x.
- White, Jr, Lynn. At the Clarendon Press. Medieval Technology and Social Change. Oxford: At the Clarendon Press, 1962.
- White, Lynn, Jr, "The Study of Medieval Technology, 1924-1974: Personal Reflections" Technology and Culture 16 4 (octubre 1975), pp. 519-530. A chronology and basic bibliography of landmark studies.
- Wikander, Örjan. Archaeological Evidence for Early Water-Mills. An Interim Report. 10, 1985, p. 151-179.