Vés al contingut

Tomàs de Kempis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaTomàs de Kempis
Imatge
Retrat de l'autor
Biografia
NaixementThomas Haemerken, Thomas van Kempen
c. 1380 Modifica el valor a Wikidata
Kempen (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 juliol 1471 Modifica el valor a Wikidata (90/91 anys)
Zwolle (Països Baixos) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasiliek van Onze-Lieve-Vrouwe-Tenhemelopneming (Zwolle); fins a 2005, a Sint-Michaëlskerk (Zwolle) 
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perEscriptor místic, autor de De imitatione Christi
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósacerdot catòlic (1413–), teòleg, filòsof, escriptor, poeta Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFlorens Radewyns (en) Tradueix i Gerard de Groote Modifica el valor a Wikidata
AlumnesAlexander Hegius von Heek (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaTomáš Hemerken Kempenský Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCanonges regulars
confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
PelegrinatgeZwolle
Festivitat30 d'agost
IconografiaHàbit agustí, amb llibre
Obra
Obres destacables


Musicbrainz: f6c349be-434b-4fbf-bf9b-b1e389102ecb IMSLP: Category:Thomas,_à_Kempis Find a Grave: 23638262 Project Gutenberg: 682 Modifica el valor a Wikidata

Tomàs de Kempis o de Kempen, o Thomas Haemerken (Kempen, avui a la Renània del Nord-Westfàlia, ca. 1380 - Zwolle, Països Baixos, 25 de juliol de 1471) va ser un canonge agustí, escriptor místic, a qui s'ha atribuït l'autoria de De imitatione Christi (De la imitació de Crist), un dels tractats devocionals més influents de la història del cristianisme.

Biografia

[modifica]

Tomàs va néixer a Kempen (Gueldre, Disset Províncies, avui a Alemanya) al voltant de 1380; el seu cognom era Hemerken o Haemerken (neerlandès per a martellet). A partir de 1395 va anar a l'escola de Deventer, de la comunitat dels Germans de la vida en comú, que seguien el corrent de la devotio moderna de Geert Groote.

Va ingressar a la canònica de l'Orde de Sant Agustí del Sint-Agnietenberg bij Zwolle (Mont Santa Agnès), a prop de Zwolle, a la diòcesi d'Utrecht, on el seu germà Joan era prior. Hi va ser ordenat sacerdot en 1413 i va ser-ne elegit viceprior el 1429.

Tomàs hi va dur una vida tranquil·la, dedicada als exercicis devocionals i la composició i la còpia de textos. Va ser un bon copista i va fer un mínim de quatre còpies de la Bíblia, una de les quals, en cinc volums, es conserva a Darmstadt.

Va morir el 1471 al seu monestir. Les seves restes són avui a la Basílica de Nostra Senyora de l'Assumpció de Zwolle. Encara que formalment no ha estat beatificat (el procés, obert al tercer terç del segle xvii, va quedar aturat cap al 1688) per l'Església catòlica, és conegut com a beat Tomàs de Kempis i venerat com a tal.

Escrits

[modifica]
Opera spirituale, 1568.

Tomàs de Kempis pertany al corrent místic que es va difondre al llarg del Rin des de Suïssa a Estrasburg i Colònia. Era seguidor de Geert Groote i Florentius Radewijns, fundadors dels Germans de la vida en comú.

Les seves obres són de caràcter devocional: biografies de religiosos, com la de Geert Groote (Vita Gerardi Magni) i de Liduina de Schedeim (Vita Lidewigis), cartes i sermons. Es considera que és l'autor del tractat De imitatione Christi (De la imitació de Crist), obra fonamental de la devotio moderna. Redactat per a la formació dels monjos, va traspassar el claustre i es va difondre arreu, esdevenint el llibre devocional més llegit del moment i un dels més editats i llegits fins al segle xix. L'obra és un exemple de mística cristiana, format per aforismes i màximes per a la meditació.